NBT magazine nr5 2020 Online

NB T M a g a z i n e n r 5 2 0 2 0 29 eigenlijk allemaal heel voorspoedig. Ik moet zeggen dat de hele voorbereiding ook goed was en de mensen van EverBake ondersteunden ons geweldig gedurende het hele project. Ook de nazorg was top geregeld, want toen we eenmaal konden bakken, kwam er vanuit Heuft twee nachten een proefbakker meedraaien om ons alle kneepjes van de oven te leren, en te helpen met een stuk programmering en afstelling. Dat was een hele geruststelling en als je dan eindelijk gaat bakken met de nieuwe ovens en alles gaat zoals het moet, dan is dat een geweldig gevoel. De ene na de andere kar gaat de oven in en alle producten komen er prachtig en gelijkmatig uit. Je hoort op voorhand wel ‘hoge productconsistentie, knapperige, glanzende korst en lange versheid’, maar als het dan ook zo is, is dat een hele geruststelling.” TOEKOMSTGERICHT Met twee grote ovens die 38 jaar oud zijn, zullen vier nieuwe ovens toch ook zeker energiezuiniger zijn. “Ja zeker, maar dat is meer een bijkomend voordeel. We waren echt op zoek naar ovens waar we van op aan konden en die een geweldige consistente bakkwaliteit hebben. We hebben nu gekozen voor thermische olie-ovens, want als we van het gas af zouden gaan en volledig elektrisch zouden gaan bakken, moesten we een eigen hoogspanningshuis aanschaffen. Dat was echt een gigantische kostenpost en het kopen van nieuwe ovens is al niet goedkoop. Vandaar deze keuze, maar EverBake heeft de ovens en de brander wel zo geïnstalleerd, dat we in de toekomst makkelijk een elektrische verwarmde thermische olie ketel erbij kunnen zetten om hybride te gaan bakken. Daarbij is er met het plaatsen van de ovens ook rekening gehouden met uitbreiding van een of meerdere ovens in de toekomst.” GEIL BAKKEN Dat het bakken met de nieuwe VTR Vulkan Thermo Roll ovens bevalt, is een understatement. “De ovens staan de hele dag te draaien en niet alleen voor brood. Ook de banketbakkers gebruiken de Heuft-ovens vanwege de geweldige bakkwaliteit. Alles komt er gewoon egaal en consequent hetzelfde uit. Dat is zo’n voordeel. En onze specialiteit – de originele Hoornsche Koetaai – is er ook perfect in te bakken. De taai is echt een heel moeilijk product om goed te bakken. Niet te lang, niet te kort. Mijn vader zei altijd dat de taai ‘geil gebakken’ moest worden. Dat wil zeggen dat het nog een beetje nattig aanvoelt. Dat komt heel nauw, maar deze ovens kunnen alles lijkt het wel. We staan echt versteld hoe goed de ovens bakken.” GOEDE BESLISSING Door de komst van nieuwe ovens, moesten ook alle wagens en koppels vervangen worden. “Dat is ook een groot voordeel: je kan bij EverBake ook wagen en koppels krijgen, dus we konden alles bij één partij neerleggen. We doen al heel lang zaken met elkaar en onze relatie is heel goed. Ze doen wat ze beloven. Natuurlijk moet je altijd afwachten of je keuze goed uitpakt en we hebben ook ervaring met verkeerde keuzes, maar in dit geval hebben we de goede beslissing genomen. In alle opzichten zijn we meer dan tevreden.” Meer informatie: EverBake Group Tel. +31 (0)88-73 000 00 | www.everbake.nl

RkJQdWJsaXNoZXIy MTAyNDU4