Pakkracht 05-2020 Online

P a k k r a c h t n r 5 2 0 2 0 65 M a c h i n e s e n p r o d u c t i e l i j n e n Nieuw in-linemeetsysteemGEA: HOGE PRODUCTIVITEIT, WEINIG DEFECTEN MET LEAKCHECK LANCEERT GEA EEN NIEUW IN-LINE MEETSYSTEEM DAT IN STAAT IS OM DE AFDICHTING EN KWALITEIT VAN ALLERLEI VORMEN MAP (MODIFIED ATMOSPHERE PACKS) VERPAKKINGEN TE CONTROLEREN, IN EEN VOLKOMEN GEAUTOMATISEERD PROCES. DE LEAKCHECK GARANDEERT EEN PERFECTE STAAT VAN DE BESCHERMENDE FUNCTIE EN KWALITEIT VAN IEDERE AFZONDERLIJKE LEVENSMIDDELENVERPAKKING. “DIT GEEFT MEER ZEKERHEID BETREFFENDE RESTZUURSTOF, MOGELIJK LEKKE VERPAKKINGEN EN ALGEHELE VOEDSELVEILIGHEID”, ALDUS JORIE AERTS, SALES MANAGER PACKAGING BIJ GEA NEDERLAND Dankzij GEA LeakCheck kunnen de twee belangrijkste factoren voor het waarborgen van de voedselveiligheid - het restzuurstofgehalte en lekdichtheid - nu continu worden geregistreerd en bewaakt op end-to-end-basis. Procesfouten worden snel gedetecteerd en levering van defecte verpakkingen is vrijwel nihil. Consumenten vragen om verse en hygiënisch verpakte producten, terwijl de retailers producten in het schap willen met een garantie wat betreft lange houdbaarheid en voedselveiligheid. Bovendien moet het verpakte product er aantrekkelijk uitzien in het schap. Het is aan de levensmiddelenfabrikanten om oplossingen te bieden die voldoen aan alle hygiëne- en kwaliteitsnormen. Uiteraard met een gelijkblijvende, of het liefst een verbeterde productiviteit. AUTOMATISERING Om de productiviteit van de voedselverwerkende industrie te verhogen, richt de industrie zich steeds meer op automatisering. Het doel is om een consistente of zelfs verbeterde productkwaliteit te bereiken. Om dit te realiseren is een volledig geautomatiseerd proces van het begin tot het eind noodzakelijk. “Met de LeakCheck introduceert GEA een geweldig in-line testsysteem. Niet meer steekproefsgewijs testen, maar alle verpakkingen. Dit betekent meer zekerheid betreffende restzuurstof, mogelijk lekke verpakkingen en algehele voedselveiligheid. En hierdoor ook nog eens minder voedselverspilling en kans op productrecalls. Winst dus voor de producent, retailer en consument”, benadrukt Jorie Aerts. DRIE STAPPEN In 2017 introduceerde GEA het OxyCheck-kwaliteitscontrolesysteem, waarvan het contactloze, niet- invasieve zuurstofgehaltemeetsysteem elke MAP-verpakking controleert. Op basis van dat systeem maakt de GEA LeakCheck nu gebruik van een in-line proces op de GEA-dieptrekmachine om de lekdichtheid van de verpakking op elke afzonderlijke verpakking te testen. De testprocedure bestaat uit drie stappen. Eerst wordt het restzuurstofgehalte in elke verpakking gemeten met een fluorescerende sensorspot die aan de binnenkant van de bovenfolie is gedrukt. Vervolgens worden de verpakkingen onderworpen aan overdruk en onderdruk in een stressunit voordat een tweede contactloze meting wordt uitgevoerd. Als het nieuwe resultaat afwijkt van het eerste, wordt de verzegeling van de verpakking verbroken. Met behulp van de GEA CombiPick wordt bijvoorbeeld de lekke verpakking automatisch gedetecteerd en nauwkeurig verwijderd als deze de verpakkingsmachine verlaat. Meer informatie: GEA Food Solutions Tel. +31 (0)73 6203 111 (Nederland) +32 (0)3 304 8800 (België) www.gea.com

RkJQdWJsaXNoZXIy MTAyNDU4