NBT magazine nr3-2021 Online

K o e l e n & V r i e z e n BAKKER JAN EN BAKKER LOWIE HEBBEN IN HET BELGISCHE RETIE SINDS EEN JAAR DE BESCHIKKING OVER EEN SPLINTERNIEUWE, MODERNE, ZEER ZORGVULDIG SAMENGESTELDE EN HOOGWAARDIGE BAKKERIJ. EEN VERADEMING VOOR DE BEIDE BAKKERS, WANT DE VORIGE BAKKERIJ WAS WEL TOE AAN VERVANGING. “WE HADDEN NOG WEL EEN TIJDJE DOOR KUNNEN BAKKEN, MAAR DOOR EEN SAMENLOOP VAN OMSTANDIGHEDEN KREGEN WE TWEE JAAR GELEDEN DE KANS OM EEN NIEUWE BAKKERIJ TE REALISEREN, DUS HEBBEN WE GEKOZEN OM ALLES AAN TE PAKKEN EN NAAR ONZE WENS UIT TE VOEREN”, ZO VERTELT LOWIE COOLS, SINDS VIER JAAR MEDE-EIGENAAR EN MEDE-NAAMGEVER VAN BAKKER JAN EN BAKKER LOWIE. UITEINDELIJK IS ER OOK GEKOZEN OM EEN DEEL VAN HET MACHINEPARK TE VERNIEUWEN EN VOOR HET KOEL- EN VRIESGEDEELTE HEBBEN LOWIE EN ZIJN COMPAGNON JAN BROECKX EEN BEROEP GEDAAN OP ICECOOL. ZODOENDE IS DE INSTALLATIE VAN ALLE KOEL- EN VRIESTECHNIEK, ALSMEDE DE REMRIJSKASTEN IN HANDEN VAN ICECOOL GELEGD. WIJ SPREKEN DE HOOFDROLSPELERS – JAN EN LOWIE EN PETER DE NAEGHEL VAN ICECOOL – IN DE NIEUWE BAKKERIJ IN RETIE OM ALLE INS & OUTS TE KRIJGEN. BAKKER JAN EN BAKKER LOWIE KIEZEN BEWUST VOOR ICECOOL VANWEGE ONTZORGING EN VERDUURZAMING NB T M a g a z i n e n r 3 2 0 2 1 12 Bakker Jan is al sinds 1990 een gevestigde naam in Retie met een uitgebreid assortiment aan patisserie, huisgemaakte dessertkoekjes en dagverse broden. Als lokale specialiteiten vind je er het Lindeboompje en het Reties Gezond. In 2011 voegde Lowie zich als jobstudent bij het team. Na zijn bakkersopleiding in Ter Groene Poorte in Brugge was hij klaar voor het grote werk en is hij vier jaar geleden als compagnon en naamgever onderdeel geworden van de bakkerij. “Toen ik vier jaar geleden als compagnon in het bedrijf erbij kwam speelde Jan al met de gedachte om een nieuwe bakkerij te realiseren, maar alles kwam in een stroomversnelling toen dit pand, waar destijds oude huizen stonden en waar Jan graag een aantal appartementen wilde realiseren – door de gemeente werd aangewezen als handelslocatie. Dus hebben we ervoor gekozen om onze winkel en bakkerij hier samen te voegen. Een ideale kans dus om alles naar onze wens te bepalen en voor mij als jonge ondernemer om een mooie stap te zetten met het oog op de toekomst”, vertelt Lowie. DE KEUZE VOOR ICECOOL De plannen voor een nieuwe bakkerij waren dus al door Jan en Lowie in de jaren ervoor op papier gezet, maar met een nieuwbouwpand kun je natuurlijk alle kanten op. “Het was ons doel in eerste instantie ook om zoveel mogelijk machines en installaties te hergebruiken, zoals de bestaande koelinstallaties. Maar eenmaal bezig kwamen we al snel tot de conclusie dat we dan de condensatoren op het dak moesten bevestigen wat veel overlast qua lawaai zou geven voor omwonenden. Ook de koeltechniek sloot niet meer aan bij onze wensen en wat er in de toekomst gewenst is. Zodoende zijn we met meerdere partijen in gesprek gegaan en hebben we uiteindelijk de keuze gemaakt voor iceCool.” GOED GEÏNFORMEERD Peter De Naeghel van iceCool vertelt ons wat het project precies inhield voor hun. “Jan en Lowie hadden duidelijk voor ogen wat hier moest gebeuren De iceCool bakkersvrieskasten Lowie Cools bij de Booster

RkJQdWJsaXNoZXIy MTAyNDU4