NBT Magazine nr4-2023 Online

NBT MAGAZINE NR 4 2023 31 BAKKERIJMACHINES FLEXIBEL PRODUCTIEPROCES MET VERHOOGDE PRODUCTIVITEIT DOOR RADINI De kennis en ervaring die vanuit Rademaker zijn opgedaan in de bakkersbranche, komen tot uiting in de productielijnen van Radini. De besturing is zeer bedieningsvriendelijk en de lijnen zijn standaard uitgevoerd met volautomatische snelheidsregelingen en hoogteverstellingen. Deze worden nauwkeurig ingesteld met het geselecteerde recept, wat zorgt voor een constante productkwaliteit. Dit zorgt ervoor dat bijvoorbeeld het declareren van ingrediënten en gewicht nauwkeurig kan worden gedaan. Klantdoelstellingen De doelen die Radini klanten zich stellen, omvatten snelle productwissels en efficiëntieverbeteringen door een combinatie van automatisering en handmatige processen. Een belangrijke wens is veelal dat de kwaliteit van het product en daarmee het oorspronkelijke karakter wordt behouden. Rutger Bakker, business manager bij Radini, vertelt: “Radini is modulair én mechatronisch opgezet. Dit betekent dat een bakkerij vanuit een semiautomatische lijn makkelijk kan uitbreiden en flexibel kan inspelen op de veranderende marktvraag.” Arjen Eberwijn, business development manager bij Radini, vult aan: “Je kunt starten met een basisconfiguratie en deze later aanvullen met modules die herkend worden door de software. Wil je bijvoorbeeld eerst gelamineerde deegblokken maken, dan kun je dit later uitbreiden naar een volautomatisch proces tot een 3-sectie laminator. Radini is heel flexibel.” Rutger zegt: “De modulaire bouw zorgt ervoor dat er geen uitbreiding van bijvoorbeeld een elektrokast nodig is en er geen nieuwe software geschreven hoeft te worden. De kosten voor de uitbreiding zijn alleen voor de extra modules.” Capaciteit en beschikbare productielijnen Bakkerijen willen verschillende soorten producten kunnen maken zonder veel tijd te verliezen en handelingen te verrichten. Door te werken met lichte, snel uit te wisselen tools en verrijdbare modules, helpt Radini daarbij. Er zijn op dit moment diverse Radiniproductielijnen beschikbaar voor het uitrollen van deeg, lamineren, het vormen van pastries en croissants en de productie van donuts. De broodlijn wordt gelanceerd tijdens de IBA. “Arjen: De gemiddelde bakkerij van onze klanten draait productie tussen de 400 en 700 kilo per uur. De ondergrens is 250 kilo, de bovengrens circa 1.000 kilo. De productiecapaciteit voor donuts ligt iets hoger. Met een deegcapaciteit van 1.400 kilo deeg worden ongeveer 14.000 ringdonuts per uur geproduceerd.” Rutger: “Van de broodlijn, waarvan de eerste inmiddels is verkocht, hebben we hoge verwachtingen. De Dynamic Pre-Sheeter creëert een zeer stabiele deegplak van hoge kwaliteit van allerlei soorten brooddeeg, met of zonder voorrijs. Dankzij de nauwkeurig gevormde deegplak is er geen of minimaal ‘reworkdough’, wat het productieproces zeer efficiënt maakt. Daarnaast zorgt dit voor een uitstekende gewichtsnauwkeurigheid en dus een hogere efficiëntie, waardoor je uiteindelijk minder kosten maakt.” Arjen: “Ook de lengte van een broodlijn is essentieel. De kortste configuratie komt uit op ongeveer 5 meter. Een relatief uitgebreide Radini-broodlijn is 18 meter lang. Deze is te zien tijdens de IBA, hal C2, stand 350. Kom vooral langs!” Meer informatie: Rademaker BV | Tel. +31 (0)345 543 543 office@rademaker.nl | www.rademaker.com Radini, onderdeel van Rademaker, biedt (semi)automatische modulaire deegverwerkingslijnen. De lijnen zijn in staat om een capaciteit vanaf 250 kilo per uur te verwerken. De modulaire bouwzorgt voor flexibiliteit, de productiecapaciteit wordt verhoogt en de kwaliteit van de deegproducten is constant. Daarbij worden de operationele kosten verlaagd, omdat er minder personeel nodig is.

RkJQdWJsaXNoZXIy MTAyNDU4