NBT Magazine nr3-2023 Online

NBT NR 3 2023 39 RETRO GEZONDHEIDSPROBLEMEN LEIDEN TOT SUCCESVOLLE VEGANISTISCHE BAKKERIJ Door een zeldzame bloedziekte paste Lucas Vermeulen zijn eetpatroon drastisch aan. Van de ene op de andere dag werd de eigenaar van Bakkertje Deeg en lunchroomDen Contente Mensch in het Noord-Brabantse Heusden veganist. Het gaf een compleet nieuwe wending aan zijn privé- en professionele leven. Naast de bakkerij en de lunchroom begon hij met De Vegan Bakker. “Ik heb iemand met tranen over haar wangen aan de toonbank gehad, omdat ze zo blij was dat ze alles bij ons kon kopen.” “Zo’n vijf jaar geleden werd polycythemia vera (PV) bij mij geconstateerd”, begint Vermeulen zijn verhaal aan een tafeltje in De Vegan Bakker in het pittoreske Heusden. “Dat is een heel zeldzame bloedziekte. Een zusje van leukemie. Het is een ziekte waarbij je beenmerg te veel rode bloedplaatjes produceert. Hierdoor wordt het bloed dik en stroperig. 150 mensen in Nederland krijgen het per jaar en het is nog heel onbekend. Er is weinig onderzoek naar gedaan en het is moeilijk te zeggen wat de oorzaak is van de ziekte. De meeste mensen met PV krijgen medicatie, wat alsmaar meer en meer wordt. Zo ging het ook bij mij. Mijn zelfvertrouwen nam daardoor af en ik ging me echt patiënt voelen. Bovendien kreeg ik er fysiek steeds meer last van.” Lucas Vermeulen met een van zijn veganistische creaties Lees verder op de volgende pagina ►

RkJQdWJsaXNoZXIy MTAyNDU4