NBT Magazine nr.1 2018

NB T M a g a z i n e n r 1 2 0 1 8 24 R e p o r t a g e WEBER COOLING IS EEN VOORAANSTAANDE PRODU- CENT VAN VACUÜM KOELINSTALLATIES EN LEVERT VOL- LEDIGE KOUDE KETENOPLOSSINGEN VOOR GROENTE, BLOEMEN EN ANDERE VERSPRODUCTEN. SINDS EEN AANTAL JAAR HEEFT DE BAKKESBRANCHE OOK DE AANDACHT VAN WEBER COOLING. HET ALLEREERSTE SYSTEEM VAN WEBER COOLING DAT SPECIAAL VOOR DE BAKKERSBRANCHE WERD ONTWIKKELD, STAAT EERSTE VACUÜM KOELINSTALLATIE VAN WEBERCOOLING VOOR DE BAKKERS- BRANCHE STAAT BIJ BAKKER WILTINK Vacuüm koelen is niet nieuw in de bakkerijbranche. Sterker nog, in de jaren zestig van de vorige eeuw waren er al partijen die zich durfden te wagen aan het implementeren van de techniek in het productieproces. Uiteindelijk was de wereld nog niet klaar voor de technologie, maar er werd wel op voortgeborduurd. Met de huidige mogelijkheden is vacuüm koelen gemakkelijker toe te passen binnen het productieproces van verschillende industrieën, zoals de bak- kersbranche. Weber Cooling heeft zich de techniek eigen gemaakt en voor de bakkersbranche betaalbare systemen ontwikkeld. Een eerste systeem is bijna twee jaar geleden bij Bakker Wiltink geleverd en ter plekke geoptimaliseerd. KEUZE Bakker Wiltink is een zeer vooruitstrevende bakkerij. Altijd is men op zoek naar noviteiten en innovaties om het pro- ductieproces te vereenvoudigen of de kwaliteit van het eind- product te verbeteren. Zo kwam men ook een kleine drie jaar geleden in aanraking met vacuüm koelen. “We hebben een mooi assortiment glutenvrije producten, maar we waren van mening dat de huidige manier van werken zoals die drie jaar geleden gold, niet toereikend was om het assorti- ment optimaal en van een constante kwaliteit te produceren. De samenwerking met Weber Cooling is voor ons tot stand gekomen doordat we hebben gekeken naar een partij die een kwalitatief goede installatie kon realiseren tegen een goede prijs. Dat Weber Cooling nog geen bewezen staat van dienst had in de bakkersbranche was daarin voor ons geen onoverkomelijk probleem. Doordat we van te voren getest hadden met hun demo vacuüm koelinstallaties waren we overtuigd dat ze hetgeen wij voor ogen hadden konden realiseren. We namen een berekend risico”, zo vertelt Karel Wiltink. ONTWIKKELING “We hebben alle kennis in huis wat betreft vacuüm koelen, maar we hadden nog geen werkend systeem voor de bak- kersbranche”, zo bevestigt Hans Juursema. “Toen Bakker Wiltink ons vroeg een vacuüm koelinstallatie voor hen te ontwikkelingen, zijn we aan de slag gegaan. Omdat bij ons de kennis van het productieproces van brood ontbrak, heb- ben we Theo van Hoof gevraagd ons te helpen met het opti- maliseren van de vacuüm koeling techniek voor toepassing in de bakkerij. We hadden al succes in de andere branches waar we actief zijn en een stap richting de bakkersbranche lag wat ons betreft ook in het verschiet, maar door ons con- tact met Bakker Wiltink, is dat proces in een stroomversnel- ling geraakt.” Hans spreekt vooral over de kansen die voor Weber Cooling in de bakkersbranche lagen. “Door de zeer hoge aanschaf- prijzen die door de bestaande aanbieders gevraagd wer- den, was de markt voor brood vacuümkoeling erg beperkt. Dankzij de compleet andere schaalgrootte waarop wij produceren en door modulair te construeren kunnen wij een BIJ BAKKER WILTINK IN DOETINCHEM, WAAR SINDS KORT OOK EEN DEMO BAK- KERIJ MET VACUÜMKOELER TERUG TE VINDEN IS. WIJ WAREN OP BEZOEK BIJ DE INDUSTRIËLE BAKKER EN DAAR TROFFEN WIJ NAAST KAREL WILTINK OOK HANS JUURSEMA (WEBER COOLING) EN DE ERVAREN VACUÜM BAKSPECIALIST THEO VAN HOOF, DIE HET HELE PROJECT IN GOEDE BANEN LEIDDE.

RkJQdWJsaXNoZXIy MTAyNDU4