NBT Magazine nr 6-2023 Online

NBT MAGAZINE NR 6 2023 17 KWALITEIT BOVEN KWANTITEIT GELDT OP IBA 2023 Interactie, inspiratie en innovatie waren de kenmerken voor IBA 2023. Welke onderwerpen houden de bakker bezig en hoe vind ik de juiste partners en oplossingen? Wat zijn de wereldwijde innovaties? Deze en andere vragen werden beantwoord van 22 tot 26 oktober in de expositiehallen. De focus van de beurs lag op de onderwerpen als werving van jong talent, ambachtelijke bakkerij, evenals de talrijke wedstrijden en digitalisering. De exposanten op iba presenteerden de bezoekers het volledige spectrum van digitalisering - van concrete praktijkvoorbeelden die vandaag de dag al in de filialen kunnen worden geïmplementeerd tot opties voor de toekomst. Innovaties Vanuit Nederland waren een groot aantal exposanten aanwezig die wij bezocht hebben. Royal Kaak verrasten de bezoekers met een open stand waar geen machines te zien waren, maar waar het thema Food without Footprint werd uitgedragen. Daarover leest u elders in deze uitgave nog veel meer. Baktec presenteerde het nieuwe assortiment water meng- en meetapparatuur en liet ook zien hoe het haar klanten nóg meer gaat ontzorgen met het digitale portaal Baktec.Assist©. American Pan introduceerde onder meer ePAN®. Deze geavanceerde bakeware is ontworpen met energie-efficiëntie en duurzaamheid in gedachten, en biedt tot 30% lichtere bliksets, snellere warmteoverdracht en consistente bakresultaten. AMF was ruim vertegenwoordigd en toonde naast live demonstraties en diverse oplossingen, ‘de bakkerij van de toekomst met onze Lights Out Bakery Vision’. Nederlandse exposanten KOMA wist een groot aantal bezoekers op haar stand terug te vinden en vertelde daar het verhaal van de transitie naar volledige natuurlijke koudemiddelen. Tevens presenteerde de koel- en vriesspecialist haar noviteiten met onder meer de Green Box. Andere bekende namen die wij bezochten waren Rademaker, EverBake, Divardy, KeyBAKE, Jasca, Vemag, Tribelt, Jan de Ruyter, Bakon, HOBA, König, Habasit, Verhoeven Bakery Equipment Family, Dübör, Handtmann, Shuffle-Mix, Dijko Ovens, Willemse en van Engele, Sonneveld, Puratos, Ireks, RBK, Kalmeijer, HEIN, Heuft, MIWE, Schutte Bagclosures, Jonge Poerink Conveyors, ULMA Packaging, Rijkaart, Rens Bakery Solutions, Unispray, Ashworth Belts en nog veel meer. We hebben hier een uitgebreid fotoverslag gemaakt zodat u kunt zien wat wij allemaal hebben beleefd. De volgende editie van IBA is alweer snel, namelijk in 2025. Düsseldorf zal dan de plek van handeling zijn van 18 tot en met 22 mei. Het zit er weer op maar wat hebben wij genoten van IBA 2023. Eindelijk kon het weer na vijf jaar en dat was duidelijk te merken. Niet eens zozeer aan het aantal exposanten of bezoekers – want beide waren lager dan in 2018 – maar wel aan de sfeer, de innovaties die getoond werden en aan de positieve gesprekken. Kwaliteit boven kwantiteit, dat was IBA voor ons. We hebben onszelf drie dagen lang ondergedompeld in het heden en de toekomst van de bakkerij en met eigen ogen kunnen zien voor welke uitdagingen u komt te staan. Duurzaamheid, een energietransitie, oplossingen voor automatisering om teruglopende werknemersaantallen op te vangen, zonder concessies te doen aan kwaliteit: het kwam allemaal ruimschoots aan bod in München, waar in totaal 57.000 bezoekers verspreid over vijf dagen aanwezig waren. Kijk verder op de volgende pagina ►

RkJQdWJsaXNoZXIy MTAyNDU4