NBT magazine nr3-2021 Online

NB T M a g a z i n e n r 3 2 0 2 1 16 A d v e r t o r i a l ALS HET GAAT OM UW KOEL- EN VRIESOPLOSSINGEN IS ER EEN RODE DRAAD TE VINDEN IN DE VERHALEN DIE U LEEST IN DEZE UITGAVE VAN NBT MAGAZINE: NATUURLIJKE KOUDEMIDDELEN ZIJN DE TOEKOMST. KOMA ZAG DIT AL EEN AANTAL JAAR GELEDEN TOEN DE WETGEVING RONDOM DE UITSTOOT VAN F-GASSEN WERD VERANDERD EN HEEFT ZICH DE AFGELOPEN ACHT JAAR NADRUKKELIJK GERICHT OP DE ONTWIKKELING EN REALISATIE VAN KOEL-, VRIES- EN CONDITIONERINGSSYSTEMEN DIE VOLLEDIG OP NATUURLIJKE KOUDEMIDDELEN DRAAIEN. DAARDOOR IS KOMA ALS GEEN ANDER IN STAAT OM ELKE BAKKERIJ - VAN KLEINE AMBACHTELIJKE TOT GROTE INDUSTRIËLE PRODUCENT - TE VOORZIEN VAN EEN KOEL-, VRIES- EN CONDITIONERINGSSYSTEEM WAARMEE DEZE TOEKOMSTBESTENDIG IS. WIJ SPRAKEN MET PAUL GIESEN, EEN VAN DE SPECIALISTEN OP DIT GEBIED BINNEN KOMA, OM ERACHTER TE KOMEN WAT KOMA ALLEMAAL TE BIEDEN HEEFT. NATUURLIJKE KOUDEMIDDELEN-SPECIALIST KOMA KAN IEDERE BAKKERIJ TOEKOMSTBESTENDIG MAKEN bij bakkerijen”, legt Paul uit. “Het is heel functioneel doordat je de koel-, vries- en conditioneringssystemen koelt door middel van propaan, 100% CO 2 (booster) of een combinatie met propaan of ammoniak (cascade) - afhankelijk van de grootte van het project. Door de lagere grondstofkosten die CO 2 met zich meebrengt is dat dus kostentechnisch al gunstiger, maar het geeft ook een voordeel op je energiekosten. Wat het belangrijkste is om te weten voor bakkers, is dat we voor iedere situatie en elke project een passende oplossing hebben. We hebben dan ook kleine systemen die voornamelijk op propaan werken – wat ook een perfecte oplossing is – en hierdoor kunnen we dus het volledige scala aanbieden van kleine tot grote installaties. We kijken specifiek naar de wensen en de behoeften van de klant om tot het beste resultaat te komen, ook als het gaat om de beschikbare ruimte. Zo plaatsen we het boostersysteem ook in containers op een daarvoor geschikte plaats.” F-GASSENVERORDENING Dat KOMA zich de laatste jaren nadrukkelijk richt op de integratie van natuurlijke koudemiddelen in haar nieuwe systemen is volgens Paul vooral noodgedwongen. “We hebben als bakkersbranche geen andere keus richting de toekomst. Dankzij de nieuwe F-gassenverordening die sinds 1 januari KOMA is al sinds 1938 actief en in die ruim tachtig jaar is het bedrijf uitgegroeid tot een wereldwijd opererende familiebedrijf waar de focus ligt op de ontwikkeling, productie, installatie en onderhoud van koel-, vries- en conditioneringssystemen. Het uitgebreide productportfolio omvat zowel standalone als centrale installaties. KOMA ontwikkelt en realiseert haar koel-, vries- en conditioneringssystemen volledig in eigen beheer en door de aanwezigheid van een eigen R&D-afdeling en de nodige kennis en ervaring is KOMA in staat om innovatieve systemen te realiseren. CO 2 -BOOSTERSYSTEEM KOMA ontwikkelt, produceert en levert dus al bijna een decennium koelsystemen met natuurlijke koudemiddelen en vandaag de dag kan de koudetechniek-specialist terugkijken op meer dan 50 grote geïntegreerde systemen met natuurlijke koudemiddelen. KOMA biedt CO 2 standalone- oplossingen, maar heeft met het CO 2 -boostersysteem een specifieke oplossing die voor de bakkersbranche zeer geschikt is. “We kennen het CO 2 - boostersysteem vanuit de supermarktbranche, maar hebben het met ons R&D-team doorontwikkeld zodat het uitermate geschikt is voor het koelen met natuurlijke koudemiddelen van koel-, vries- en conditioneringssystemen KOMA K-Control besturing Testcenter met KOMA TurboRunner

RkJQdWJsaXNoZXIy MTAyNDU4