P
A K K R A C H T
N R
4 2 0 1 6
42
T
O P T A L E N T
MEAT PERFECT IS EEN AFSTUDEERPROJECT
VAN KENNETH BAUMEISTER. DE 24-JARIGE ZIT
IN HET AFSTUDEERJAAR VAN DE OPLEIDING
FOOD DESIGN & INNOVATION AAN DE HAS
HOGESCHOOL IN ‘S-HERTOGENBOSCH EN
HEEFT ALS AFSTUDEERRICHTING GEKOZEN
VOOR FOOD PACKAGING.
Zijn interesse voor verpakkingen is ontstaan tijdens de dagelijkse boodschappen, waarbij hij tot de
conclusie kwam dat bijna alles wel is verpakt en dat de verpakking vaak de reden is voor een aan-
koop. Sindsdien is een bezoek aan de supermarkt niet langer gewoon boodschappen doen, maar
eerder een ontdekkingstocht naar nieuwe en verrassende verpakkingen. Het mooie aan verpakkin-
gen is voor Kenneth de mogelijkheid om echt iets toe te voegen aan een product en daarmee een
totaalconcept te creëren.
IDEE
Zijn idee voor Meat Perfect is ontstaan vanuit een eigen frustratie, namelijk het probleem van het
biefstuk bakken. De biefstuk is of te gaar of juist te rauw, kortom nooit 100 procent perfect. Dat
moet toch veel makkelijker kunnen? Het doel was dan ook om ervoor te zorgen dat iedereen altijd
de perfecte biefstuk kan bereiden, zonder enige kans op falen.
PERFECTE BIEFSTUK
Er is gekeken naar wat de perfecte biefstuk eigenlijk is en hoe dit resultaat bereikt kan worden op
een feilloze manier. Geïnspireerd op het professionele sous vide koken is hier Meat Perfect uitge-
komen. Door de biefstuk te verpakken in een vacuümzak die bestand is tegen 115° C kan iedereen
thuis een sous vide omgeving creëren met behulp van een waterkoker en een pan. De biefstuk
wordt in het zakje in een pan gelegd, waarna er pas gekookt water uit de waterkoker wordt opge-
goten. De deksel erop en een tijdje wachten maar. Tijdens deze periode gaart de biefstuk, zodat de
biefstuk daarna alleen nog maar gebruind hoeft te worden in een gloeiend hete pan met boter.
Deze bereidingswijze is tevens door te voeren naar andere vleessoorten zoals bijvoorbeeld gevo-
gelte, zodat een kipfilet altijd lekker sappig blijft.
De secundaire verpakking heeft zowel een autolockbodem als bovensluiting. Wordt de biefstuk in
het doosje geschoven dan kan deze er niet meer uit. De verpakking sluit zich dus zelf.
Een verduidelijkend filmpje van het bereidingsproces is te vinden op
www.meatperfect.com.
Meer informatie:
www.meatperfect.com, tel. 06-47110582
ALTIJD DE PERFECTE BIEFSTUK
MEAT PERFECT