NBT Magazine nr4 2020 Online

NB T M a g a z i n e n r 4 2 0 2 0 22 C o v e r s t o r y K a a k Van links naar rechts Katja Loermans (Marketing Coordinator), Bart Galjaard (Commercial Manager), Michiel Dix (Manager Kaak Group Service Portal) en Teun Verkerk (Sales Manager Handling Automation) 3D vision techniek 3D VISION TECHNIEK Als een bakker een snede in een gerezen stuk deeg zet, dan doet hij dit op ervaring. Zijn oog scant het brood en het menselijk brein zorgt ervoor dat hij op de juiste plaats en op de juiste diepte telkens weer die eigen handtekening zet. Teun: “3D vision techniek maakt het nu mogelijk het oog van de bakker ‘te automatiseren’. In onze snijsytemen implementeren wij de 3D vision techniek waarbij elk individueel product achtereenvolgens de camera passeert, gescand wordt op vorm, positie en oriëntatie op een productdrager en vervolgens toegewezen wordt aan een snijrobot die het product de gewenste handtekening geeft. De hand van de bakker en zijn hele arm vervangen wij door een robot. Dit zijn 6-assige robots waarmee je snijgereedschap in alle mogelijke posities kunt houden en bewegen. Dit is belangrijk, want met het mes onder een kleine hoek zorgt dit ervoor dat je product bij het bakken een mooie opgekrulde korst krijgt, waardoor de smaakontwikkeling wordt bevorderd en het verlangen naar het brood nog meer wordt verhoogd.” “Omdat een deeg leeft zijn de producten natuurlijk niet overal te allen tijde gelijk van vorm, daarom passen wij het 3D vision systeem toe”, vervolgt Teun. “Daarmee breng je door middel van lasers de contouren van ieder individueel product precies in kaart én bepaal je waar de snede gemaakt moet worden. Het 3D vision systeem in combinatie met de 6-assige robot maakt het mogelijk om elk product telkens weer op de juiste plek en altijd even diep in te snijden. Een bijkomend voordeel: we hebben de software in eigen beheer ontwikkeld. De robots zijn dus zo dom mogelijk gehouden en de software met complexe slimme logaritmes bepaalt wat ze moeten gaan doen. Daardoor zijn we niet afhankelijk van een externe partij en kunnen wij de hoge servicegraad die we nastreven ook in dit geval garanderen.” ADVIES Dat elk brood en elke bakker een ander soort handtekening heeft is doorslaggevend voor de keuze voor het mes, zo vertelt Michiel Dix. “Voor het snijden van producten heeft de bakker veelal zijn eigen messen en wellicht zijn die nog van zijn vader of overgrootvader geweest. Bij Kaak hebben wij diverse snijtechnieken die we kunnen toepassen dan wel aanbevelen aan onze klanten. Door onze jarenlange ervaring en kennis van deeg kiezen wij voor elke toepassing het juiste snijgereedschap, dan wel een combinatie van verschillende gereedschappen.” “Bij producten die slechts licht ingesneden moeten worden tot circa 6 millimeter diepte, kiezen wij veelal voor een traditioneel mesje/scalpel”, zo voegt Teun toe. “Wil de klant producten met heel grote pompoenpitten snijden dan hebben wij hiervoor een roterend mes dat met 3000 RPM door het deeg zal snijden. Roterende messen passen wij ook toe voor heel lichte en kleine producten of producten die tot 20 millimeter diepte ingesneden moeten worden (stugge deegsoorten).” “Ook het snijden met water behoort tot een techniek die wij toepassen”, aldus Bart. “Hierbij wordt door middel van een zelfontwikkelde waterdruk-aggregaat water onder een constante en gecontroleerde druk door een spuitmondje gespoten in een mooi strak straaltje waarmee het deeg ingesneden zal worden. Deze techniek heeft Kaak veelal toegepast in Frankrijk en Spanje, maar ook als je broden in bakblikken wilt voorzien van een snede en je met een mes niet of nauwelijks in het bakblik kunt komen, is dit de ideale oplossing.” INNOVATIE OP KOMST Een ontwikkeling waar we momenteel volop mee bezig zijn betreft het 3D printen van deegsnijmessen met een innovatief design. Met behulp van de 3D metaalprinter van K3D, een Kaak Group dochteronderneming ontwikkelt Kaak een praktische en originele toepassing waarmee gewichtsvermindering, vermindering van het aantal onderdelen, poreuze structuren, verbeterde prestaties en een aanzienlijke kostenbesparing gerealiseerd kunnen gaan worden. Het poreuze mesblad verbetert de functionaliteit aanzienlijk doordat er een luchtscherm rond het mes is gecreëerd. Hierdoor heeft het deeg geen kans zich aan het metaal te hechten. Zelfs heel plakkerig deeg kan hiermee

RkJQdWJsaXNoZXIy MTAyNDU4