Meat&Co nr6-2020 Online

m e a t & c o n r 6 2 0 2 0 18 C a s e s t u d y : V i s s e r G o e s F o o d E q u i p m e n t “Toen Brandt & Levie zo’n tien jaar geleden ging uitbreiden, hebben we als eerste een vacuümvuller geleverd. Het contact is daarna gegroeid. Voor de verhuizing naar de huidige locatie hebben we vrijwel alle machines mogen leveren, met uitzondering van de koelapparatuur. Ook verzorg ik het onderhoud van alle machines die hier staan”, vertelt Jeroen Visser van Visser Goes Food Equipment, die anderhalf jaar geleden een nieuwe rookkast van Bastra heeft geleverd aan Brandt & Levie toen die worstmakerij behoefte had aan een grotere rookcapaciteit. “We hadden eerder al een reviseerde rookkast geleverd, maar gezien de wensen, eisen en capaciteit die nodig waren, heb ik ze direct geadviseerd een nieuwe rookkast te nemen.” Het Duitse merk Bastra ontwikkelt en produceert droog- en rookkasten en kookketels, zowel groot als klein. “Het is een merk dat net wat kleinschaliger is dan de industriële merken en zodoende ook wat meer feeling heeft met het ambachtelijke gebeuren”, verduidelijkt Jeroen. “Dat past ook bij Brandt & Levie, dat verschillende hoogkwalitatieve vleesproducten maakt waarmee zij zich onderscheiden.” KWALITEITSSLAG GEMAAKT “De rookkast van Bastra doet precies wat wij willen dat ie doet”, vertelt Laurens. “Zodoende hebben wij een kwaliteitsslag kunnen maken. Het is een computergestuurde kast, waardoor het drogen, roken en koken veel nauwkeuriger en gelijkmatiger gebeurt. Het drogen en roken gebeurt nu om en om. Dat is een modernere en vooral mooiere manier van roken en dat zien we terug aan de goede en constante kwaliteit.” Jeroen vult aan: “De rookkast beschikt ook over een externe rookgenerator. Op maandag doet de operator een zak met houtsnippers erin en dan kan er een hele week non-stop gerookt worden. Dat is een duidelijke meerwaarde gebleken, zeker voor Brandt & Levie, waar soms wel zeven dagen in de week, bijna 24 uur per dag, producten gedroogd en gerookt worden.” Laurens merkt ook een ander verschil op ten opzichte van de oudere rookkast die gebruikt wordt in de worstenmakerij. “Deze kast is qua temperatuur nauwkeuring en stabiel. Er zijn geen schommelingen meer qua temperatuur, waardoor er ook geen afwijkingen meer zijn.” Vanwege de gesloten kleppen en de unieke wijze van luchtcirculatie is het kleuringsproces van de worsten geoptimaliseerd. Dit zorgt ervoor dat de kern van het product dezelfde Laurens Timmermans van Brandt & Levie en Jeroen Visser van Visser Goes Food Equipment bij de rookkast van Bastra.

RkJQdWJsaXNoZXIy MTAyNDU4