Meatco nr6 2019 Online

m e a t & c o n r 6 2 0 1 9 10 C OV M e a t C a f é Want meer dan ooit is er informatie beschikbaar over de gezondheid van vlees en de (échte) impact die het produceren van vlees- en voedingsmiddelen heeft op het milieu en dierenwelzijn. Tegenover die bulk aan informatie staan ook de ‘feiten’ zoals de Ngo’s in Nederland die graag naar voren brengen en de propaganda vanuit dierenextremisten die via social media invloed uitoefenen op de vorming van een mening over wel, niet of minder vlees eten. Minder vlees eten wordt met name bij die doelgroep gezien als heilige graal, maar is dat ook altijd beter? “Wij willen met ons Meat Café laten zien hoe belangrijk vlees is en dat binnen de footprint-discussie te weinig wordt meegenomen dat wat goed is voor het milieu niet altijd goed is voor je lichaam”, wist Goebbels. “De COV gaat geen enkele uitdaging uit de weg, maar wij vinden het wel belangrijk dat wordt uitgegaan van de eerlijke parameters. Op dit moment wordt er vooral veel geroepen, maar niet uitgegaan van de feiten.” VOEDINGSWAARDE Dat werd grotendeels beaamd door Prof. Dr. Stephan Bakker van het Universitair Medisch Centrum Groningen. “Voeding is bij patiënten natuurlijk belangrijker dan bij de reguliere bevolking. Vanaf 1999 zijn wij ons op het UMC nadrukkelijk gaan bezighouden met de verhouding van voeding op de gezondheid. Nierpatiënten kregen voorheen altijd een laag eiwitdieet geadviseerd, waarbij de focus werd gelegd op meer plantaardig voedsel, maar door jarenlang onderzoek kunnen we concluderen dat vlees juist heel belangrijk is”, zei Bakker. “Nierpatiënten moeten juist veel meer omnivoor (mix van carnivoor en herbivoor, red.) zijn. Er zijn nu eenmaal bepaalde stoffen die alleen in vlees zitten en niet uit plantaardige stoffen zijn te halen. Vlees om de werking van organen te verbeteren. Zeker bij patiënten met bloedarmoede, chronische schade aan de nieren, ‘WIJ WILLEN LATEN ZIEN HOE BELANGRIJK VLEES IS’ ELK JAAR HOUDT DE CENTRALE ORGANISATIE VOOR DE VLEESSECTOR (COV) EEN ZOGEHETEN ‘MEAT CAFÉ’, WAAR INTERESSANTE GAST- SPREKERS DE ZIN EN ONZIN BINNEN DE VLEESSECTOR PROBEREN TE DUIDEN TEGENOVER VERTEGENWOORDIGERS VAN DE NEDERLANDSE VLEESINDUSTRIE EN SLAGERSBRANCHE. ZO OOK MEDIO NOVEMBER, TOEN IN DUDOK IN DEN HAAG VIER GASTSPREKERS ONDER DE NOEMER ‘DE ROL VAN VLEES IN EEN GEZOND EN DUURZAAM DIEET’ EEN KORTE PRESENTATIE GAVEN EN MET DE AANWEZIGEN IN DEBAT GINGEN. “WIJ WILLEN LATEN ZIEN HOE BELANGRIJK VLEES IS”, ALDUS DIRECTEUR JOS GOEBBELS VAN DE COV. ▼ Jos Goebbels: ‘Het COV wil de discussie blijven voeren, dus het COV Meat Café is voor herhaling vatbaar.’

RkJQdWJsaXNoZXIy MTAyNDU4