Meat&Co nr6-2020 Online

m e a t & c o n r 6 2 0 2 0 3 Een hoofdredactioneel commentaar in de laatste uitgave van het jaar is doorgaans een mooi moment om terug te blikken op het afgelopen kalenderjaar. Maar waar begin je als je een jaar hebt gehad dat in alle opzichten uniek genoemd mag worden? Corona overschaduwde alles en zal ook in 2021 impact hebben, niet op de laatste plaats op de verschillende vakbeurzen die (nog) op de agenda staan. Corona betekende in de vleesverwerkende industrie gelukkig niet louter negativiteit, al zou je dat haast wel denken op basis van de schreeuwende koppen in de kranten en de heftige items en reportages op tv. De arbeidsomstandigheden in vleesfabrieken kwamen onder een vergrootglas te liggen en China weigerde, vanwege een uitbraak van Covid-19 op sommige werkvloeren, zelfs tijdelijk vlees van Nederlandse origine te importeren. België onderscheidde zich daarentegen op positieve wijze doordat de wetgeving aldaar de verantwoordelijkheid voor ziekte bij werknemers ook bij de werkgever legt (en niet enkel bij de arbeidsbureaus). De Belgische werkwijze vormde aanleiding voor Duitsland om de wetgeving voor arbeidsmigranten aan te passen en ook Nederland heeft niet stilgezeten. Rond het verschijnen van deze uitgave worden de aanbevelingen van de commissie-Roemer besproken in de Tweede Kamer. De vraag is nu of het ook tot nieuwe wetgeving leidt… 2020 heeft in ieder geval duidelijk gemaakt dat Nederlanders en Belgen meer vlees zijn gaan eten en vlees als een eerste levensbehoefte zien. Daarnaast laat ook de vraag naar plantaardige (vlees-) alternatieven een duidelijke groei zien. Hand-in-hand dus, niet ten koste van of in plaats van. De Brexit, vogelgriep en de dreiging van de Afrikaanse Varkenspest (of juist het einde ervan) zijn daarentegen onzekere factoren waarop de vleesverwerkende industrie slechts deels invloed heeft. Nu de schijnwerpers misschien nog wel meer dan voorheen zijn gericht op de vleesverwerkende industrie, is 2021 hét jaar voor de sector om de innovatiekracht van de branche nadrukkelijker uit te dragen. In eigen land en zeker ook internationaal. Qua producten, machines, de eiwittransitie en zeker ook qua vleesverwerking blijft de Benelux nu eenmaal een voorbeeld voor de rest van de wereld. Met onze special ‘Automatisering, Controle en Inspectie’ prikkelen we alvast uw inspiratie, want verdere automatisering en betere controle zorgen voor minder handjes aan de lijn. En dat is voor iedereen fijner! Rest mij u allen namens het team van vaktijdschrift Meat & Co een zeer voorspoedig en vooral gezond 2021 te wensen. En vooral ook minder hectiek! Veel leesplezier! C o l o f o n e n D e V i s i e De Visie “NU DE SCHIJNWERPERS MISSCHIEN NOG WEL MEER DAN VOORHEEN ZIJN GERICHT OP DE VLEESVERWERKENDE INDUSTRIE, IS 2021 HÉT JAAR VOOR DE SECTOR OM DE INNOVATIEKRACHT VAN DE BRANCHE NADRUKKELIJKER UIT TE DRAGEN. IN EIGEN LAND EN ZEKER OOK INTERNATIONAAL” Vaktijdschrift voor de vlees- en eiwitverwerkende industrie Verantwoordelijke uitgever Nederland: GPmedia BV Van Schaeck Mathonsingel 8 6512 AP Nijmegen Telefoon: +31 (0)24 3 246146 E-mail: info@gpmedia.nl Internet: www.gpmedia.nl www.meat-co.nl Verantwoordelijke uitgever België: GPmedia BV Postbus 10000 2300 Turnhout (B) Uitgever: Peter Peeters Redactie: Martijn Schwillens (hoofdredacteur) m.schwillens@gpmedia.nl Sales : GPmedia BV Gerdo van de Peppel (verkoopleider) g.peppel@gpmedia.nl Emiel Bruning (Media-adviseur) e.bruning@gpmedia.nl Alle orders worden afgesloten en uit- gevoerd conform de Regelingen voor het Advertentiewezen, gedeponeerd ter griffie van de Arrondissementsrechtbanken en bij de Kamer van Koophandel. Vaktijdschrift Meat&Co heeft het HOI Keurmerk. Dit betekent dat de oplage is gegarandeerd en gecontroleerd. Abonnementen: www.gpmedia.nl of via info@gpmedia.nl Per jaar € 68,- Het abonnement kan elk gewenst moment ingaan. Vormgeving: GPmedia BV Telefoon: +31 (0)24 3 246146 Internet: www.gpmedia.nl Fotografie: Maaike van Esch Druk: PRinterface ISSN: 1872-9363 © Copyright 2020 Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotokopie, microfilm of welke andere wijze dan ook, zonder voorafgaande toestemming van de uitgever. Meat&Co besteedt de grootst mogelijke aandacht aan de juistheid van de informatie die in het vaktijdschrift wordt opgenomen. Fouten zijn echter niet volledig uit te sluiten. De uitgever en de auteurs zijn dan ook op geen enkele wijze verantwoordelijk voor schade, van welke aard ook, die is ontstaan als gevolg van handelingen en/of beslissingen die gebaseerd zijn op de bedoelde informatie. Martijn Schwillens Hoofdredacteur vaktijdschrift Meat&Co m.schwillens@gpmedia.nl COVERSTORY FOSS BENELUX ‘BESPAAR 2500 EURO PER DAG DOOR VOLLEDIGE CONTROLE VAN UW VLEESPRODUCTIE’ Vaktijdschrift voor de totale vlees- en eiwitverwerkende industrie|December 2020 | 15e jaargang no. 6 TweemaandelijksVaktijdschrift - Erkenningsnummer (2590-082X) Special AUTOMATISERING CONTROLE& INSPECTIE

RkJQdWJsaXNoZXIy MTAyNDU4