NBT magazine nr5 online editie

NB T M a g a z i n e n r 5 2 0 1 9 22 H y g i ë n i s c h e o p l o s s i n g e n Om de veiligheid van producten en processen continu en langdurig te garanderen, moet niet alleen aan de eisen op het gebied van chemische en thermische bestendigheid, waterdichtheid en een robuust ontwerp worden voldaan, maar ook aan de hygiënestandaarden van de bakkerijsector. Al deze eisen zijn met elkaar verbonden als een ketting, waarbij de zwakste schakel de geschiktheid van een sensor of systeem voor hygiënische toepassingen bepaalt. “SICK maakt al zeventig jaar sensoren, dus we weten als geen ander wat wél werkt en wat niet. Machinebouwers zijn onze grootste afnemers, maar we leveren ook rechtstreeks aan bakkerijen en verwerkers van voedsel”, vertelt Van Binsbergen. “Onze focus ligt op de voedingsmiddelen, waarbij er qua toepassingen onderscheid wordt gemaakt tussen verschillende producten. De bakkersbranche kent andere eisen dan de vleesindustrie.” HYGIËNISCH WASH-DOWNONTWERP De SICK-sensoren voor hygiënetoepassingen onderscheiden zich niet alleen door hun roestvaststalen behuizing, maar ook door talloze andere eigenschappen die een optimale waterdichtheid, chemische en thermische bestendigheid garanderen. Het hygiënische ontwerp van de sensoren is het resultaat van SICK’s uitgebreide kennis van de bakkerijsector. “Zo heeft SICK speciaal voor de bakkerijsector sensoren ontwikkeld die nog steeds haarscherp meten in een stoffige omgeving. Het productieproces gaat gewoon door, omdat ook bij een laagje stof onze detectieapparatuur zeer nauwkeurig blijft. Verder hebben we speciaal voor industriële bakkerijen sensoren ontwikkeld die in de spatwaterzone worden blootgesteld aan reinigingsmiddelen en hogedrukreiniging. Deze sensoren moeten goed bestand zijn tegen de uitwerking van reinigingsmiddelen, die soms best agressief kunnen zijn”, zegt sales engineer Hans van der Zande. “Maar speciaal voor bakkerijen hebben we ook barcodescanners, die onder moeilijke en veeleisende omstandigheden barcodes kunnen lezen. De robuuste roestvaststalen IP69K-behuizing is zeer geschikt voor continu gebruik en intensieve reinigingscycli. Omdat het glas achter een acrylglasvenster zit, bestaat er geen risico op glasbreuk, waardoor kostbare HACCP-procedures, om mogelijke verontreinigen te voorkomen, overbodig zijn.” PROCESZEKERHEID ZONDER ZWAKKE SCHAKELS HYGIËNE, VOEDSELVEILIGHEID, TRACEERBAARHEID… BEGRIPPEN DIE BINNEN DE BAKKERSBRANCHE EEN VANZELFSPREKENDHEID ZIJN. SICK BIEDT EEN RUIM ASSORTIMENT ROESTVASTSTALEN SENSOREN EN ACCESSOIRES DIE EEN PROCESZEKERHEID ZONDER ZWAKKE SCHAKELS GARANDEREN. DE HYGIËNISCHE OPLOSSINGEN VAN SICK WORDEN INGEZET VOOR FLEXIBELE AUTOMATISERING, BESCHERMING VAN MACHINES EN PROCESSEN EN VOOR ZOWEL KWALITEITSCONTROLE ALS IDENTIFICATIEDOELEINDEN. “ONZE TOEPASSINGEN LOPEN UITEEN, OMDAT VOOR SENSOREN DIE IN AANRAKING KOMEN MET HET PRODUCT ANDERE HYGIËNISCHE EISEN WORDEN GESTELD DAN VOOR DE DELEN IN DE BAKKERIJ WAAR GEEN SPRAKE IS VAN CONTACT MET PRODUCTEN”, ALDUS PRODUCT MANAGER ALWIN VAN BINSBERGEN VAN SICK NEDERLAND

RkJQdWJsaXNoZXIy MTAyNDU4