NBT nr1 2021 Online Editie

NB T M a g a z i n e n r 1 2 0 2 1 22 C o v e r s t o r y V e r b u f a VERBUFA Door de groeiende vraag vanuit de markt, was het nodig de productie verder te optimaliseren. “Ik heb mij de laatste jaren vooral toegelegd op het opbouwen van een netwerk en ben zo in contact gekomen met mensen die enthousiast zijn over ons product, het willen verkopen én ons verder willen helpen. Nico Meijles van Holtkamp Horeca is zo iemand. Ik kwam met Nico in contact over onze producten en hij was zeer enthousiast. Zo enthousiast dat hij zijn klanten ons assortiment aanbiedt, maar onze samenwerking gaat verder. Hij helpt ons ook op weg in een voor ons nieuwe wereld. Zo kwamen we een keer in gesprek over onze productiecapaciteit die wij graag wilden opschalen. Nico raadde ons meteen een Handtmann vulmachine aan en om contact op te nemen met Verbufa. We waren in eerste instantie nog een beetje sceptisch, want we hebben toch geen ruimte voor zo’n grote machine en kunnen onze producten wel middels een vulmachine op de juiste manier geproduceerd worden? Is de stap voor ons ook niet te groot? Maar Nico nam alle twijfels meteen weg en gaf mij het nummer van Laurien Flohil van Verbufa, die ik meteen gebeld heb.” EFFICIËNTER WERKEN Verbufa ontwikkelt, levert en implementeert oplossingen voor iedere situatie in de voedingsindustrie en Laurien is de technologe bij Verbufa die ruime ervaring heeft in de bakkerijbranche. “Ik werd gebeld door Erik of ik langs wilde komen om te kijken of we iets voor hen konden betekenen en ik ben natuurlijk meteen in de auto gestapt”, vertelt Laurien. “Ik zag gelijk dat Daphne en haar team met het implementeren van een Handtmann Vulmachine VF608 en een hand-doseermachine van Verbufa veel efficiënter konden werken. Daphne en Erik zagen ook de meerwaarde gelukkig.” een glutenallergie bleek te hebben, kon zij die taart niet meer eten. Een zoektocht naar een smaakvolle lactose- en glutenvrije taart begon, maar we konden letterlijk geen enkele lekkere variant vinden. Daphne besloot daarom zelf aan de slag te gaan door te experimenteren met ingrediënten Uiteindelijk wist Daphne niet alleen een heerlijke verjaardagstaart, maar allerlei creaties met de beste biologische ingrediënten te maken, die niet onder deden voor ‘glutenvolle’ varianten.” VERKOPEN Erik spoorde Daphne aan om hun bakker Ton van De Bakkerswinkel in Utrecht te vragen naar zijn mening over haar baksels. “Het is alweer bijna tien jaar geleden dat ik de stoute schoenen heb aangetrokken en met een aantal zelfgebakken cakejes De Bakkerswinkel binnenstapte. Ze konden nauwelijks geloven dat deze lekkernijen glutenvrij én lactosevrij waren. Ton vroeg me om deze producten te maken om in zijn winkel te verkopen. Dat was het startschot van rose&vanilla”, vertelt Daphne. Erik: “Inmiddels hebben we flinke stappen gezet en heb ik ook alweer vier jaar geleden mijn baan bij Solidaridad opgezegd, om te mogen helpen met het opbouwen van dit prachtige bedrijf. Zo is Daphne’s uit de hand gelopen hobby ons leven geworden.” PIONIEREN Van het verkopen van hun eerste creaties tot nu zijn er aardig wat mijlpalen geweest voor Erik en Daphne. Ze openden een eigen taartencafeetje in Utrecht, bouwden langzaam aan de uitbreiding van het aantal verkooppunten waar de producten van rose&vanilla verkocht worden en betrokken een grotere, eigen productielocatie in Maarssen. “Het is allemaal stapje voor stapje en goeddoordacht gebeurd. We willen de volledige productie in eigen hand houden. Het team van ervaren patissiers steekt heel veel tijd in productontwikkeling. Voor sommige producten heeft Daphne gewoon twee jaar nodig gehad om het helemaal te perfectioneren. Smaak staat voor ons voorop. Alle basisingrediënten die belangrijk zijn bij het maken van banketproducten gebruiken we niet. Je hebt dus uiteindelijk een totaal ander product, maar voor ons is dit patisserie.” Daphne is zichtbaar blij met haar Handtmann Vulmachine VF608

RkJQdWJsaXNoZXIy MTAyNDU4