Meatco nr6 2019 Online

m e a t & c o n r 6 2 0 1 9 3 De weg van mijn werk naar huis rijd ik meerdere keren per week. Toch viel het informatiebord van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) naast de weg me pas op toen ik voor een sanitaire stop mijn auto er recht voor parkeerde. De inhoud sprak voor zich: ‘Laat geen etensresten achter.’ De angst is groot dat in navolging van België en Frankrijk ook in Nederland de Afrikaanse Varkenspest uitbreekt. Het gevaar lijkt weliswaar geweken, maar één bron van besmetting is voldoende om een hele markt op slot te zetten. En dat is jammer. De DCA Beursprijs van varkensvlees heeft immers een ‘all-time high’ bereikt met 1,84 euro. Inclusief BTW is dat zelfs meer dan twee euro. Ongekend hoog. De enorme stijging laat zich simpel verklaren: de Afrikaanse Varkenspest. Het virus heeft toegeslagen in China en omliggende landen, terwijl de vraag naar varkensvlees in juist dat deel van Azië al jarenlang groeit. De helft van de varkensstapel is daar met de helft gekrompen. Het ‘vleestekort’ in China zal volgens deskundigen 18 miljoen ton gaan bedragen en experts verwachten dat pas na 2025 China qua eigen productie weer op het niveau van vóór 2018 zal zitten. En dus wordt er heel veel extra vlees geïmporteerd om aan de behoefte van de hongerige Chinees te kunnen voldoen. Goed nieuws dus voor de Nederlandse en Vlaamse varkensboeren en vleesverwerkers. Maar ook voor kippenboeren, getuige de verdubbeling van de import van kippenvlees door China in amper twee jaar. In Den Haag lijken ze deze ontwikkeling echter geen ‘goed nieuws’ te vinden. Door het kabinet wordt vol gas gegeven (daar wel) op verdere inkrimping van de (varkens)veestapel. Daarbij wordt gemakshalve vergeten dat de inkomsten uit de export van Nederlands en Belgisch varkensvlees indirect de investeringen in vernieuwing, innovatie, dierenwelzijn en voedselveiligheid mogelijk maken. Duurzaamheid, en de impact van stikstof en CO2, houdt volgens de Nederlandse overheid helaas op bij de Duitse grens. En in België is het al niet veel anders, al zijn de milieunormen bij onze zuiderburen gunstiger dan voor Nederlandse boeren. Juist nu de Nederlandse en Vlaamse vleesindustrie maximaal lijken te gaan profiteren van vlees- schaarste elders ter wereld, trapt de overheid op de rem. Klimaat boven economie. Logisch, maar niet als daarmee het tegenovergestelde effect wordt bereikt. Qua innovatie loopt Nederland nog steeds mijlenver voor op de rest van de wereld. Laten we dat zo houden. Voorbeelden van innovaties, alsook inhoudelijke verhalen over de transitie van vlees naar hybride of vegan producten, vindt u in deze uitgave. Veel leesplezier! C o l o f o n e n D e V i s i e De Visie “JUIST NU DE NEDERLANDSE EN VLAAMSE VLEESINDUSTRIE MAXIMAAL LIJKEN TE GAAN PROFITEREN VAN VLEES-SCHAARSTE ELDERS TER WERELD, TRAPT DE OVERHEID OP DE REM” Monitoren Alarmeren teren Reageren ding ereldwijdenetwerk onica, sensorenen nnectheeftRentokil he revolutie volledig diertebestrijding. telkaar verbonden signaalversterkersen rkerswordengebruikt ergroten,de controle- lserver. tiveert,wordter rvicemedewerker angst tewijzen.Het systeem isdatde nper jaarplaatsvindt. atiemet traditionele enddoorhet slimme stConnect-sensoren emedewerkers van ituatieenbezoeken tongedierteprobleem rzoektde nde locatieop tekenen Vervolgensgeeft maatregelenomde gsstrategie zoeffectief lijkedeskundigheiden lgensRentokilbeter nplaagdierbestrijding de kennisdie zijhebben grijk zijn. ” perts inPestControl ... ai15746768925_Cover.pdf 1 25-11-19 11:14 COVERSTORY ASTECH: WELKOM IN DE TOEKOMST VAN DE ZAAGMACHINES .. Vaktijdschrift voor de totale vlees- en eiwitverwerkende industrie | December 2019 | 14e jaargang no. 6 Special INNOVATIES 2020 TweemaandelijksVaktijdschrift - Erkenningsnummer (2590-082X) Vaktijdschrift voor de vlees- en eiwitverwerkende industrie Verantwoordelijke uitgever Nederland: GPmedia BV Van Schaeck Mathonsingel 8 6512 AP Nijmegen Telefoon: +31 (0)24 3 246146 E-mail: info@gpmedia.nl Internet: www.gpmedia.nl www.meat-co.nl Verantwoordelijke uitgever België: GPmedia BV Postbus 10000 2300 Turnhout (B) Uitgever: Peter Peeters Redactie: Martijn Schwillens (hoofdredacteur) m.schwillens@gpmedia.nl Sales : GPmedia BV Gerdo van de Peppel (verkoopleider) g.peppel@gpmedia.nl Emiel Bruning (Media-adviseur) e.bruning@gpmedia.nl Alle orders worden afgesloten en uit- gevoerd conform de Regelingen voor het Advertentiewezen, gedeponeerd ter griffie van de Arrondissementsrechtbanken en bij de Kamer van Koophandel. Vaktijdschrift Meat&Co heeft het HOI Keurmerk. Dit betekent dat de oplage is gegarandeerd en gecontroleerd. Abonnementen: www.gpmedia.nl of via info@gpmedia.nl Per jaar € 68,- Het abonnement kan elk gewenst moment ingaan. Vormgeving: GPmedia BV Telefoon: +31 (0)24 3 246146 Internet: www.gpmedia.nl Fotografie: Maaike van Esch Druk: PRinterface ISSN: 1872-9363 © Copyright 2019 Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotokopie, microfilm of welke andere wijze dan ook, zonder voorafgaande toestemming van de uitgever. Meat&Co besteedt de grootst mogelijke aandacht aan de juistheid van de informatie die in het vaktijdschrift wordt opgenomen. Fouten zijn echter niet volledig uit te sluiten. De uitgever en de auteurs zijn dan ook op geen enkele wijze verantwoordelijk voor schade, van welke aard ook, die is ontstaan als gevolg van handelingen en/of beslissingen die gebaseerd zijn op de bedoelde informatie. Martijn Schwillens Hoofdredacteur vaktijdschrift Meat&Co m.schwillens@gpmedia.nl

RkJQdWJsaXNoZXIy MTAyNDU4