NBT magazine nr5 online editie

NB T M a g a z i n e n r 5 2 0 1 9 17 Uiteindelijk zijn we uitgekomen bij een tandem gas- elektrisch, waarbij we standaard elektrisch bakken, maar er bij ondercapaciteit bijgestookt wordt met gas”, verduidelijkt Huybregts. Bij Bakker Van Vessem staan vijf Vulkan Thermo Roll ® -ovens van Heuft opgesteld in de bakkerij. Dit zijn wagenovens waar per oven drie wagens (800 x 600) ingereden worden. In deze ovens bereikt Van Vessem een constante en superieure kwaliteit voor het gehele assortiment producten. Vier ovens zijn uitgevoerd in zeven etages (grootbroodovens) en één ovens in tien etages (voor het kleinbrood en banket). Om deegproducten direct op stenen vloeren te bakken zijn er ook twee zogenaamde stenenwagens geleverd die in de ovens kunnen worden gereden. “Na ongeveer twintig minuten zijn deze vloeren op temperatuur en worden ze met een laad-/ ontlaadwagen geladen en ontladen. De te bakken deegstukken liggen op peelboard-wagens en worden door de laad/ontlaadwagen hieraf geknabbeld. Een fantastische multifunctionele toepassing van deze ovens”, aldus Huybregts. De Vulkan Thermo Roll ® is dus een complete modulaire eenheid, bestaande uit een bakkamer vanaf zeven tot wel veertien etages. De ovens beschikken oven twee stoomgeneratoren met een forse capaciteit per oven welke direct worden verwarmd door het primaire oliecircuit. Dat betekent dus geen warmteonttrekking uit de oven. Met de in de bakprogramma’s vrij te programmeren turboventilator kan een stukje convectie worden toegevoegd voor bijvoorbeeld extra korstvorming. AANPASSINGEN INFRASTRUCTUUR De Vulkan Thermo Roll ® -ovens worden verwarmd met thermische olie, die wordt verwarmd in een ketel en door de verwarmingsplaten in de ovens wordt gecirculeerd door de oliepomp. Een driewegklep regelt de precieze stroom hete thermische olie. Waar de opwarming van de thermische olie doorgaans plaatsvindt op basis van gas, gebeurt dit bij Bakker Van Vessem dus elektrisch. “Om dit te kunnen doen, hebben we wel de nodige aanpassingen moeten doen”, legt Huybregts uit. “De hele infrastructuur rondom onze bakkerij is aangepast. Zowel intern als extern. Ook de netbeheerder heeft het nodige moeten omgooien. Daar profiteren in de toekomst ook de omliggende bedrijven van. De nieuwe infrastructuur was nodig omdat de stroomvraag vanuit onze bakkerij aanzienlijk zal toenemen. Dit zorgt voor een extra belasting op het stroomnet. Zodoende dat we ook een noodaggregaat voorzien hebben. We willen niet meemaken dat over een paar jaar mensen thuis komen en allemaal hun auto’s elektrisch opladen en dat wij ineens zonder stroom zitten en geen koekjes meer kunnen bakken. Daarom zijn we ook zo blij met de tandem gas-elektrisch. Dan kunnen we altijd door, ook op piekmomenten.” CO 2 -POSITIEF Van Vessem streeft ernaar om in 2020 volledig CO 2 -neutraal te kunnen opereren. “Wij kopen al sinds 2009 onze energie groen in, maar gas is niet groen verkrijgbaar. Omdat wij via onze zonnecollectoren ook zelf stroom produceren en we in staat zijn om veel warmte terug te winnen, compenseren we meer CO 2 dan we daadwerkelijk gebruiken. We zijn dus een CO 2 -positief bedrijf. Daar ben ik trots op, want wij willen als bakkerij de kleinst mogelijke footprint achterlaten”, vertelt Huybregts. KWALITEIT Elektrisch of op gas, wat overeind blijft, is de ongeëvenaarde kwaliteit van de Vulkan Therm-Roll ® -ovens. De hoge warmteopslagcapaciteit van de thermische olie zorgt voor een stabiele en uniforme warmteoverdracht. De temperatuur wordt op een constant niveau gehouden zonder “pieken en dalen” zoals bij gasgestookte ovens. De oven is het meest economische oventype vanwege de zeer hoge energie-gebruikscoëfficiënt, de hoge technische standaard en de robuuste constructie. Tezamen met de levering van de Heuft ovens heeft de EverBake Group fors bijgedragen aan de inrichting van de bakkerij van Bakker Van Vessem. Zo zijn onder andere alle ovenwagens, platen en koppels geleverd conform de wens van Huybregts en uiteraard perfect afgestemd op het ontwerp van de Heuft ovens. Zo is een optimale productkwaliteit gegarandeerd. Meer informatie: EverBake Group, tel. +31 (0)88-73 000 00 , www.everbake.nl

RkJQdWJsaXNoZXIy MTAyNDU4