NBT Magazine nr 5 2023 Online

NBT MAGAZINE NR 5 2023 30 COVERSTORY Een vierde generatie van de familie Aarts aan het roer van KOMA: het moest zo zijn. Thomas Breij is als kleinzoon van zijn grote voorbeeld opa Johannes Aarts net als hem operationeel betrokken. Hij zet op dit moment – ondersteund nog door de derde generatie – de lijnen uit als Sales & Marketing manager, een rol waarin hij bijgestaan wordt door Marc Vrolijks. De nieuwe CEO is geen onbekende voor KOMA, want hij is al zestien jaar werkzaam bij het bedrijf en tevens CEO van dochterbedrijf POLY, dat de panelen produceert voor alle KOMA systemen. Marc: “In de ‘herfst van mijn carrière’ – want ik ben inmiddels 65 jaar oud – ben ik op verzoek van de derde generatie de uitdaging aangegaan om KOMA nog gestructureerder en toekomstbestendig te maken. Mijn taak is om de juiste mensen op de juiste plaats te zetten en ze in hun kracht te gebruiken. De naam KOMA is nog steeds enorm sterk en de mensen die hier werken zetten zich met ziel en zaligheid in om de mooiste systemen te maken. Niet altijd werd dat op waarde geschat of werden ze goed gebruikt. Dat wordt nu wel gedaan, want onze mensen zijn KOMA. Verandering is niet altijd makkelijk, want je moet het zien, durven, willen en doen, maar samen zijn we de goede weg ingeslagen. Mijn hoop is dat Thomas over twee jaar mijn taken zal overnemen en dat de organisatie staat zoals het hoort. Dan kan hij zich richten op andere belangrijke zaken, zoals de verdere ontwikkeling van onze systemen en onze lange termijn strategie.” Belofte Thomas is nu drie jaar actief binnen KOMA en hij heeft een duidelijk doel voor ogen: in de voetsporen treden van zijn opa. “Wat mij drijft is de trots om als vierde generatie deel te mogen nemen en KOMA naar een mooi jubileum – het 100-jarig bestaan – te helpen. Voor het overlijden van mijn opa heb ik hem beloofd dat ik, als de tijd rijp zou zijn, plaats zou nemen op zijn stoel, en het bedrijf verder zou proberen leiden. Een belofte die ik hoop na te kunnen komen.” Innovatieve systemen KOMA is al sinds 1938 actief en uitgegroeid tot een wereldwijd opererend familiebedrijf waar de focus ligt op de ontwikkeling, productie, installatie en onderhoud van koel- , vries- en conditioneringssystemen. Het uitgebreide productportfolio omvat zowel standalone als centrale installaties. KOMA ontwikkelt en realiseert haar koel-, vries- en conditioneringssystemen volledig in eigen beheer en door de aanwezigheid van een in house R&D-afdeling en de nodige kennis en ervaring is KOMA in staat om innovatieve systemen te realiseren. Dat doet het bedrijf nu dus ook met de volledige transitie naar natuurlijke koudemiddelen, een paar jaar eerder dan wettelijk verplicht. “Waarom zouden we wachten tot 2029 om hiermee te beginnen? Elke installatie op chemische koudemiddelen die we nu nog verkopen is eigenlijk niet toekomstgericht en een leugen naar onze klanten toe, waar wij ze een zo goed mogelijk advies willen geven.” Transitie is nu al nodig De afgelopen jaren heeft KOMA zich al meer gepositioneerd als natuurlijke koudemiddelenspecialist en dat heeft natuurlijk een belangrijke reden. Chemische koudemiddelen zullen in de zeer nabije toekomst verboden worden om te gebruiken. Als bakkersbranche is er dus geen andere optie richting de toekomst om over te stappen naar natuurlijk koudemiddelen. KOMA is daar al veel langer op voorbereid, maar komt toch sneller dan verwacht met de volledige integrering van natuurlijke koudemiddelen in al haar nieuwe systemen vanaf 2025. “De transitie is nu al nodig, vinden wij, omdat door de quotaregeling de verkrijgbaarheid van chemische koudemiddelen sterk zal verminderen en de prijs daardoor zal exploderen. Daarnaast is dit alles sowieso onzeker daar er een PFAS-regeling als een zwaard van Damocles boven ons hoofd hangt om deze algemene regelgeving nog meer te verstrengen. Wij richten ons al veel langer op de implementering van natuurlijke koudemiddelen met een minder schadelijke uitstoot, waardoor we nu al in staat zijn en de noodzaak zien om de volledige transitie te maken naar koel-, vries- en conditioneringssystemen met natuurlijke koudemiddelen”, aldus Thomas. Hoe zat het ook alweer? De reden is duidelijk. Door de regelgeving vanuit Brussel is het gebruik van systemen met koelmiddel R404A verboden vanaf 2030, zodat dergelijke koelsystemen geleidelijk buiten bedrijf moeten worden gesteld of moeten worden omgebouwd. Een kostbare ingreep, net als het gebruik van chemische koudemiddelen steeds duurder wordt ten opzichte van goedkopere, natuurlijke variant CO2. Het chemisch koudemiddel dat KOMA nu standaard gebruikt naast CO2, zit ook al niet meer in de koudemiddelengroep die KOMA nu zou moeten aanbevelen. KOMA ontwikkelt, produceert en levert al een decennium koelsystemen met natuurlijke koudemiddelen en heeft met het CO2-boostersysteem een specifieke oplossing die voor de bakkersbranche zeer geschikt is. Met meer dan 80 in eigen huis gebouwde CO2-boosters in het veld is KOMA de absolute koploper in de bakkerijindustrie. Daarnaast presenteert KOMA tijdens de aankomende IBA een oplossing die kleinere bakkerijen ook in staat stelt in te spelen op de naderende regelgeving: de Greenbox. “Voor de kleine bakkers was er eigenlijk geen alternatief voor de grote centrale CO2booster installatie, tot nu dus.” Greenbox De Greenbox is een compacte oplossing voor bakkers die niet een boostersysteem nodig hebben om meerdere installaties aan te drijven. Thomas: “Ook onze nieuwe Greenbox modellen (op dit moment zijn er drie uitvoeringen maar op termijn volgen er nog twee red.) maken volledig gebruik van natuurlijke koudemiddel CO2 en leveren een substantiële besparing op. Niet alleen realiseren we een besparing van dertig procent op verbruik en verminderen de kosten van gebruik van koudemiddelen met tachtig procent, je return on investment (ROI) is sneller. De investering is daarentegen ook hoger, maar je verdient dat bedrag dus wel sneller terug door alle besparingen die je realiseert. Bakkers die dezelfde ondernemersgeest hebben als ons, zullen dit zien, maar het is onvermijdelijk dat er ook klanten afgeschrikt worden door de prijs. Daar moet je doorheen kijken. CO2 als koudemiddel functioneert onder hoge drukken en deze hoge drukken zorgen voor speciale componenten

RkJQdWJsaXNoZXIy MTAyNDU4