Slagersvak nr 1-2022 Online

S l a g e r s V a k n r 1 2 0 2 2 11 Vanuit die ruilhandel ontstond uiteindelijk een totaalleverancier van vleesproducten voor slagerijen. We zijn een vleeshandel en slachten niet zelf. Inmiddels bieden we een ruim en volledig pakket. We leveren overal in Friesland en een beetje in Groningen en de Noordoostpolder”, legt Jansen uit. “We kopen zowel lokaal als internationaal in en we werken uitsluitend met vaste partners samen, zodat wij onze klanten zowel continuïteit als de kwaliteit en levering kunnen garanderen. De slachthuizen en uitsnijderijen waar we mee samenwerken, zijn in staat om de producten aan ons te leveren volgens de specificaties zoals wij en onze klanten dat wensen. Wij selecteren aan de poort, want slagers zijn kieskeurig en wij willen hun vertrouwen niet beschamen.” Zijn tweede bedrijf – Jansen Vleesproductie Wolvega – is een productiefaciliteit waar gegaarde producten worden gemaakt. “Zoals gehaktballen, spareribs, gegaarde kipproducten, pulled pork et cetera. Dit zijn producten die zijn bestemd voor de horeca en via diverse Horecagroothandels hun weg vinden naar klanten. Daarnaast zijn er enkele landelijke spelers en ketens voor wie we private label-producten ontwikkelen. Het aanbod is zeer divers. Zo produceren we diverse rund- en varkensvleesproducten, maar ook een eigen lijn met kipproducten.” TERUG OP HET OUDE NIVEAU Het heeft Jansen bijna acht jaar gekost om terug te komen op het omzetniveau van 2013. “Dat is inderdaad een geleidelijk proces geweest. Wat er wegviel, trek je niet in één jaar recht. Friezen zijn sowieso trouw aan hun leveranciers. Dat betekent dus dat je vertrouwen moet winnen en de dingen die je belooft ook nakomt. Als er een reden is dat iets niet kan, kom je met een goede oplossing. Dat is nog steeds onze grootste kracht. Klantgericht werken en óók leveren bij een minimale bestelling. Er zijn klanten die mij erbij hebben voor een specifieke productgroep, maar ook klanten aan wie ik bijna hun voltallige assortiment mag leveren”, zegt Jansen. “Door een organische groei is er de afgelopen jaar telkens zo’n vijf procent klanten meer bijgekomen. Het risico is zodoende nu verspreid over veel klanten. Terug naar de tijd dat ik voor mijn omzet van twee of drie grote klanten afhankelijk ben, wil ik nooit meer. De organisatie op beide locaties is ook ingericht op een brede en snelle levering.” De nieuwe bedrijfsstructuur heeft bloed, zweet en tranen gekost, maar heeft Jansen vooral ook rust gebracht, erkent hij. “Vroeger als ik met mijn gezin op vakantie ging, dacht ik telkens: ‘Wat nu als dit of dat…?’ De stress is weg. Als ik nu niet op de zaak ben, kan ik alles loslaten. Ik heb gelukkig een brede klantenkring. Als er eens iemand wegvalt, levert dat niet meteen flinke stress op. Bovendien heb ik nu een team dat ik blind kan vertrouwen. Natuurlijk zijn de Sneeker Vleeshandel en Jansen Vleesproductie Wolvega mijn kindjes, maar ik heb inmiddels geleerd om soms misbaar te zijn. Als ik nu op vakantie ga, ben ik ook echt weg.” JUBILEUM MET JANSEN De toekomst treedt Jansen met veel vertrouwen tegemoet. “In de gehele sector is er besef dat consumenten één of twee dagen in de week minder vlees eten. Dat is een tendens die we niet meer gaan doorbreken. Dat is ook niet zo erg, zolang consumenten blijven kiezen voor een stuk kwaliteit op de dagen dat ze wél vlees eten. Dan kom je dus automatisch bij de slagers uit. In de coronaperiode is de waardering voor slagerijen enorm gestegen. Dat zie je terug aan de drukte in de winkels. Ook in de periodes dat de horeca wel open is”, zegt Jansen. Met zijn beide bedrijven streeft Jansen een (geleidelijke) groei na. “De bestaande klantenkring wil ik nog wat verder uitdiepen en ik wil mijn afzetgebied nog wat verder vergroten. Er liggen namelijk nog wat kansen in de Noordoostpolder en West-Groningen”, zegt hij. Ook wil hij op termijn beide bedrijven samensmelten op één locatie. “Het zou mooi zijn als we over vijf jaar ons honderdjarig bestaan kunnen vieren op een nieuwe locatie. We hebben altijd op bestaande locaties gezeten en ik zou graag nog eens nieuwbouw realiseren. We zitten al 95 jaar in Sneek en ik ben zelf ook een geboren en getogen Sneeker, maar vooralsnog is het niet gelukt om in Sneek een nieuwe locatie te vinden. Zodoende dat ik me ook oriënteer op plekken elders, zoals in Joure (dat tussen Wolvega en Sneek ligt, red.). Bovendien wil ik de naam Jansen terug in de bedrijfsnaam als we beide bedrijven zouden samensmelten. De cirkel is dan na 100 jaar weer rond met de naam Jansen in de bedrijfsnaam. Tevens ben je dan ben je automatisch ook minder afhankelijk van de locatie. Je hoort het, nog plannen genoeg voor de toekomst. Dat was acht jaar geleden wel even anders”, lacht hij tot slot. Meer informatie: Sneeker Vleeshandel (en Jansen Vleesproductie Wolvega) Tel. +31 (0)515-423888 , jeroen@sneekervleeshandel.nl | www.sneekervleeshandel.nl Sneeker Vleeshandel De Sneeker Vleeshandel bestaat al ruim 95 jaar

RkJQdWJsaXNoZXIy MTAyNDU4