NBT Magazine nr4 2020 Online

NB T M a g a z i n e n r 4 2 0 2 0 39 R e t r o Met Lars is dus de vijfde generatie Van Hassel terug te vinden in de bakkerij aan de Wernhoutseweg. Daar in de bakkerij, waart hij opgroeide, is hij nu degene die de leiding heeft en dat merkt ook vader Gerard. Als wij met Lars zitten te praten, komt hij toch een aantal keer binnen om te vragen wat er met het deeg moet gebeuren en of de oven al uit kan. “Dat was de afgelopen jaren heel anders hoor”, zo is Lars snel om te zeggen. “Toen deed ik wat hij vroeg.” BAKKERSOPLEIDING Ondanks dat Lars het bakkersvak met de paplepel ingegoten kreeg en uit een echte bakkersfamilie komt, voelde hij niet altijd de drang om hetzelfde carrièrepad als zijn vader, opa, overgrootvader en betovergrootvader te volgen. “Mijn ouders hebben mij ook nooit gepusht. Ik mocht zelf mijn weg kiezen en na de middelbare school waar ik mijn Mavodiploma DAT NATUURLIJKE OPVOLGING IN DE VORM VAN EEN ZOON DIE IN DE VOETSPOREN VAN ZIJN VADER TREEDT NIET MEER ZO VANZELFSPREKEND IS TEGENWOORDIG, LATEN HET GROTE AANTAL BAKKERIJEN ZIEN DIE SIMPELWEG OPHOUDEN TE BESTAAN. STEEDS MINDER JONGEREN LOPEN WARM VOOR HET BEROEP BAKKER EN DAT IS EEN ZORGELIJKE ONTWIKKELING. GELUKKIG IS DAT IN HET BRABANTSE WERNHOUT BIJ BAKKERIJ VAN HASSEL NIET HET GEVAL. DAAR IS DE VIJFDE GENERATIE VAN HASSEL INMIDDELS IN DE BAKKERIJ TE VINDEN EN ZWAAIT OOK AL DE SCEPTER BINNEN HET BEDRIJF. LARS VAN HASSEL GAAT MEER EN MEER HET STOKJE OVERNEMEN VAN ZIJN VADER GERARD EN DAT IS OOK DUIDELIJK TE MERKEN ALS WIJ OP BEZOEK ZIJN IN WERNHOUT. Vijfde generatie NEEMT HET HEFT IN HANDEN BIJ BAKKERIJ VAN HASSEL haalde, ben ik gaan kijken wat ik wilde. Maar ik kon niks vinden dat bij mij paste, waarna ik besloot toch maar de bakkersopleiding te gaan doen. Dan kon ik altijd nog wat anders gaan doen. Maar vanaf dag één vond ik het geweldig en wist ik dat ik niks anders wilde.” STAGES Lars begon aan wat rondzwervingen langs andere bakkers om ervaring op te doen. “Ik heb drie stages gelopen bij kleinere bakkerijen en vervolgens mocht ik ook nog stage lopen in de proefbakkerij van Sonneveld, het EBIC. Daar heb ik echt enorm veel geleerd, zoals ik op alle plekken geleerd heb natuurlijk. Na mijn succesvol afgeronde opleiding op niveau 4 ben ik gaan werken bij het Bakhuys in Steenbergen. Dat was een bakkerij die net gestart was en waar het overgrote deel van de werkzaamheden nog met de hand gedaan werden.

RkJQdWJsaXNoZXIy MTAyNDU4