NBT Magazine nr 2 2022

NB T M a g a z i n e n r 2 2 0 2 2 3 Vaktijdschrift voor de totale bakkersbranche. Verantwoordelijke uitgever Nederland: GPmedia BV Van Schaeck Mathonsingel 8 6512 AP Nijmegen, The Netherlands Telefoon: +31 (0)24 3 246146 E-mail: info@gpmedia.nl Internet: www.gpmedia.nl www.nbtmagazine.biz Verantwoordelijke uitgever België: GPmedia BV Postbus 10000 2300 Turnhout (B) Uitgever: Peter Peeters Redactie: Coen de Jager (hoofdredacteur) c.dejager@gpmedia.nl Sales: GPmedia BV Gerdo van de Peppel (Verkoopleider) g.peppel@gpmedia.nl Lisan van den Bosch (Media-adviseur) l.bosch@gpmedia.nl Alle orders worden afgesloten en uitge- voerd conform de Regelingen voor het Advertentiewezen, gedeponeerd ter griffie van de Arrondissementsrechtbanken en bij de Kamer van Koophandel. NBT Magazine heeft het HOI Keurmerk. Dit betekent dat de oplage is gegarandeerd en gecontroleerd. Abonnementen: www.gpmedia.nl of via info@gpmedia.nl Per jaar € 42,- Losse verkoop € 10,50 Het abonnement kan elk gewenst moment ingaan. Vormgeving: GPmedia BV Telefoon: +31 (0)24 3 246146 Internet: www.gpmedia.nl Fotografie: Maaike van Esch Druk: PRinterface ISSN: 1872-9363 © Copyright 2022 Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotokopie microfilm of welke andere wijze dan ook, zonder voorafgaande toestemming van de uitgever. NBT Magazine besteedt de grootst mogelijke aandacht aan de juistheid van de informatie die in het vaktijdschrift wordt opgenomen. Fouten zijn echter niet volledig uit te sluiten. De uitgever en de auteurs zijn dan ook op geen enkele wijze verantwoordelijk voor schade, van welke aard ook, die is ontstaan als gevolg van handelingen en/of beslissingen die gebaseerd zijn op de bedoelde informatie. Het liefst zou ik hier een mooi verhaal ophangen, want we zijn eindelijk van alle coronabeperkingen af. Maar er is in de afgelopen anderhalve maand wel het een en ander gebeurd. De oorlog in Oekraïne is in eerste instantie natuurlijk een ramp voor de mensen daar. Een ongekende tirannie vanuit Rusland die wereldwijd gevolgen heeft voor alle economieën. Ook – of moet ik eigenlijk zeggen vooral - de bakkersbranche ontkomt hier niet aan. Het is bijzonder om te zien hoe het in de media eigenlijk al meerdere weken gaat over brood van vijf euro. Ik kan mij niet aan het idee onttrekken dat er iemand – een bakker of econoom – heeft geroepen dat met de stijgende graanprijzen, aangevuld door de al hoge energie- en andere grondstofprijzen, het hem of haar niet zou verbazen als op den duur de prijs van een brood wel eens zou kunnen stijgen naar €5,-. En dat die boodschap dan massaal is overgenomen door alle media. Zo was het bakkersvak dus weer volop in het nieuws de afgelopen weken. Het blijkt dat een prijsstijging van brood groot nieuws is, zeker als het – volgens de media – gaat om een verdubbeling van de verkoopprijs. Logisch natuurlijk, want nagenoeg iedereen eet brood, net zoals iedereen energie gebruikt en je moet tanken als je een auto rijdt. Je voelt het in je portemonnee en dat doet pijn. Gelukkig was er ook genoeg tegengeluid op de verhalen over verdubbeling van de broodprijzen. Arend Kisteman (eigenaar van De Stadsbakker Zwolle en tevens voorzitter van NBOV) was één van de eersten die op een duidelijke manier inzicht gaven waarom in zijn ogen de prijs van een brood nooit € 5,- zou kunnen worden. Daarover leest u elders in deze uitgave meer. Gelukkig hebben veel bakkers nog een sterk netwerk waardoor ze een podium krijgen om hun verhaal te doen, want een duidelijke duiding van het verhaal en een nuance zorgen voor een heel ander beeld. Wat in ieder geval voor iedere bakker fijn was om te horen, is dat de bakker ook na de coronacrisis nog steeds beter draait. De groei bij supermarkten, andere speciaalzaken en ook bij de boer is eruit. Dat blijkt uit cijfers die NU.nl heeft opgevraagd bij marktonderzoeker GfK. “Sinds de horeca weer helemaal open is, stijgen de omzetten van de supermarkten en speciaalzaken niet meer”, zegt Norman Buysse van GfK tegen NU.nl. “De bakker is de uitzondering, die hebben de consument aan zich weten te binden.” Dat ze hogere prijzen vragen, kan een rol spelen bij het halen van meer omzet. “Of ze hebben de klant toch echt meer te bieden.” Dat laatste is in mijn ogen vooral het geval. Als je eenmaal het brood, het banket of welk product dan ook van de vakman (lees; bakker) hebt ervaren, wil je niks anders meer. Dat moet toch voor u een grote stimulans zijn in deze verder zeer onzekere tijden. C o l o f o n e n D e V i s i e De Visie nbt magazine TweemaandelijksVaktijdschrift - Erkenningsnummer (P708169) Vaktijdschrift voor de totale bakkersbranche | April 2022 | 23e jaargang no.2 | Prijs € 10,50 Special AUTOMATISERING/ VERPAKKINGS- MACHINES COVERSTORY: EVERBAKE VIERT TWEEHEUGELIJKE FEITEN:DERTIGJARIG JUBILEUM EN ZOONSNICK EN THOM VOLGEN IN VOETSPOREN VAN VADER PETER EVERSDIJK ∼ Since 1992 ∼ Group EVERBAKE Hoofdredacteur vaktijdschrift NBT Magazine c.dejager@gpmedia.nl “WAT IN IEDER GEVAL VOOR IEDERE BAKKER FIJN WAS OM TE HOREN, IS DAT DE BAKKER OOK NA DE CORONACRISIS NOG STEEDS BETER DRAAIT”

RkJQdWJsaXNoZXIy MTAyNDU4