NBT magazine nr5 online

NB T M a g a z i n e n r 5 2 0 1 8 23 COMPACT Wilfred kon op het moment dat we met hem spraken tijdens de IBA niet wachten om te beginnen met werken met de oven en de automatische belader. “Ik ben al overtuigd van de bakkwaliteit van de oven, maar zoals ik hem hier zie staan, vind ik hem ook mooi robuust eruit zien. De ovenlift is zo mooi compact en je hebt zowel boven als onder veel vrije werkruimte. Door de constructie van de lift is er ook geen hekwerk om de oven heen nodig. Er is een sensor in de lift geplaatst die zorgt voor extra beveiliging, zodat de lift niet doorduwt als er iemand onder staat bijvoorbeeld. Over alles is goed nagedacht en dat blijkt ook hier als je de oven en de lift in actie ziet. Je kunt in je eentje de oven helemaal automatisch beladen en uitschieten, dus dat gaat ook weer schelen in mankracht. Ik kan niet wachten tot de oven in onze bakkerij staat en we ermee mogen werken”, aldus Wilfred tot slot. In de volgende uitgave van NBT Magazine leest u een uitgebreide reportage over de nieuwe bakkerij van Bakkerij Haafs en vertelt Wilfred meer over zijn ervaringen met de Wachtel Columbus. Meer informatie: Spronk Bakkerijmachines Tel. +31 (0)488 452051 | www.spronkbakkerijmachines.nl www.wachtel.de was er niet. Ik was dan ook positief verrast door Wachtel en echt onder de indruk van het nieuwe automatisch beladingssysteem. Ik ging eigenlijk voor de stenen vloeroven kijken, maar heel toevallig was daar net het prototype van de automatische belader voor geplaatst tijdens mijn bezoek. Ik wilde hem zo graag volgens mij, dat ik vergeten ben te onderhandelen, maar zonder gekheid, ik ben heel blij met deze oplossing en de manier waarop Spronk en Wachtel het gerealiseerd hebben.” STENEN BAKKAMERS Het automatisch beladen van de nieuwe Wachtel Columbus oven van Wilfred Haafs is dus een innovatie, maar de reden om voor Wachtel te kiezen heeft ook zeker met de kwaliteiten van de oven te maken. “Ik was op zoek naar een oven waarmee ik meer karakter aan mijn grote vloerbroden kan geven”, zo vertelt de Meester Boulanger. “Met de Columbus oven kun je heel mooi op één temperatuur bakken, doordat de bakkamers rondom van stenen voorzien zijn én je krijgt een prachtige korst. Je kunt op hogere temperatuur bakken, waardoor je dus meer korstvorming krijgt, maar je brood ook lekker mals van binnen blijft. Je krijgt artisanale grote vloerbroden met karakter. De korst van deze broden hebben een doorbakken uiterlijk. Het geeft het meer smaak. Ik weet heel goed waar ik naartoe wil qua brood en dat kan ik bereiken met de Wachtel Columbus oven.” ZUINIGER Buiten het verder optimaliseren van de kwaliteit van zijn producten met de Wachtel Columbus, werkt Wilfred ook nog eens een stuk energiezuiniger. “Door de stabiele baktemperatuur en het feit dat je bakkamers rondom voorzien zijn van steen, houdt de oven goed zijn warmte vast en werk je veel energiezuiniger dan je gewend bent”, zo vertelt Harm Spronk. “Je moet ervan uitgaan dat de oven zeker 25 tot 30 procent zuiniger is ten opzichte van hetgeen je nu verbruikt. Dat is een substantiële bezuiniging, maar je komt ook in aanmerking voor een subsidie. Doordat je zuiniger werkt, maar ook doordat je de arbeidsomstandigheden van je medewerkers verbetert, kun je een deel van de investering terugkrijgen en dat is ook bij Bakkerij Haafs het geval geweest.” IONIC HAZE De oven met belader die Wilfred in de bakkerij heeft staan inmiddels, was dus tijdens de IBA het paradepaardje van Wachtel op de stand. Het geeft aan hoe trots ze ook vanuit Duitsland zijn op dit project, waarmee ze een industriele oplossing, bereikbaar maken voor een ambachtelijke bakker. Wachtel verraste Wilfred tijdens IBA ook nog met het implementeren van een innovatie op zijn oven. Harm: “De allerlaatste ontwikkeling van Wachtel heet Ionic Haze, waarmee je de deegstukken elektrostatisch benevelt vlak voordat ze oven ingaan, maar gelijktijdig zorg je er ook voor dat je minder stoom nodig hebt in de oven zelf. Hier geldt ook weer een flinke reductie in energieverbruik van de stoomkasten, dus ben je weer energiezuiniger. De Ionic Haze maakte in ieder geval indruk op de IBA, want we zijn verblijd met een IBA-Award.”

RkJQdWJsaXNoZXIy MTAyNDU4