Slagersvak nr1 Online
s l a g e r s v a k n r 1 2 0 2 0 3 Kent u Ingeborg Beugel? Nee? Ik tot voor kort ook niet. Maar ineens stond ze in mijn tijdlijn. Niet omdat ik haar volg, maar omdat iemand die ik volg, reageerde op haar bericht. ‘Iedereen die vlees koopt en eet van deze abjecte industrie is medeplichtig (aan dierenleed). Onbegrijpelijk dat dit niet allang is verboden. Nederland is tot Auschwitz voor vee verworden’, twitterde Ingeborg. Ze schijnt journalist te zijn en regelmatig aan te schuiven bij talkshows. Het zijn berichten die ik helaas vaak voorbij zie komen. Toen eind 2019 de Farmers Defence Force een vergelijking maakte tussen de Holocaust en de manier waarop boeren worden behandeld, was de wereld (terecht) te klein. Als zonder enige nuance de volledige vleessector wordt weggezet als een stel nazi’s die de varkens naar een vernietigingskamp afvoeren, volgt echter stilte. Ik zie u een beetje denken: Waar wil hij met deze inleiding naartoe? Nou, dat zal ik u uitleggen. Op het moment dat ik dit hoofdredactioneel commentaar schrijf, bevindt de Coronacrisis in Nederland en Vlaanderen zich op haar hoogtepunt. De koelvakken met vlees en vleeswaren in de supermarkt worden letterlijk leeggeroofd (terwijl alle vegan producten blijven staan) en ook de slager -een cruciaal beroep- draait overuren. Zeker nu restaurants en eetcafés weken gesloten (moeten) blijven, kiest de consument als alternatief voor een stuk kwaliteitsvlees van de slager. Daarnaast zie ik veel slagers de kans aangrijpen om producten te gaan bezorgen en initiatieven ontstaan om vleesproducten die overblijven, te bezorgd bij ouderen, die door het Coronavirus thuis (moeten) blijven. Eén van de conclusies die we door de Coronacrisis kunnen trekken, is duidelijk: We eten vlees. Pech dus voor Ingeborg, pech voor alle influencers en pech voor de vegan lobby. We eten vlees. Niet minder, maar meer. En in geval van crisis slaan we het massaal in. En zo heel gek is dat ook niet. De werkelijkheid is namelijk dat vlees gezond is, lekker is en helemaal niet pas op het bord belandt nadat een dier een lijdensweg heeft bewandeld die zich laat vergelijken met de zwartste bladzijdes uit onze Europese geschiedenis. Mijn dochter van vijf vind ik persoonlijk nog te jong om haar te vertellen over wat er in de jaren ’40-‘45 met de Joden gebeurde, maar een bezoek aan een boerderij (zodra we weer naar buiten mogen met z’n allen) vind ik opvoedkundig meer dan verantwoord. Zoals ik haar ook rustig durf te vertellen dat biefstukjes zijn gemaakt van de koeien die ze in de wei ziet staan. De afgelopen twee jaar heb ik als hoofdredacteur van vaktijdschrift Meat&Co de vleessector in Nederland en Vlaanderen leren kennen als een branche waarin elk onderdeel van de keten optimaal beheerst wordt. Of zoals Tweede Kamerlid Jaco Geurts het in zijn interview (op pagina 10-11) verwoordt: ‘Be good and tell it.’ Want trots is wat we als vleessector gerust mogen zijn. Het vormt in ieder geval de basis waaraan alle verhalen in deze eerste uitgave van SlagersVak opgehangen zijn. De trots op uw vak is waarom uw klanten naar uw slagerij of winkel komen. Kwaliteit is wat de consument vraagt en wat u levert. Met SlagersVak hoop ik een bijdrage te mogen leveren aan uw inspiratie. C o l o f o n e n D e V i s i e De Visie “EÉN VAN DE CONCLUSIES DIE WE DOOR DE CORONACRISIS KUNNEN TREKKEN, IS DUIDELIJK: WE ETEN VLEES. NIET MINDER, MAAR MEER. EN IN GEVAL VAN CRISIS SLAAN WE HET MASSAAL IN. EN ZO HEEL GEK IS DAT OOK NIET” POSTMA VLEESWAREN ‘WIJ BIEDEN DE BEST DENKBARE ONDERSTEUNING, ZODAT DE SLAGER ZICH KAN FOCUSSEN OP HET ONDERNEMERSCHAP’ ... Vaktijdschrift voor de totale slagersbranche | april 2020 | 1e jaargang no. 1 TweemaandelijksVaktijdschrift - Erkenningsnummer (2590-082X) slagersvak Special INTRODUCTIE Vaktijdschrift voor de totale slagersbranche Verantwoordelijke uitgever Nederland: GPmedia BV Van Schaeck Mathonsingel 8 6512 AP Nijmegen Telefoon: +31 (0)24 3 246146 E-mail: info@gpmedia.nl Internet: www.gpmedia.nl www.slagersvak.biz Verantwoordelijke uitgever België: GPmedia BV Postbus 10000 2300 Turnhout (B) Uitgever: Peter Peeters Redactie: Martijn Schwillens (hoofdredacteur) m.schwillens@gpmedia.nl Sabine Weller (redacteur) s.weller@gpmedia.nl Sales : GPmedia BV Gerdo van de Peppel (verkoopleider) g.peppel@gpmedia.nl Kevin Peeters k.peeters@gpmedia.nl Emiel Bruning e.bruning@gpmedia.nl Alle orders worden afgesloten en uit- gevoerd conform de Regelingen voor het Advertentiewezen, gedeponeerd ter griffie van de Arrondissementsrechtbanken en bij de Kamer van Koophandel. Abonnementen: www.gpmedia.nl of via info@gpmedia.nl Per jaar € 24,- Het abonnement kan elk gewenst moment ingaan. Vormgeving: GPmedia BV Telefoon: +31 (0)24 3 246146 Internet: www.gpmedia.nl Fotografie: Maaike van Esch Druk: PRinterface ISSN: 1872-9363 © Copyright 2020 Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotokopie, microfilm of welke andere wijze dan ook, zonder voorafgaande toestemming van de uitgever. SlagersVak besteedt de grootst mogelijke aandacht aan de juistheid van de informatie die in het vaktijdschrift wordt opgenomen. Fouten zijn echter niet volledig uit te sluiten. De uitgever en de auteurs zijn dan ook op geen enkele wijze verantwoordelijk voor schade, van welke aard ook, die is ontstaan als gevolg van handelingen en/of beslissingen die gebaseerd zijn op de bedoelde informatie. Martijn Schwillens Hoofdredacteur vaktijdschrift SlagersVak m.schwillens@gpmedia.nl
Made with FlippingBook
RkJQdWJsaXNoZXIy MTAyNDU4