NBT Magazine nr4 2020 Online

NB T M a g a z i n e n r 4 2 0 2 0 9 grondstofmagazijn, verpakking, expeditie en dergelijke ruim zijn opgezet, waardoor er de mogelijkheid is tot uitbreiding en verdere optimalisatie en zo ambities en groei kunnen worden gerealiseerd. ARTISANALE KLEINBROODLIJN Als we bij de kleinbroodlijnen komen, moeten we eigenlijk wel beginnen bij de artisanale kleinbroodlijn SFM. “Dit vind ik ook de mooiste machine”, zo stelt Glenn. “Waaromwij voor König hebben gekozen? We hadden al een kleinbroodlijn van König in onze oude bakkerij, maar dat betekende niet vanzelfsprekend dat we ook de nieuwe kleinbroodlijn bij hen zouden aanschaffen. We zijn verder gaan kijken, maar toen we in Oostenrijk kwamen bij König, waren we vooral onder de indruk van de SFM. We gingen eigenlijk alleen kijken voor een grote combilijn, maar de SFM die toevallig ter plaatse stond, maakte zoveel indruk, en de uitmuntende kwaliteit die getoond kon worden, heeft ertoe bijgedragen dat we gekozen hebben om twee lijnen aan te schaffen en naast elkaar te plaatsen, in plaats van één lange lijn. De kwaliteit van het eindproduct op de lijn gaf de doorslag, maar ook de zachte touch van het opbolsysteem was bijvoorbeeld één van de overhaalpunten.” De harde broodjes van Bakkerij Kenis werden voorheen met de hand vervaardigd om de juiste kwaliteit te kunnen garanderen en nu worden die dus op de combilijn en de SFM-lijn geproduceerd. “Dat scheelt alleen al zoveel tijd. Op dit moment produceren we voornamelijk onze ronde pistolets op de SFM, maar ook ciabatta en triangels. Er is echter nog zoveel meer mogelijk op deze lijn. Hiermee kunnen we onze horeca-klanten bijzondere, onderscheidende en bovenal producten van een topkwaliteit aanbieden, precies waar ze naar op zoek zijn. We hebben nu zoveel mogelijkheden met de twee lijnen, dat we ons reeds zeer uitgebreide assortiment nog verder kunnen uitbouwen.” De harde broodjes van Bakkerij Kenis werden voorheen met de hand vervaardigd om de juiste kwaliteit te kunnen garanderen en nu worden die dus op de combilijn en de SFM-lijn geproduceerd. “Dat scheelt alleen al zoveel tijd. Op dit moment produceren we voornamelijk onze ronde pistolets op de SFM, maar ook ciabatta en triangels. Er is echter nog zoveel meer mogelijk op deze lijn. Hiermee kunnen we onze horeca-klanten bijzondere, onderscheidende en bovenal producten van een topkwaliteit aanbieden, precies waar ze naar op zoek zijn. We hebben nu zoveel mogelijkheden met de twee lijnen, dat we ons reeds zeer uitgebreide assortiment nog verder kunnen uitbouwen.” STAPJE VOOR Naast de kwaliteit van het eindproduct en de vele mogelijkheden, staan beide lijnen van König ook bekend om de hoge mate van hygiëne. Niet voor niets hangt het label Easy Clean aan de Combi lijn, maar ook de SFM lijn is gemakkelijk schoon te maken en te houden. “Ik ben toch wel onder de indruk van de vooruitstrevendheid van König. Er is echt goed nagedacht over de opbouw van de productielijn, dat merk je aan alles. Het is zo gebruiksvriendelijk. De knowhow en de technologie erachter is enorm en daarom heeft König in mijn ogen een stapje voor op de concurrentie.” OPSTARTPROBLEMEN Zoals bij elk nieuwbouwproject heeft Bakkerij Kenis in het begin ook storingen en opstartproblemen gehad, maar gelukkig bleven die beperkt bij de König lijnen. “Een voorwaarde vanuit onze kant, voordat we akkoord gingen, was dat we onze eigen degen zouden testen op de lijnen voordat ze hier geïnstalleerd zouden worden. Dus wij zijn op voorhand naar Oostenrijk gereisd om de lijnen naar onze wensen en producten af te stemmen. Dat heeft zeker geholpen met betrekking tot de start van de productie. We wilden daarin niks aan het toeval overlaten en dat zorgde voor vertrouwen en gemoedsrust tijdens de overgang van de oude naar nieuwe bakkerij. Er zijn dan honderd zaken die gelijktijdig in gang moeten treden en dan is de kleinste tegenvaller direct funest voor de planning. We zijn trots dat we het toch hebben klaargespeeld om onze klanten – zonder ook maar één sluitingsdag te hebben moeten invoeren – zijn kunnen blijven beleveren.” MAATSCHAPPELIJK VERANTWOORD ONDERNEMEN Er is ook enorm geïnvesteerd in de ecologische kant van het zaken doen. Zo hebben we gezien dat er een CO2 centrale is geplaatst die de volledige frigo's, diepvriezen, remrijskasten, recoverycellen van energie kan voorzien en dit volledig milieu-neutraal! Verder is er ook nog recuperatie op de ovens en er zijn grote buffervaten geplaatst waardoor de overtollige warmte van de grote installatie kan worden gebruikt om eigen warm water te genereren. HOOGWAARDIGE KWALITEIT Het is pas drie maanden verder, maar hoe ervaart Bakkerij Kenis alles tot nog toe? “Het is natuurlijk nog de opstartfase en we leren nog elke dag bij, maar het gaat goed. We hebben eigenlijk ook wel een beetje geluk gehad met de lockdown-fase wat een geluk bij een ongeluk was. In volle coronatijd was het wat rustiger en kregen onze bakkers de mogelijkheid om alle kneepjes van de nieuwe productielijnen en dergelijke onder de knie te krijgen. Het is wennen, maar de kwaliteit van de producten is zoals we willen nog steeds op een ambachtelijk niveau. We openen snel een nieuwe winkel in Bocholt en de hele bakkerij is ook ingericht op verdere groei. We gaan ook mondjesmaat steeds meer overdag bakken, ook met het oog op de wensen vanuit het personeel. Twee bakkers zijn overgestapt vanuit de nacht naar de dag en zo kan ons bedrijf voor mensen die opzien tegen nachtwerk ook aantrekkelijker worden. We zijn ook nog nooit op zoek gegaan naar nieuwe afzetkanalen, mede doordat we gewoon geen ruimte hadden, maar dat kan nu wel. Zolang we onze hoogwaardige kwaliteit maar kunnen blijven leveren, dat vinden we het belangrijkste. De toekomst is met deze nieuwe bakkerij gewaarborgd, maar wensen zijn er zeker nog. We kunnen nog verder automatiseren en ik vind het fenomeen vacuüm koelen ook heel interessant. Maar dat is toekomstmuziek. Voor nu zijn we heel tevreden met de eerste maanden waarin we productie draaien en gaan we onze weg nog meer vinden, daar zijn we van overtuigd.” Voor aanvullende informatie: König Nederland Tel. +31 (0)183 682868 | www.konig-rex.nl

RkJQdWJsaXNoZXIy MTAyNDU4