De meat&co nr6 online

m e a t & c o n r 6 2 0 1 8 33 S p e c i a l : k l i m a a t & h y g i ë n e De bestaande 1.000 m2 diepvriesopslag werd in 2016 uitgebreidmet een bedrijfshal met 1.600m2 koel/vriescellen en 1.200 m2 verwerkingsruimte, met kantoorruimte op de eerste verdieping. In 2019 komt daar nog zo'n 2.800 m2 aan koelcellen, expeditie en verwerkingsruimte bij. DUURZAME OPLOSSING “Met deze industriële installatie beschikt Luiten Food over een robuuste oplossing voor langere termijn,” vertelt John Diederik, senior technical engineer bij Nijssen. “Dat vraagt een extra investering, maar met deze omvang van de installatie gaat die zich beslist terugverdienen. Tegelijkertijd zijn ze met deze duurzame oplossing helemaal op de toekomst voorbereid.” Nijssen heeft een indirecte koelinstallatie met ammoniak als primair koudemiddel uitgewerkt. Voor de gekoelde ruimtes wordt gebruik gemaakt van pompcirculatie en het vriesgedeelte is gebaseerd op directe expansie (DX) van het secundaire koudemiddel CO2. Met een kleine hoeveelheid ammoniak wordt de CO2 teruggekoeld naar -8°C. Twee zuigercompressoren koelen de CO2 verder af tot -32°C voor de koelers in de vriesbewaarcellen. De installatie is uitgerust met warmteterugwinning en tal van energiezuinige componenten. Ook de regeling zorgt voor een extra energiebesparing en een betere beheersing van de luchtcondities. Met dit ontwerp kwam de volledige investering in aanmerking voor EIA bijdrage. Daarmee valt de totale investering netto circa 15% lager uit. TWEE VERDIEPINGEN “Vanwege de krappe locatie is de machinekamer op de verdiepingsvloer gepositioneerd. Daar was echter onvoldoende inbouwhoogte voor de gebruikelijke NH3/CO2-opstelling met ammoniakvat, cascade-condensor, CO2-afscheider en CO2-pompen boven elkaar. Daarom zijn de pompen een verdieping lager geplaatst, met een doorvoer door de brandwerende tussenvloer”, verduidelijkt Diederik. “Die ruimte op de begane grond kan gewoon benut worden voor de expeditie. En het extra hoogteverschil geeft ook nog een positief effect op de werking van de CO2-pompen. Omdat we alle installaties op maat ontwerpen, kunnen we voor elke klant optimaal inspelen op de omstandigheden.” TWEEDE FASE NIEUWBOUW Na oplevering van de nieuwbouw zijn alle ruimtes in het bestaande pand aangesloten op de nieuwe centrale installatie. De in 2016 geplaatste compressorkit is al voorbereid op de uitbreiding. “In 2019 vervangen we het laatste oude gedeelte door nieuwbouw,” vertelt Patrick Luk van Luiten Food. “Verdere groei kunnen we dan weer een aantal jaren prima opvangen. Luiten Food richt zich op specialiteiten. We importeren en exporteren verse en diepvriesproducten uit alle werelddelen. Inmiddels zijn we gegroeid tot totaalleverancier in rund, lam, wild, gevogelte, exotisch wild en Ibérico varkensvlees.” Meer informatie: Nijssen BV Tel. +31 (0)71-5216214 sales@nijssen.com www.nijssen.com/nl INGEKLEMD TUSSEN WOONHUIZEN, EEN WEG EN EEN VOETBALVELD MOET LUITEN FOOD IN STOMPWIJK EFFICIËNT OMGAAN MET ELKE VIERKANTE METER. IN 2016 WAS UITBREIDING VAN HET BEDRIJFSPAND NOODZAKELIJK EN KOOS HET FAMILIEBEDRIJF VOOR DUURZAME NIEUWBOUW. KOMEND JAAR WORDT HET LAATSTE OUDE GEDEELTE VAN HET PAND VERVANGEN. NIJSSEN BV, SPECIALIST IN KLIMAAT- EN KOUDETECHNIEK UIT LEIDEN, ONTWIERP EN REALISEERDE DE MILIEUVRIENDELIJKE EN ENERGIEZUINIGE AMMONIAK-CO2 KOEL-VRIESINSTALLATIE. SLIM GEBRUIK MAKEN VAN DE BESCHIKBARE RUIMTE ▲ De industriële koelvriesinstallatie van Nijssen in de machinekamer van Luiten Food. ▲ Geconditioneerde ruimte bij Luiten Food

RkJQdWJsaXNoZXIy MTAyNDU4