NBT Magazine nr2-2021 Online

NB T M a g a z i n e n r 2 2 0 2 1 25 verlaat en zijn weg vervolgt naar de winkels. Je hebt dus geen aparte ‘tunnels’ binnen je productieproces meer, maar alles is met elkaar gekoppeld en communiceert met elkaar. Dat klinkt gemakkelijk, maar dat is het zeker niet.” DEEGVERWERKING Dat komt natuurlijk doordat alle diverse leveranciers met hun eigen software- en hardwaresystemen werken en in verschillende digitale talen communiceren. Een hels karwei is dan ook om alle systemen met elkaar synchroon te laten lopen, wat gebeurt door leveranciers nauw met elkaar te laten samenwerken, wat al heel lastig is (de keuze voor flexibele en meedenkende leveranciers is dus belangrijk), maar als je het eenmaal zover hebt, dan wordt het hele proces aansturen en bijsturen waar nodig ook veel makkelijker. “Wij zijn gestart met fase 1 en dat is het beheer van verbruik van bloem en andere automatisch gedoseerde grondstoffen tot de mixer en nu hebben we samen met H2 automatisering en Benier ook de deegverwerking geautomatiseerd zodat deze systemen optimaal communiceren en centraal aangestuurd kunnen worden door het MES-systeem. Vanaf binnenkomst tot gebruik, krijgen we data binnen in het MES-systeem en door de inkooporders en dergelijke ook te koppelen – wat ook gebeurd is – kunnen we onze personeelsplanning daarop aanpassen, maar uiteindelijk willen we ook ons tijdregistratiesysteem integreren op het MES-systeem, waardoor je per productcharge precies de dekkingsbijdrage helemaal inzichtelijk hebt. Dat is zeer waardevolle informatie natuurlijk. Het zijn allemaal mogelijkheden om te zien wat je kostprijs is en je weet wat je marge is. In een markt waar het letterlijk om de centen gaat is dat heel belangrijk.” OVERALL EQUIPMENT EFFECTIVENESS (OEE) Meten is weten wordt ook meer en meer van toepassing in de bakkerij. “Voorheen had je natuurlijk wel een informatiestroom naar bakkerij met een productieschema, maar wat er daar precies gebeurde was lang niet altijd inzichtelijk en controle had je er helemaal niet over. Hoeveel tijd werd er besteed aan een productieorder? Hoeveel stilstand is er geweest? Hoeveel verspilling? Waarom stond de machine stil? Vragen waar je geen antwoord op kreeg. Nu krijg je dat wel, doordat er data verzameld wordt en je ziet wat er gebeurt, realtime. Je kunt nu kijken wat de OEE per productorder is, per recept en zelfs per ploeg. Je stuurt op basis van data en totale procescontrole komt steeds dichterbij.” THEORETISCHE EN PRAKTISCHE KENNIS Het op deze manier werken vergt niet alleen investeringen, je moet ook iemand als Allard hebben die er fulltime mee bezig is en kennis van het bakkerijproces heeft. “Allard is de drijvende kracht en degene die hier een succes van maakt”, aldus Ton Hoogendam. “Eigenlijk ontkom je er als grote bakkerij als wij zijn er niet meer aan om op deze manier te werken”, zegt Allard daarop. “Je werkt efficiënter en door data ook nog optimaler. Het volgende wat wij gaan digitaliseren is het verpakkingsproces, waar we de clipprinters, labelprinters en sluitmachines gaan koppelen met MES-systeem en zo automatisch de actuele declaratie, de datum, het lotnummer en de verkoopprijs op het etiket of de clip en sluiting te printen. We vergemakkelijken het productieproces ook voor onze medewerkers en sluiten fouten zoveel mogelijk uit. De lotnummers corresponderen door het hele bedrijf met elkaar, waardoor traceability ook gewaarborgd is.” OPTIMALISEREN VAN HET PRODUCTIEPROCES Digitalisering van de bakkerij is in dit opzicht de betere omschrijving dan automatisering geeft Allard aan. “Bij automatisering is het vervangen van menselijk handelen door machines het doel, maar voor ons is het optimaliseren van het productieproces en de kwaliteit op de werkvloer verhogen de missie. De informatie die we nu verzamelen geeft ons inzicht in wat we kunnen verbeteren en we kunnen de foutmarge beperken, dus we besparen zeker wel in kosten. En daarbij is alles zo goed op elkaar afgesteld, dat je ook veel efficiënter werkt. Er zijn ook voor ons echter nog meer dan genoeg stappen te maken, maar we krijgen meer en meer de informatie binnen die we nodig hebben om de bakkerij volledig autonoom te laten opereren en om de goede beslissing te nemen.” Het is tegenwoordig heel gemakkelijk om per product te traceren welke grondstoffen erin gebruikt zijn en visa versa welke grondstof in welke producten is gegaan ▲ Allard Vervoort en Ton Hoogendam

RkJQdWJsaXNoZXIy MTAyNDU4