NBT magazine nr3-2022 Online

NB T M a g a z i n e n r 3 2 0 2 2 3 Vaktijdschrift voor de totale bakkersbranche. Verantwoordelijke uitgever Nederland: GPmedia BV Van Schaeck Mathonsingel 8 6512 AP Nijmegen, The Netherlands Telefoon: +31 (0)24 3 246146 E-mail: info@gpmedia.nl Internet: www.gpmedia.nl www.nbtmagazine.biz Verantwoordelijke uitgever België: GPmedia BV Postbus 10000 2300 Turnhout (B) Uitgever: Peter Peeters Redactie: Coen de Jager (hoofdredacteur) c.dejager@gpmedia.nl Sales: GPmedia BV Gerdo van de Peppel (Verkoopleider) g.peppel@gpmedia.nl Lisan van den Bosch (Media-adviseur) l.bosch@gpmedia.nl Alle orders worden afgesloten en uitge- voerd conform de Regelingen voor het Advertentiewezen, gedeponeerd ter griffie van de Arrondissementsrechtbanken en bij de Kamer van Koophandel. NBT Magazine heeft het HOI Keurmerk. Dit betekent dat de oplage is gegarandeerd en gecontroleerd. Abonnementen: www.gpmedia.nl of via info@gpmedia.nl Per jaar € 42,- Losse verkoop € 10,50 Het abonnement kan elk gewenst moment ingaan. Vormgeving: GPmedia BV Telefoon: +31 (0)24 3 246146 Internet: www.gpmedia.nl Fotografie: Maaike van Esch Druk: PRinterface ISSN: 1872-9363 © Copyright 2022 Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotokopie microfilm of welke andere wijze dan ook, zonder voorafgaande toestemming van de uitgever. NBT Magazine besteedt de grootst mogelijke aandacht aan de juistheid van de informatie die in het vaktijdschrift wordt opgenomen. Fouten zijn echter niet volledig uit te sluiten. De uitgever en de auteurs zijn dan ook op geen enkele wijze verantwoordelijk voor schade, van welke aard ook, die is ontstaan als gevolg van handelingen en/of beslissingen die gebaseerd zijn op de bedoelde informatie. Toen ik alweer ruim tien jaar geleden gevraagd werd om als hoofdredacteur van NBT Magazine aan de slag te gaan, wist ik heel eerlijk gezegd niet zo heel veel over de bakkersbranche. Ik kocht mijn brood uiteraard wel altijd bij de lokale bakker, maar hoe het productieproces in zijn werk gaat, wat er allemaal bij komt kijken en de verschillen tussen bakkers, waren allemaal nieuw voor mij. Inmiddels weet ik natuurlijk al veel meer, maar een specialist zal ik mijzelf nooit noemen. Als het aankomt op heikele thema’s als energiebesparing realiseren in je productieproces of hoe het is om remrijskasten te integreren in je productieproces, vertrouw ik op de echte specialisten: leveranciers en bakkers zelf. Dat er op dit moment gewoon heel veel speelt in de wereld met hoge energieprijzen, lange levertijden, oplopenede grondstofprijzen en nog veel meer tot gevolg, raakt iedereen. Daarom dat er ook over zoveel te schrijven is op dit moment. Ik kan doorgaans met ons team van mensen waarmee we samen NBT Magazine maken genoeg informatie vergaren om interessante artikelen over te maken, maar nog niet eerder was er voor mijn gevoel zoveel om over te schrijven. Ik noem maar een voorbeeld van energietransitie en -besparing realiseren in huidige productielijnen. Royal Kaak is de laatste jaren volop aan het richten om klaar te zijn voor het heden en de toekomst en werpt zich op als dé partner om samen een verduurzamingsslag mee te maken. Lees zeker even het verhaal over de energiebesparing die zij gerealiseerd hebben bij Patroba in Belgie in een bestaande productielijn. KOMA is op een heel ander gebied – koelen en vriezen – hard aan het werk om toekomstbestendig te worden en klanten te helpen energiebesparing te realiseren. KOMA ontwikkelt, produceert en levert al ruim een decennium koelsystemen met natuurlijke koudemiddelen. KOMA biedt in haar assortiment CO 2 standalone- oplossingen, maar heeft met het CO 2 -boostersysteem een specifieke oplossing die voor de bakkersbranche zeer geschikt is. KOMA heeft het CO 2 -boostersysteem met het R&D-team ontwikkeld zodat het uitermate geschikt is voor het koelen met natuurlijke koudemiddelen van koel-, vries- en conditioneringssystemen bij bakkerijen. Het is heel functioneel doordat je de koel-, vries- en conditioneringssystemen koelt door middel van propaan, 100% CO 2 (booster) of een combinatie met propaan of ammoniak (cascade) - afhankelijk van de grootte van het project. Door de lagere grondstofkosten die CO 2 met zich meebrengt is dat dus kostentechnisch al gunstiger, maar het geeft ook een voordeel op je energiekosten. Zo zie je dat je als bakker wat betreft de moeilijke vraagstukken binnen je productieproces niet alleen staat, maar dat je kan rekenen op de innovatie- en prestatiedrang van vooraanstaande producenten die met je meedenken. De echte specialisten komen altijd bovendrijven. C o l o f o n e n D e V i s i e De Visie nbt magazine TweemaandelijksVaktijdschrift - Erkenningsnummer (P708169) Vaktijdschrift voor de totale bakkersbranche | Juni 2022 | 23e jaargang no.3 | Prijs € 10,50 Special KOELEN& VRIEZEN EN HYGIËNE KOMA IS VOORTAAN UW PARTNER IN ‘SUSTAINABLE CONDITIONING SOLUTIONS’ Hoofdredacteur vaktijdschrift NBT Magazine c.dejager@gpmedia.nl DE ECHTE SPECIALISTEN KOMEN ALTIJD BOVENDRIJVEN

RkJQdWJsaXNoZXIy MTAyNDU4