Meatco nr6 2019 Online

m e a t & c o n r 6 2 0 1 9 21 minder kippen gedood te worden voor onze vleesconsumptie, want een kilo van dit hanenvlees kan een kilo vlees van speciaal hiervoor gefokte dieren vervangen”, meent Zanders. “Als kippenboer met een plantaardige levensstijl vind ik het moeilijk te verteren om het leven van onze haantjes direct te vernietigen, terwijl op een andere boerderij vleeskippen geboren worden.” GEEN AFDANKERTJES In de gehaktballen zit ook vlees van legkippen. 'Professionele' legkippen zijn na ongeveer 600 dagen te oud om voldoende goede eieren te leggen. Zo is de eierschaal vaak te dun om het heelhuids tot de klant te maken. In Nederland gaan legkippen rond die leeftijd naar de slacht. Ze belanden in kippensoep, diervoer of worden gedumpt in Afrika. In andere landen gaan afgedankte kippen vaak naar de vuilnis. Voor de eieren van Kipster wordt geen legkip afgedankt. Senior Manager Quirine de Weerd, Senior Manager Corporate Responsibility & Relations bij Kipster, legt uit: "Onderdeel van Kipster-eieren is het vlees. Zo verkopen we niet alleen de eieren, maar ook het vlees. We zijn blij dat het ons is gelukt dit vernieuwende product dit najaar op te kunnen nemen in ons assortiment. Vooral omdat het zo lekker is. Het smaakt echt naar kip.” TEGEN VERSPILLING Het laten opgroeien van de leghaantjes is niet efficiënt en relatief kostbaar in vergelijking met het houden van gangbare vleeskippen. De haantjes consumeren veel voer in relatie tot het weinige vlees dat ze aanzetten. Meer voer betekent meer druk op het milieu. Vanuit dat oogpunt scoort de plofkip vele malen beter. Toch laat Kipster de haantjes opgroeien, want het tegengaan van verspilling van levende dieren weegt in hun ogen zwaarder dan efficiency. De legkippen van Kipster eten uitsluitend reststromen, zoals misbaksels uit grote bakkerijen. Inmiddels geldt dit ook voor de haantjes. Voor deze dieren wordt geen mais of soja verbouwd. Integendeel, ze gaan juist verspilling tegen door voedselresten om te zetten in eieren en uiteindelijk in vlees. Dit zorgt voor een extreem lage footprint en uiteindelijk een klimaatneutraal ei. Zelfs de footprint van de haantjes wordt in de berekening van het klimaatneutrale ei meegenomen. Door alle maatregelen is de uiteindelijke belasting voor het milieu van de eieren en het vlees extreem laag. Kipster noemt zichzelf “Revolutionary Farm”, omdat zij momenteel de enige in de wereld zijn die erin slaagt langs deze weg op grote schaal professioneel eieren en vlees te produceren. Van over de hele wereld komen wetenschappers, journalisten, boeren en overheden kijken hoe Kipster dit doet. Zelfs Wakker Dier heeft dit initiatief van Lidl en Kipster aangeprezen in één van haar commercials. Meer informatie via www.kipster.nl Kipster brengt samen met Lidl Nederland gehaktballen op de markt die zijn gemaakt van legkippen én leghaantjes. A D V E R T E N T I E HOE LANG LEEFT DE KIP? Gangbare vleeskip: ±42 dagen Scharrelvleeskip: ±60 dagen Biologische vleeskip: ±75 dagen Kipster-haan: ±110 dagen Kipster-kip: ±600 dagen | www.djmfoodprocessing.nl | info@djmfoodprocessing.nl | DJM VacForm Vormmachines VF015 I VF04 I VF06 I VF12 ● Bandbreedte 150, 400, 600 en 1150 mm ● Standaard geen hydrauliek, geen lucht ● Eenvoudig wisseling naar andere vormen ● Maximale productdikte 40 mm ● Optionele papierautomaat ● 70-80 slagen / minuut ● Lage druk

RkJQdWJsaXNoZXIy MTAyNDU4