NBT Magazine nr3-2023 Online

NBT NR 3 2023 22 COVERSTORY ROYAL KAAK Half afgebakken producten Dat Royal Kaak te boek staat als die grote speler wereldwijd, is niet zo gek. De meeste aandacht wordt namelijk ook gegeven aan complete lijnoplossingen ‘Van silo tot krat’, die Royal Kaak voor haar klanten ontwikkelt. “De recente ontwikkelingen op het gebied van de standalone oplossingen die we bieden op het gebied van koelen en vriezen, brengen we daarom graag onder de aandacht. Al meer dan 30 jaar zijn we gespecialiseerd in koel- en vriessystemen. Dat we de Nederlandse markt meer en meer bedienen met onze vriesoplossingen, heeft alles te maken met de ontwikkelingen op het gebied van half afgebakken producten. Deze producten worden doorgaans in de winkel afgebakken, waardoor ze tijdens de productie ingevroren moeten worden. Een voorbeeld hiervan is een vriestorenproject dat onlangs in bedrijf genomen is. In het productieproces gaan deegstukjes een dubbele rijstoren in, waar ze ongeveer een uur rijzen. In de laatste fase van de tweede spiraaltoren komen ze in een afgesloten deel waar het deeg afgekoeld wordt en het rijsproces wordt afgeremd. Daarachter staat een vriesspiraal waarin het gerezen product direct wordt ingevroren. Het is maar een van de vele voorbeelden uit de praktijk, waar we stand-alone custom made oplossingen geplaatst hebben.” Scherper dan men denkt Met de groeiende problematiek op het gebied van energiekosten, maar zeker ook gezien de personeelstekorten, zijn meer en meer bakkers en bakkerijen op zoek naar passende oplossingen om efficiënter te kunnen produceren. “Daarbij is automatisering een must en bij de meeste grote bakkerijen komt Kaak dan wel in beeld. Veel bakkerijen denken echter al snel: ‘Kaak is te groot voor ons’. Dat zal in eerste instantie ook vanuit de veronderstelling zijn dat onze oplossingen te kostbaar zijn. De praktijk wijst echter gelukkig vaak anders uit en het Kaak prijsniveau blijkt vaak veel scherper dan gedacht. Als we eenmaal in contact komen met de semi-industriële bakkers, dan zien zij al snel de toegevoegde waarde. Sterker nog: ze zien dat Kaak perfect kan inspelen op hun specifieke wensen.” Aanbod “Dat kunnen wij onder meer met het aanbod in koel- en vriessytemen. Deze bestaan uit koel- en vriesspiralen, omkastingen van de koel- en vriesspiralen, maar ook systemen voor luchtkwaliteitsbeheersing en -verbetering. Zoals men van ons gewend is maken we tailor made oplossingen, dus klantspecifiek. We bieden geen standaard, omdat geen enkele bakkerij, geen enkel product, en geen enkel proces hetzelfde is. De oplossingen die wij bieden sluiten aan op de wens van de bakker. Dat kan een koeltoren van zeven etages zijn waar de koeltijd slechts enkele minuten bedraagt, of een zeer hoge dubbeltoren waarop meerdere uren gekoeld kan worden. De torens kunnen capaciteiten verwerken van 500 kilo per uur tot meer dan 7.000 kilo per uur. Voor ieder (semi)-industrieel proces bieden wij een passende oplossing.” Continu draaien Kaak spiraaltorens zijn volledig geautomatiseerde systemen en vergen in het dagelijks gebruik geen mankracht in vergelijk met rekkoeling, een systeem waarbij handmatig verplaatst moet worden. Automatiseren wordt echter meestal gedaan om de maximale capaciteit te verhogen. In een vriestoren kun je bijvoorbeeld kiezen voor sequentieel ontdooien. Dat houdt in dat er steeds één verdamper ontdooit en weer start met vriezen, zodra deze volledig van ijs ontdaan is. Zo kan er continu doorgedraaid worden. Hygiëne Ook voor het schoonmaken zijn er geautomatiseerde opties op een Kaak toren te plaatsen. • Bandwasser: Na productie reinigt de bandwasser de band onder hoge druk met zeep en water. Het luchtmes blaast al het water eraf, zodat er zo snel mogelijk weer gestart kan worden met de productie. • CIP: Voor een volledige reiniging van het hele systeem kan CIP (Cleaning In Place) ingezet worden. Uiteraard voorzien van handlansen om een aantal plekken alsnog specifiek met de hand te kunnen nareinigen. • Borstelunit: Tijdens productie kan de meest grove vervuiling verwijderd worden door middel van een borstelunit. • UV-C-lampen: Om het contactoppervlak van de band zo schoon mogelijk te maken worden bacteriën en virussen gedood door een UV-lamp. Alles is zodanig ontwikkeld om een hoge efficiency te kunnen garanderen, maar ook om zo hygiënisch en veilig mogelijk te produceren. “Bakkerijen moeten tegenwoordig Kaak levert spiraaltorens, omkastingen en koel/vriessystemen Spiraalvriezer inclusief omkasting

RkJQdWJsaXNoZXIy MTAyNDU4