NBT Magazine nr 2 2022

NB T M a g a z i n e n r 2 2 0 2 2 18 R e p o r t a g e BAKKERIJ KOENEN NEEMT BAKKERIJ PAUL BERNTSEN OVER PRECIES EEN JAAR GELEDEN WAREN WIJ OP BEZOEK BIJ PAUL BERNTSEN, DE ZELFBENOEMD KAMPIOENBAKKER UIT DIDAM. DESTIJDS VANWEGE ZIJN OPROEP OM BAKKERS UIT HET NACHTWERK TE HALEN. EN PASSENT VERTELDE HIJ OOK NOG OVER ZIJN AMBITIEUZE PLANNEN MET ZIJN WEBSHOP BROOD-SHOP.NL OM HEEL NEDERLAND TE KUNNEN BELEVEREN EN DAT HIJ BEZIG WAS MET EEN NIEUWE PRODUCTIELOCATIE. DE GROND WAS AL GEKOCHT, DE PLANNEN AL UITGEWERKT, ALLEEN DE FINANCIERING MOEST NOG RONDKOMEN. MAAR NU ZIJN WE VANWEGE EEN PLOTTWIST NAAR DIDAM GEREISD. PAUL HEEFT NAMELIJK ZIJN WINKEL, BAKKERIJ EN ZIJN WEBSHOP VERKOCHT. BAKKERIJ PAUL BERNTSEN GAAT ZODOENDE VANAF 1 JUNI ONDER DE BREDE PARAPLU VAN BAKKERIJ KOENEN UIT WESTERVOORT VALLEN. WIJ SPRAKEN BEIDE MANNEN OVER DE OVERNAME EN WAT ER ALLEMAAL AAN VOORAF GING. In een jaar kan heel veel gebeuren zo blijkt wel. Waar we vorig jaar dus nog tegenover een hyperambitieuze Paul Berntsen zaten, komen we nu bij een ondernemer die het ‘heilige vuur’ wat betreft zijn eigen bakkerij wat verloren lijkt te zijn. “Ik wilde wel doorpakken, maar de investeringen waren gewoon heel hoog. Daarbij komt dat mijn betere wederhelft Mirjam ook aangaf het niet te zien zitten om zo’n investering te doen en weer zo’n lang traject met mij in te gaan. Daarom ben ik toch nog maar eens goed gaan nadenken of dit het allemaal wel waard was. Dat was het natuurlijk niet en ik had geen zin om nog vijf jaar op de winkel te passen. Dus heb ik contact gezocht met Paul Koenen of hij alles wilde overnemen.” DERTIG JAAR TOPSPORT Wij hebben Paul al vaker mogen spreken en we weten dat hij iemand is met het hart op de tong en dat hij ronduit praat over waar hij mee bezig is op dat moment. Zo waren we alweer vijf jaar geleden in Didam toen hij zijn oud brood ging verwerken tot compost en toen hij de compost van dat oud brood op de juiste waarde inschatte en tot grondstoffen ging verwerken om nieuw brood mee te maken, spraken we hem ook. Hij is een ondernemer pur sang, maar nu heeft hij dus de keuze gemaakt om zijn bakkerij waar hijzelf de vijfde generatie Berntsen vertegenwoordigt, te verkopen. “Ik had Mirjam al eerder beloofd dat ik op 11 november 2022 zou stoppen. Dat is een dag voor mijn verjaardag dus daar wilde ik mij aan houden. Maar even zonder dollen. Het is goed geweest. Ik ben in 1992 begonnen en opgegroeid in de bakkerij. Ik ken niet anders en heb altijd met heel veel plezier gewerkt en dertig jaar topsport bedreven, maar nu is het tijd om te stoppen.” OPVOLGING Een ander ‘probleem’ waar Paul Berntsen tegenaan liep, is dat zijn kinderen geen interesse hebben om in zijn voetsporen te treden. Dat is bij Bakkerij Koenen zeer zeker wel het geval. “Ik vorm de vijfde generatie binnen Bakkerij Koenen, maar de volgende generatie is inmiddels ook aanwezig en begint zich al flink te bemoeien met de bedrijfsvoering en dergelijke. Mijn neef Arjan is verantwoordelijk voor de sales, mijn zoon Bas stuurt de bakkerij en de logistiek aan en mijn dochter Susanne wordt over een paar maanden hier degene die alles aanstuurt. Ikzelf zorg voor de kwaliteitscontrole van onze producten.”, aldus Paul Koenen. AMBACHTELIJKE BAKKERS Bakkerij Koenen telt vanaf 1 juni dertien filialen, maar is in alles nog een echte ambachtelijke bakker zoals Bakkerij Paul Berntsen dat ook is. De match is ook duidelijk: Kwaliteit staat bij beide bakkers zeer hoog in het vaandel. “Wij zijn een ambachtelijke bakker, maar produceren op grotere schaal.", zegt Paul Koenen. "Het is bij ons in de bakkerij allemaal wat groter opgezet. Er is dan ook geen verschil met hoe ze hier bij Bakkerij Berntsen werken.” “Hier is het wel wat kleinschaliger en hectischer”, zo vult Paul Berntsen aan. “Bij jullie heerst rust. Dat hebben we met onze bakkers en winkeldames met eigen ogen mogen aanschouwen. Sommigen waren in eerste instantie nog sceptisch. Ze dachten dat Bakkerij Koenen een grote bakkerij had, waar op een andere manier naar het productieproces wordt gekeken. Die angst is helemaal weggenomen. Ze zien zelfs nog meer kansen heb ik het gevoel.” GEEN GROTE VERANDERINGEN “We gaan ook niks veranderen hier”, zo geeft Paul Koenen aan. “Wat goed is, hoef je niet aan te passen. De bakkers en banketbakkers blijven hier op dezelfde manier – dus niet ’s nachts – produceren voor deze winkel en het

RkJQdWJsaXNoZXIy MTAyNDU4