Meat&Co nr 6-2023 Online

MEAT&CO NR 6 2023 13 “Voeg daaraan toe dat vleesalternatieven onjuist worden beoordeeld en zodoende onterecht als een goed alternatief worden gezien aan de hand van onbetrouwbare data, dan moeten we als sector juist wereldwijd de handen ineenslaan”, verwijst Mattos Costa onder meer naar de oproep van Tiensin en Wei. “De footprint van plantbased vleesalternatieven is niet lager dan van vlees, de uitstoot van CO2 is zelfs hoger en het eten ervan is niet gezonder. Laten we dat de wereld eens goed duidelijk maken.” Ignasi Pons, secretaris-generaal van de Spaanse brancheorganisatie FECIC, constateert dat in Spanje ‘de rol van vlees aan het veranderen is’. Er is al langer een daling gaande van het consumeren van vlees, al wordt op het Iberisch Schiereiland nog altijd bijna 25 kilogram vlees per persoon per jaar meer gegeten dan in Nederland. “Door de stierengevechten en stierenrennen is dierenwelzijn, meer dan in de rest van Europa, een belangrijk onderwerp geworden bij met name jongere consumenten. Klimaatverandering, waterverbruik en dierenziekten dragen allemaal bij aan een negatief imago van vlees.” Pons beklemtoont: “De prijs is veelal leidend, maar als we aansluiting willen houden met de maatschappij, dan moeten we ons vlees gaan produceren volgens de wensen en eisen van de consument.” ‘Private sector moet zich uitspreken’ De Zwitserse wetenschapper prof. Peer Ederer is klaar met het Calimerogedrag van de vleesindustrie en roept de private sector op zich nadrukkelijker uit te spreken richting de politiek, omdat de emotie dicteert en wetenschap ‘too easy’ aan de kant wordt geschoven vanwege achterban of ideologie. “Als industrie verliezen we de slag omdat clowneske wetenschap wordt gebruikt om het huidige foodsysteem onderuit te halen, terwijl er tientallen jaren aan studies liggen die aantonen dat dierlijke eiwitten onmisbaar zijn in ethische, duurzame en gezonden diëten”, vertelt Ederer terwijl hij op het scherm een studie toont van UNMAKING, een linkse, activistische organisatie die een antikapitalistische staat ambieert. “Dergelijke pulpstudies worden gefinancierd door de Nederlandse en Europese overheid en zelfs de NWO (Netherlands Organisation for Scientific Research) geeft ze subsidie, terwijl diezelfde NWO tegelijkertijd échte wetenschappers dwingt om vooral niet hun handtekening te zetten onder de Dublin Declaration of Scientists. De Rode Khmer heeft in Cambodja al laten zien waar een experiment met antikapitalisme toe kan leiden, laten we daar dan niet het overheidsgeld insteken”, lacht Ederer, die een belangrijke ‘maar’ wil toevoegen aan zijn verhaal: “Hoe kan het dat dergelijke wetenschap gesubsidieerd wordt en zelfs de media haalt? Wetenschap zou juist het bewijs zou moeten vormen voor de vee- en vleessector om politici te overtuigen! De belangrijkste slag zijn we aan het verliezen. Zeker in Europa en Noord-Amerika. Voedselzekerheid is in China al jaren nummer één in hun politieke beslissingen. Dat zou ook de rest van de wereld te denken moeten geven. Het is nu aan de grote bedrijven om zich directer uit te spreken richting politici. Betrek Kamerleden bij wat de gevolgen zijn van hun maatregelen voor onze industrie en de economie. Maak ze verantwoordelijk voor hun daden en gebruik wetenschappelijke bewijzen voor je verhaal.” Hoeveel vlees eten we? Amerika: 111,5 kg Spanje: 98,7 kg Brazilië: 96,9 kg Maciej Golubiewski sprak op het World Meat Congress namens de Europese Commissie en hij stelde ‘dat de wereld vee nodig heeft voor voedselzekerheid en sociale duurzaamheid’. “Eieren, melk, proteïnen… Vee is heel belangrijk. Het is niet eerlijk om de prijs voor de klimaatdoelstellingen volledig bij de boeren neer te leggen. De gehele keten moet zijn verantwoordelijkheid pakken. Er is daarom negen miljard euro beschikbaar gesteld om innovatie op dit vlak door te voeren. Verder wil ik benoemd hebben dat wij in Brussel heus niet blind zijn voor het feit dat het aantal boerderijen in de EU van 12 naar 9 miljoen is gegaan in de voorbije tien jaar. Ook is er geen beleid of ligt er een voorstel vanuit de Europese Commissie om de vleesproductie in Europa te reduceren”, onderstreept Golubiewski, die de vee- en vleessector oproept om vooral de dialoog op te zoeken. “Draag je meerwaarde voor de maatschappij uit en blijf erover vertellen.” ‘Schandalig dat minister er niet was’ Voor een goede dialoog zijn doorgaans twee partijen nodig. In die zin was minister Piet Adema van Landbouw de grote afwezige op het World Meat Congress. “Eigenlijk is het schandalig dat de minister niet op dit congres aanwezig was”, stelt COV-voorzitter Laurens Hoedemaker. “Het is helaas wel veelzeggend. Maanden geleden kregen we al een afmelding, terwijl de ministers van Uruguay en Frankrijk juist al in een vroegtijdig stadium aangaven aanwezig te willen zijn. Blijkbaar kijken ze daar anders tegen de vlees- en veesector dan wij in Nederland doen. Het is mooi dat China en Uruguay ons land benoemen als voorbeeld voor de rest van de wereld. Helaas zien we die erkenning in eigen land onvoldoende terug. Dat betekent dat we onze boodschap dus nog beter naar voren moeten zien te brengen.” Op de eerste dag van het World Meat Congress werden vooral de uitdagingen genoemd waarmee de sector wereldwijd te maken heeft. Dag 2 stond vooral in het teken van de oplossingen die vanuit de branche en private partners worden ontwikkeld om de uitdagingen het hoofd te bieden. “Zoals een samenwerking met de Nederlandse Dierenbescherming op het gebied van dierenwelzijn of de stappen die we hebben ondernomen met het Wereldnatuurfonds (WWF) om de footprint van vlees verder te verkleinen”, zegt Hoedemaker. “Het is jammer dat de minister niet aanwezig was om deze oplossingen met eigen ogen te zien.” Hij benadrukt tot slot: “Het betekent dat we nog een lange weg hebben te gaan om de politiek duidelijk te maken waarin wij als Nederland onderscheidend zijn ten opzichte van de rest van de wereld. Hopelijk ziet een volgende regering wél welke stappen wij als sector maken.” Meer informatie via www.wmc2023maastricht.com Nederland: 75,0 kg China: 71,2 kg * Hoeveelheid per persoon per jaar Netwerken op het World Meat Congress COV-voorzitter Laurens Hoedemaker: ‘Mooi dat China ons land aanhaalt als voorbeeld voor de rest van de wereld.’

RkJQdWJsaXNoZXIy MTAyNDU4