Meat&Co nr 6-2023 Online

12 MEAT&CO NR 6 2023 WORLD MEAT CONGRESS 2023 Informatie in behapbare stukken Thanawat Tiensin, directeur van de Food and Agriculture Organisation (onderdeel van de Verenigde Naties) stelt vast dat boeren ‘niet langer trots en blij zijn om hun werk te doen’. “En dat is jammer, want er is zoveel om trots op te zijn. Boeren produceren voedsel om mensen te voeden. Net als de vleessector”, wijst Tiensin naar de mensen in de zaal. “Het werk dat u doet, is erg belangrijk, want u voedt de wereld. Juist in Nederland zijn ze in staat om op een zeer duurzame en efficiënte wijze vlees te produceren. Feit is nu eenmaal dat het eten van dierlijke eiwitten en eten afkomstig van dierlijke bronnen gezonder is. Het bevat meer voedingsstoffen ten opzichte van plantbased”, weet Tiensin. “Hoe gaan we de wetenschappelijke informatie en de feiten opdelen in behapbare stukken die via social media gedeeld kunnen worden? Consumenten moeten geïnformeerd worden. Dan is het wel noodzakelijk dat het goed overkomt. Niet defensief communiceren, maar informeren. We gaan van 7,7 naar 9,6 miljard mensen in 2050. Dat betekent dat we van 74 miljoen naar 88 miljoen ton dierlijke proteïnen gaan. Deze sector heeft bewezen dat door automatisering en efficiënt produceren we de wereld kunnen voeden. Er zijn er meerdere knoppen waaraan de sector kan draaien: veevoeders, fokken, energieverbruik et cetera. Verbeteringen die we doorvoeren, zijn gericht op een lagere impact van de uitstoot van stikstof.” “Voedselzekerheid is enorm belangrijk, zeker in een wereld met allerlei geopolitieke ontwikkelingen, die daar invloed op hebben”, onderstreept Tiensin. “De productiefaciliteiten én de veesector zijn beter en moderner dan ooit, maar consumenten hebben minder te besteden dan bijvoorbeeld twee jaar geleden. Als we wereldwijd efficiënter en duurzamer gaan produceren, kunnen we blijven bijdragen aan betaalbaar voedsel en vlees voor consumenten wereldwijd. Dat is ook wat ik de Nederlandse overheid wil meegeven.” Waarom geen World Meat Day? Nederland als gidsland. Secretaris-generaal Chein Wei van de China Meat Association en landbouwminister Fernando Mattos Costa van Uruguay zijn uitgesproken (positief) over hoe in hun land aangekeken wordt tegen Nederland. “Nederland en Frankrijk zijn voor ons zeer belangrijke landen. De bijproducten van vlees die in deze landen niet worden geconsumeerd, kunnen volledig worden verwaard omdat wij ze importeren”, vertelt Wei, die aangeeft dat meer dan een kwart van de totale import voor rekening komt van de by-products. China is bovendien bezig aan een kwaliteitsslag, waardoor er volgens Wei meer Westerse vleesproducten en premium vleesproducten in zijn land worden genuttigd. “Exporteurs moeten voldoen aan een nieuwe, hoge hygiënische standaard. Nederlandse vleesverwerkers slagen daarin. Daarnaast zien wij kansen voor West-Europese producenten van rundvlees, want de Chinese consument wordt kritischer en wil steeds vaker premium producten. Er is al een verschuiving zichtbaar van varkensvlees naar rundvlees.” Chinezen eten gemiddeld 71 kilogram vlees per persoon per jaar. Die hoeveelheid blijft al jaren stabiel, met uitzondering van een kleine dip tijdens de coronajaren. Ter vergelijking: in 1990 at een Chinees gemiddeld slechts 12 kilogram vlees per persoon per jaar. Het is het zoveelste bewijs dat welvaart leidt tot meer vleesconsumptie. “De veranderende consumptietrend betekent dat wij anders aankijken tegen voedselzekerheid en voedselveiligheid. Ongeveer 48% van het totale inkomen van een Chinees gaat op aan voedsel. Wij zijn als land nagenoeg zelfvoorzienend, maar voor een deel van de producten blijven we afhankelijk van import. Daar is ons overheidsbeleid dan ook op gericht.” Het eten van vlees moet uit de verdomhoek, vindt Wei. Hij pleitte daarom tijdens het World Meat Congress (net als eerder tijdens een werkbezoek aan Frankrijk) voor een zogeheten World Meat Day. “Er is een wereldwijde Dag van de Zuivel, Dag van het Ei en een Eat No Meat Day. Waarom introduceren we dan geen World Meat Day? Eén specifieke dag per jaar waarop onze sector alle voordelen van vlees nadrukkelijker naar voren kan brengen. Informatie delen en zo laten zien hoe wij als sector wereldwijd positief bijdragen aan de samenleving en de economie”, zegt Wei, die in Frankrijk de handen op elkaar kreeg voor dit initiatief. “Een platform om alle voordelen te benadrukken is noodzakelijk. Nieuwe media en social media bieden fantastische kansen om meningen te vormen en consumenten te informeren over alles wat er binnen onze sector wordt gedaan. Er zijn voldoende ‘good practices’ te vinden die het verdienen om te delen met de consument.” ‘Boeren zijn niet dé hoofdschuldige’ Landbouwminister Fernando Mattos Costa van Uruguay vindt dat in de gehele discussie over stikstof, klimaatverandering en de rol van vlees in de maatschappij vergeten wordt ‘dat voedselzekerheid een middel is om vrede te houden in verschillende landen’. “Een gebrek aan voedsel zorgt voor een sociale onrust die kan leiden tot (burger)oorlog. Dat is niet voor te stellen voor inwoners van landen waar er een overvloed is, zoals Nederland. Maar het is wél een realiteit. Als je nagaat dat de wereldbevolking groeit en we over 25 jaar ook 25% meer voedsel en vlees nodig hebben om de wereld te voeden, dan staan we met z’n allen voor een enorme uitdaging”, onderschrijft Mattos Costa. “Nederland is een gidsland qua efficiënt én duurzaam produceren. Dan is het toch raar dat het land niet zijn rol wil oppakken om meer bij te dragen aan het voeden van de wereld? Boeren en vissers zijn niet de hoofdoorzaak van klimaatverandering. Laten we dat eens gaan erkennen. Er ligt nu een schuldvraag bij boeren, terwijl er amper tien jaar geleden nog een 400 jaar oude consensus was dat boeren wereldwijd bijdragen aan een duurzame invulling van het landschap én het voeden van de wereld.” Het World Meat Congress 2023 vond plaats in het MECC in Maastricht (foto: Aron Nijs Fotografie/Klinkhamer)

RkJQdWJsaXNoZXIy MTAyNDU4