NBT Magazine nr3-2023 Online

NBT NR 3 2023 40 RETRO “Zo’n vijf jaar geleden werd polycythemia vera (PV) bij mij geconstateerd”, begint Vermeulen zijn verhaal aan een tafeltje in De Vegan Bakker in het pittoreske Heusden. “Dat is een heel zeldzame bloedziekte. Een zusje van leukemie. Het is een ziekte waarbij je beenmerg te veel rode bloedplaatjes produceert. Hierdoor wordt het bloed dik en stroperig. 150 mensen in Nederland krijgen het per jaar en het is nog heel onbekend. Er is weinig onderzoek naar gedaan en het is moeilijk te zeggen wat de oorzaak is van de ziekte. De meeste mensen met PV krijgen medicatie, wat alsmaar meer en meer wordt. Zo ging het ook bij mij. Mijn zelfvertrouwen nam daardoor af en ik ging me echt patiënt voelen. Bovendien kreeg ik er fysiek steeds meer last van.” The Game Changers Vermeulen was er klaar mee. Hij wilde af van de pillen, zich beter voelen en ging op zoek naar alternatieven. “Een vriend van me raadde me aan om The Game Changers te kijken”, gaat hij verder. “Dat is een documentaire over topsporters die ervoor hebben gekozen om uitsluitend plantaardig te eten. Toen viel het een en ander op z’n plek. Ik zag mensen met veel medicijnen die zich beter ging voelen door vegan te eten. Samen met mijn vrouw en dochter besloot ik om het ook te doen. En dat ging meteen heel goed. Binnen een maand verbeterde mijn conditie en had ik weer zin om dingen te doen. Mijn bloedwaarden verbeterden en na twee maanden waren die zelfs normaal. Alleen doordat ik m’n voeding had aangepast. De resultaten waren verbluffend en ik vroeg me af waarom niet meer mensen hiervan afwisten.” Het ging steeds beter met zijn gezondheid. Vermeulen pakte het normale leven weer op en keerde terug in de bakkerij en de lunchroom, die in hetzelfde pand naast elkaar zijn gevestigd. Omdat hij ondertussen steevast vegan was geworden, had hij veel geëxperimenteerd met plantaardige voeding. “Toen kwam ik op het idee om een paar vegan gebakjes te maken voor in de winkel. Ik vroeg aan een van mijn medewerkers of ze een oproep op Facebook kon plaatsen voor mensen die ervoor openstonden om de gebakjes te testen. We kregen maar liefst driehonderd aanmeldingen en moesten zelfs loten. Het panel reageerde enthousiast en ik maakte een aparte hoek in de winkel voor de gebakjes. Het begon steeds beter te lopen, waardoor we ook vegan gerechten op de menukaart van de lunchroom plaatsten.” Op dat moment – anderhalf jaar geleden – was het pand naast de bakkerij en de lunchroom wel van Vermeulen, maar verhuurde hij het aan een ander bedrijf. De eigenaren gingen even later met pensioen. Vermeulen greep zijn kans. “Dat was het perfecte moment om met De Vegan Bakker te beginnen. We kozen voor een nostalgische, industriële inrichting en gingen voor een compact assortiment. Van verschillende soorten klein en groot brood tot belegde broodjes, cake en natuurlijk de gebakjes. Zo heeft de klant genoeg keuze en verkleinen wij de kans op derving. Achter de winkel zit een aparte bakkerij, waarin we alleen vegan producten maken. Er is weinig verschil met een normale bakkerij in het gebruik van machines. De ingrediënten maken het verschil.” Omrijden Vanaf de eerste dag, bijna een jaar geleden, liep De Vegan Bakker als een trein. “De doelgroep is veel groter dan we dachten. Naast veganisten trek je mensen met een ei-allergie of lactose-intolerantie aan. Mensen uit het hele land met campers rijden helemaal om, zodat ze bij ons vegan kunnen eten. Dat komt

RkJQdWJsaXNoZXIy MTAyNDU4