Meat&co nr6-2021 Online

m e a t & c o n r 6 2 0 2 1 3 C o l o f o n e n D e V i s i e In mijn visie heb ik met grote regelmaat de vleesverwerkende industrie opgeroepen wat harder tegengas te geven bij negatieve berichtgeving en framing van onze sector. Een kleine kentering is inmiddels zichtbaar. De dierenextremisten die onlangs bij Ekro binnenvielen, werden in de media weggezet als criminelen (was voorheen anders), veeboeren krijgen steeds vaker een platform om hun onderscheidend vermogen en duurzame investeringen te presenteren en de stappen die vleesverwerkende bedrijven hebben gezet met betrekking tot arbeidsmigranten, worden herkend. Om nog maar te zwijgen over de geloofwaardigheid van de beelden van dierenactivisten over mishandeling van dieren in slachthuizen, nu blijkt dat zij zelf voor hun eigen doeleinden dieren slaan en schoppen en dit vastleggen op beelden. Grappig trouwens dat u daar Varkens in Nood en Wakker Dier niet over hoorden toen deze ‘activisten’ werden aangehouden in Zuid-Duitsland. Ik werk zelf in Nijmegen en werd onlangs bij het binnenrijden van de stad verwelkomd door opvallende roze billboards en sandwichborden met daarop schattige biggetjes en de tekst ‘The Pig Story’. Een schitterend initiatief dat de varkenshouderij positief in het daglicht bracht. Toen ik zelf de binnenstad van Nijmegen (bolwerk van politiek correct links) inliep, kreeg ik van de mensen achter ‘The Pig Story’ te horen dat hun initiatief erg positief was ontvangen, ook door mensen die vegetariër of flexitariër zijn. Voor bijna alle passanten was het een eyeopener gebleken dat veel restproducten worden gebruikt voor het maken van kauwgom, biologische diesel, cosmetica en behanglijm. Laat staan dat iedereen weet dat de hartkleppen van een varken gebruikt worden om slecht functionerende hartkleppen bij mensen te vervangen. Overigens is tegengas hard nodig. Het bewijs voor die stelling werd nog geen 48 uur nadat ik de mensen van The Pig Story gesproken had, geleverd tijdens een debat tussen lijsttrekkers in de agrarische gemeente Land van Cuijk (waar onlangs herindelingsverkiezingen plaatsvonden, red.). Over het tegenargument dat dit betekent dat we ons voedsel voortaan uit landen moeten importeren waar voedselveiligheid, duurzaamheid en dierenwelzijn soms niet eens op de kaart staan, haalden D66, GroenLinks en SP weinig verrassend hun schouders op. “Dan eten we maar wat minder vlees”, was het simplistische antwoord van de SP-lijsttrekker. Maar zelfs als Nederlanders massaal minder vlees zouden gaan eten, komt het gemiddelde niet zo snel onder de 70 kilogram vlees per Nederlander per jaar. Er blijft een (grote) behoefte in eigen land. Laat staan in het buitenland. Duurzaamheid wordt helaas in Nederland door sommige politici gegarandeerd tot aan de drempel van de voordeur. Nu het tegengas eenmaal gegeven wordt, lijkt de tijd rijp om het gaspedaal meteen maar wat verder in te trappen. Via deze weg wil ik u tevens fijne feestdagen en een voorspoedig 2022 wensen! De Visie “DUURZAAMHEID WORDT IN NEDERLAND HELAAS DOOR SOMMIGE POLITICI GEGARANDEERD TOT AAN DE VOORDEUR. NU TEGENGAS EENMAAL GEGEVEN WORDT, LIJKT DE TIJD RIJP OM HET GASPEDAAL METEEN MAAR WAT VERDER IN TE TRAPPEN” Martijn Schwillens Hoofdredacteur vaktijdschrift Meat&Co m.schwillens@gpmedia.nl Vaktijdschrift voor de vlees- en eiwitverwerkende industrie Verantwoordelijke uitgever Nederland: GPmedia BV Van Schaeck Mathonsingel 8 6512 AP Nijmegen, The Netherlands Telefoon: +31 (0)24 3 246146 E-mail: info@gpmedia.nl Internet: www.gpmedia.nl www.meat-co.nl Verantwoordelijke uitgever België: GPmedia BV Postbus 10000 2300 Turnhout (B) Uitgever: Peter Peeters Redactie: Martijn Schwillens (hoofdredacteur) m.schwillens@gpmedia.nl Sales: GPmedia BV Gerdo van de Peppel (verkoopleider) g.peppel@gpmedia.nl Emiel Bruning (Media-adviseur) e.bruning@gpmedia.nl Alle orders worden afgesloten en uitgevoerd conform de Regelingen voor het Advertentiewezen, gedeponeerd ter griffie van de Arrondissementsrechtbanken en bij de Kamer van Koophandel. Vaktijdschrift Meat&Co heeft het HOI Keurmerk. Dit betekent dat de oplage is gegarandeerd en gecontroleerd. Abonnementen: www.gpmedia.nl of via info@gpmedia.nl Per jaar € 42,- Losse verkoop € 10,50 Het abonnement kan elk gewenst moment ingaan. Vormgeving: GPmedia BV Telefoon: +31 (0)24 3 246146 Internet: www.gpmedia.nl Fotografie: Maaike van Esch Druk: PRinterface ISSN: 1872-9363 © Copyright 2021 Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotokopie microfilm of welke andere wijze dan ook, zonder voorafgaande toestemming van de uitgever. Meat&Co besteedt de grootst mogelijke aandacht aan de juistheid van de informatie die in het vaktijdschrift wordt opgenomen. Fouten zijn echter niet volledig uit te sluiten. De uitgever en de auteurs zijn dan ook op geen enkele wijze verantwoordelijk voor schade, van welke aard ook, die is ontstaan als gevolg van handelingen en/of beslissingen die gebaseerd zijn op de bedoelde informatie. TweemaandelijksVaktijdschrift - Erkenningsnummer (P708169) Vaktijdschrift voor de totale vlees- en eiwitverwerkende industrie | December 2021 | 16e jaargang no. 6 Special CONTROLE& INSPECTIE COVERSTORY ZOMERDAM ZOMERDAM DOET DE DINGEN NÉT EVEN ANDERS, OOK IN JUBILEUMJAAR

RkJQdWJsaXNoZXIy MTAyNDU4