NBT Magazine nr3-2023 Online

NBT NR 3 2023 36 NIEUWS Omdat Nutri-Score oorspronkelijk een Frans systeem was dat werd overgenomen door meerdere Europese landen, was het niet 1 op 1 over te nemen omdat het onvoldoende aansluit bij de Nederlandse voedingsrichtlijnen. Het algoritme, dat op basis van productsamenstelling een score bepaalt, is daarom inmiddels verbeterd. Niet alle volkorenproducten krijgen hogere score dan witte variant Door de aanpassing aan onze standaarden heeft volkorenbrood een positievere score gekregen. Dankzij het Warenwetbesluit Meel en brood is er een goede definitie van wat volkorenbrood is en wat niet. Volkorenbrood krijgt dan ook meestal een (groene) A in de Nutri-Score, en witbrood meestal een (gele) C. Hoewel de voedingsrichtlijnen vezelrijke rijst en pasta aanbevelen, krijgen volkoren pasta en zilvervliesrijst in de NutriScore echter dezelfde score als hun witte variant. Dit komt omdat er nog geen Europese overeenstemming is van wat ‘volkoren’ precies inhoudt. Om dit punt in de Nutri-Score te verbeteren zal er dus eerst een Europese overeenstemming moeten komen die vastgelegd wordt in wetgeving. Groene Nutri-Score betekent niet altijd ‘gezond’ Ondanks de verbeteringen in het algoritme, sluit de Nutri-Score nog niet (altijd) aan op de voedingsrichtlijnen van het Voedingscentrum. In de Schijf van Vijf is bijvoorbeeld wel een volkoren vruchtenbrood te vinden, terwijl datzelfde brood een C scoort in de NutriScore, als gevolg van de vruchtensuikers die erin zitten. Een C betekent dus niet per se WAT IS DE NUTRI-SCORE EN HOE KUN JE HET ALS BAKKER GEBRUIKEN? Vanaf 1 januari 2024 is de Nutri-Score een officieel voedselkeuzelogo. Het is een vrijwillig logo, dat fabrikanten en supermarkten kunnen gebruiken. De schaal van het logo loopt van A (groen) tot E (rood) om per productcategorie aan te geven hoe voedzaam een product is. Door het logo kunnen consumenten gemakkelijk en snel producten met elkaar vergelijken. Zo kan het helpen gezonde(re) voedselkeuzes te maken. Anderzijds kan het ook producenten aanmoedigen tot productverbetering. ‘ongezond’, maar een A betekent ook niet altijd ‘gezond’. Binnen een ongezonde voedselcategorie is de minst ongezonde immers de ‘beste’ (die krijgt dus een A). Daarnaast houdt de Nutri-Score ook geen rekening met portiegrootte. Voor banketproducten is dit bijvoorbeeld juist wel van belang om de gezondheid ervan te beoordelen. Nutri-Score gebruiken? De Nutri-Score is dus verbeterd, maar biedt nog geen glashelder beeld van wat nu gezond of ongezond is. Wel kan het binnen een productcategorie, zoals brood of banket, de consument helpen een bewuste keuze te maken. Bakkers of winkelmedewerkers hebben zo een extra tool in handen om hun klanten te informeren. Weten waarom een product een bepaalde score heeft? De Nutri-Score van producten wordt berekend aan de hand van de bestanddelen (o.a. eiwit, vezels en zout) en een bepaalde waarde die daaraan gegeven wordt. Binnenkort is de score eenvoudig te berekenen met een rekentool.

RkJQdWJsaXNoZXIy MTAyNDU4