NBT-magazine n6-2021 Online

NB T M a g a z i n e n r 6 2 0 2 1 17 Jantina en Romke van der Meulen IJSSALON Aan de voorkant van het pand hebben Romke en Jantina een ijssalon geopend. “Deze is middels een glazen wand van de winkel gescheiden. Zo is duidelijk te zien dat de ijssalon erbij hoort, maar we kunnen hem ook van de winkel afsluiten. Hierdoor kunnen we ’s avonds na sluitingstijd de ijssalon nog wel geopend houden.” De ijsbereiding vindt Romke een mooie toevoeging aan de werkzaamheden van de banketbakkers. “Dit sluit heel mooi aan bij onze grondstoffenkennis.” Tijdens zijn opleiding leerde hij al de basis van het ijs bereiden. “Vervolgens heb ik contact opgenomen met Beko IJs. Zij hebben een paar workshops verzorgd. Ook hebben we een aantal keer bij collega’s gekeken. We vinden het vooral leuk om speciaal banketbakkersijs aan te bieden, zoals suikerbroodijs. Bij mooi weer loopt de ijsverkoop echt storm.” CONCEPTMATIGE BENADERING De inrichting van de nieuwe winkel is verzorgd door Emondt - KMI. “Dit is de eerste keer dat we met dit bedrijf zaken doen. We hebben van te voren verschillende winkels bekeken en collega’s waren heel enthousiast over Emondt. We hebben een drietal winkelinrichters uitgenodigd voor een gesprek en daarbij kwam Pieter Huuskes van Emondt - KMI het sterkste over. Dat kwam mede door zijn conceptmatige benadering. Met het Emondt Multi Moments Concept kunnen we de productpresentatie gemakkelijk aanpassen.” De samenwerking is uitstekend bevallen. “Het servicegehalte van Emondt – KMI is heel hoog. Alle medewerkers zijn heel behulpzaam en hebben heel goed geluisterd naar al onze wensen.” VOLOP RONDKIJKEN Romke en Jantina vinden de combinatie tussen zelfbediening en bediening heel belangrijk. “Wij zijn een ambachtelijk bedrijf en willen laten zien dat we de klanten graag bedienen. Daarnaast willen we mensen graag de kans geven om rustig rond te kijken en zelf een aantal producten te pakken. We hebben nu een duidelijke routing in de winkel. Klanten worden als het ware ‘gedwongen’ om langs alle producten te lopen en rekenen af bij een eindkassa. Op deze manier krijgen ze echt de kans om met een mandje in de hand te shoppen, terwijl het winkelpersoneel hen altijd kan helpen. Door de eilandjes die er gecreëerd zijn, komen onze medewerkers achter de toonbank vandaan. Zo zorgen we ervoor dat de klant gezien en desgewenst begeleid wordt.” MAXIMALE PRESENTATIE Een ander belangrijk uitgangspunt voor de ondernemers was een open, transparante en toegankelijke winkel. “Met een minimum aan interieur willen we een maximale presentatie realiseren. De kleuren zijn heel basic gebleven. Onze patisserietoonbank is wit en superstrak. Door deze witte kleuren springen de kleuren van het gebak er echt uit. De presentatie wordt nog eens extra ondersteund met een prachtig verlichtingsplan voor de verschillende productgroepen. Zo wordt het brood warm uitgelicht en oogt het gebak juist heel fris. Hiermee willen we de klanten echt verleiden.” De productpresentatie is heel overzichtelijk doordat aparte ‘werelden’ zijn gecreëerd voor brood, patisserie en chocolade. “De werelden bestaan uit losse componenten. Iedere wereld heeft zijn eigen toonbanklijnen en kleur. Zo weten klanten precies waar ze alle producten kunnen vinden. De presentatie is ook helemaal één laags. We kunnen alle producten heel mooi op de Franse manier presenteren. We hebben gekozen voor koeltoonbanken met hoog opstaand glas. Daardoor staan de klanten echt heel dichtbij de producten. Het fijne aan het Multi Moments Concept is ook dat we kunnen schuiven met onze bezettingsgraad. Aan het begin van de week hebben we een andere presentatie dan het eind van de week. Dat werkt heel goed.” OVERWELDIGEND RESULTAAT Het succes van de nieuwe winkel is volgens Van der Meulen ‘overweldigend’. “Onze omzet is in vergelijking met de vorige winkel verdrievoudigd. Dat komt mede door de mooie presentatie, het feit dat de klanten meer producten kunnen zien en ze rustig een rondje kunnen lopen door de winkel, doordat we meer ruimte hebben om alles mooi te presenteren en we meer klanten tegelijk kunnen ontvangen. Zowel de gemiddelde besteding als het aantal klanten is flink toegenomen. We krijgen ontzettend veel positieve reacties. Klanten noemen onze winkel echt een aanwinst voor Franeker. Dat is een geweldig compliment.” De toekomst ziet hij heel positief. “Zelfs in coronatijd hebben we enorme kansen weten te pakken. Mensen kiezen bewust voor lokale producten van een goede hoge kwaliteit. Ook in de toekomst blijft daar alle ruimte voor. Wij geloven in duurzaamheid en we merken dat de consument hier ook steeds meer waarde aan hecht. We hebben onszelf als doel gesteld om tussen nu en vijf jaar 70 procent van onze grondstoffen lokaal in te kopen. De melk voor ons ijs halen we bij een boer uit de buurt, die Jersey koeien op een heel duurzame manier houdt en ook onze aardbeien kopen we lokaal.” Meer informatie: Emondt KMI Fresh Food Interiors Tel. 053 - 220 44 44 | info@emondt.nl | www.emondt.nl

RkJQdWJsaXNoZXIy MTAyNDU4