NBT magazine nr5 2020 Online

NB T M a g a z i n e n r 5 2 0 2 0 24 O v e n s Bakkerij Bakhuys KAN EINDELIJK ‘NORMALE PRODUCTIE DRAAIEN’ NA INSTALLATIE HEIN ROTATIEOVENS TIEN JAAR GELEDEN OPENDE BASTIËN VAN ROSENDAAL IN STEENBERGEN BAKKERIJ BAKHUYS. DE VOORMALIG PROEFBAKKER EN VERKOOPLEIDER VAN SONNEVELD VOND HET TIJD OM VOOR ZICHZELF TE BEGINNEN EN DAT BESLUIT IS NOG STEEDS DE JUISTE GEWEEST, ZO BLIKT HIJ EEN DECENNIA LATER TERUG. MAAR DAT WE NU IN DINTELOORD AFSPREKEN IN DE BAKKERIJ, DAT HAD HIJ ZELF OOK TIEN JAAR GELEDEN NIET DURVEN DROMEN. “HET LOOPT AL SINDS DAG EEN ALS EEN SPEER”, ZO BEKEND BASTIËN TERUGHOUDEND. HIJ HOUDT ER NIET VAN OM ZICHZELF OP DE BORST TE KLOPPEN, MAAR MOET BEKENNEN DAT HET GOED GAAT MET HET BAKHUYS. ZO GOED, DAT DE AANSCHAF VAN TWEE NIEUWE ECOSTONE2 ROTATIEOVENS, REM- EN NARIJSKASTEN EN EEN NIEUWE AFZUIGING VAN HEIN NOODZAKELIJK WAS. Bastiën wist tien jaar geleden heel goed wat hij wilde voor zijn eigen bakkerij en winkel. “Het moest open zijn, waardoor klanten konden zien wat we in de bakkerij deden. Ik ben trots op de producten die ik maak en hoe ik ze maak, dus dat wilde ik ook laten zien. Daarbij was ik zelf altijd in de bakkerij te vinden als enige bakker in het begin, waardoor ik ook mijn andere passie voor sales in de praktijk kon brengen. We waren één van de eerste in Nederland met dit ‘open’ bakkerijconcept. We lieten een mooie HEIN inschietoven plaatsen en ook de rest van bakkerij werd nieuw aangeschaft. Op 17 november gingen we open en het liep vanaf dag één al storm. Ik kon het werk eigenlijk meteen al niet meer aan, maar gelukkig sprong een vriend af en toe bij in de bakkerij. Na een jaar kwam de eerste bakker in dienst en zo zijn we gestaag doorgegroeid.” SERVICEWINKEL Naast een open bakkerij, geloofde Bastiën ook heilig in het destijds nieuwe fenomeen dat we nu kennen als zelfservicewinkel. “We waren daarmee de eerste in West-Brabant, maar ik had het in mijn rol bij Sonneveld al elders in de praktijk gezien en daarbij ook geconstateerd dat het een succes zou worden. Het is eigenlijk niet normaal hoe goed het allemaal meteen liep. We waren de derde bakker in Steenbergen en we kochten ons groot brood in het begin nog bij een andere bakker in. In een winkel en bakkerij van bij elkaar 120 m2 werkten we op een gegeven moment met zeven winkelmedewerkers en vier bakkers. Het was niet te doen en ik ging mezelf echt afvragen hoe lang we dat konden volhouden.”

RkJQdWJsaXNoZXIy MTAyNDU4