Meat&Co nr 6-2023 Online

MEAT&CO NR 6 2023 7 BRANCHENIEUWS De oneindige grasheuvels en bergen in Zuidwest-Engeland en Wales vormen behalve fraaie vergezichten ook de rijke (voedings)bodem waarop Britse lammeren, schapen en vleesrunderen bijna het hele jaar door grazen. Naast een vrije uitloop onderscheiden de runderen en lammeren zich door het voer. Zij eten gras en kruiden die ze vinden op de graslanden. Dit zorgt voor gezond en lekker vlees, zonder hormonen, antibiotica of toevoegingen. Onder meer Hilton Foods, Groenland Vlees en Meat Street kopen Brits vlees in. “Nederland is na Ierland en Frankrijk de grootste importeur van Brits rood vlees, maar de volumes zijn nog niet op het niveau van vóór de Brexit”, weet Schilder. “Er zijn echter geen handelsbelemmeringen meer. Zodoende dat we de Nederlandse markt weer nadrukkelijker kennis willen laten maken met Brits rund- en lamsvlees, want onbekend maakt in dit geval ten onrechte onbemind.” Britse kwaliteitsstandaard Het vlees beschikt over het RTA-keurmerk, een waarborg dat door de keten aan hoge normen wordt voldaan qua hygiëne, voedselveiligheid, milieubescherming en dierenwelzijn. Het is een Britse kwaliteitsstandaard, met een specifieke paragraaf voor lams- en rundvlees, dat garandeert dat de boer een schone werkwijze hanteert, de juiste hygiënische codes worden opgevolgd en dat het vervolgproces, tot aan de verpakking, op een voedselveilige wijze worden gedaan. Het RTA-keurmerk is ook een garantie voor exporteurs, importeurs, consumenten en groothandels dat het dierenwelzijn is geborgd. “Veterinaire artsen en levenmiddelenexperts zien toe op deze hoge welzijnsstandaard, die te vergelijken is met de Beter Leven-standaard die wij in Nederland kennen”, legt Schilder uit. De RTA-standaard levert eveneens bewijs voor een verantwoorde veehouderijnorm en het keurmerk garandeert een onafhankelijk verificatie van de Britse herkomst. Het Agriculture and Horticulture Development Board (AHDB), dat boeren in Engeland en Wales ondersteunt, is een campagne gestart om ‘British Beef’ en ‘British Lamb’ onder de aandacht te krijgen van de Nederlandse vleessector. “Duurzaamheid en dierenwelzijn zijn inmiddels standaardeisen geworden. Juist rund- en lamsvlees uit Groot-Brittannië is geschikt om je te onderscheiden”, weet John Schilder van Green Seed The Netherlands, dat de AHDB in ons land vertegenwoordigt. ‘JUIST RUND- EN LAMSVLEES UIT GROOTBRITTANNIË IS GESCHIKT OM JE TE ONDERSCHEIDEN’ Kansen voor British Beef & Lamb Voor een land dat bekend staat om de vele regenval, is het Britse klimaat één van de andere omstandigheden die ervoor zorgen dat het vlees de titel Premium kan dragen. “Wat Australiërs of Amerikanen ook roepen: alleen in het Verenigd Koninkrijk en Ierland lopen de koeien tien maanden per jaar, 24 uur per dag buiten. Koppel daaraan het ras, Hereford en Angus, en je hebt dieren die een hele andere kwaliteitsbeleving kennen dan bijvoorbeeld Limousin-koeien, die worden bijgevoerd met graanvoeders, of de koeien in Nederland”, vervolgt Schilder, die eveneens grote kansen ziet voor lamsvlees uit het Verenigd Koninkrijk. “Lamsvlees is het hele jaar door beschikbaar. In Nederland lammeren de schapen vooral in het voorjaar, maar in Groot-Brittannië wordt in het zuiden eerder gelammerd dan in het noorden. Zodoende is er continu lamsvlees beschikbaar van dieren die niet ouder zijn dan één jaar. Je kunt dus op verschillende momenten sourcen. Dat is in ons land bijna niet mogelijk”, onderstreept hij. “Gespecialiseerde boeren fokken lammeren die het hele jaar door buitenlopen. Het fokken wordt ook niet als een nevenactiviteit gezien. Het is een hele andere denkwijze en manier van werken, maar op die manier krijg je wel premium lamsvlees.” Meer informatie: Green Seed The Netherlands Tel. +31 (0)33-4340250 | info@greenseedgroup.nl | www.greenseedgroup.nl De oneindige grasheuvels in Zuidwest-Engeland en Wales vormen de rijke bodem waarop Britse lammeren, schapen en vleesrunderen bijna het hele jaar door grazen

RkJQdWJsaXNoZXIy MTAyNDU4