Slagersvak nr 1-2022 Online
S l a g e r s V a k n r 1 2 0 2 2 3 C o l o f o n & V i s i e Martijn Schwillens Hoofdredacteur vaktijdschrift SlagersVak m.schwillens@gpmedia.nl De Visie Als hoofdredacteur van een vaktijdschrift voor de slagersbranche kom ik regelmatig bij slagerijen over de vloer. Soms voor een verhaal, soms ook omdat ik zin heb ik een lekker stuk vlees en ik me wil laten verrassen door wat de slager in zijn toonbank heeft liggen. Veelal word ik verwelkomd door een vrolijke eigenaar die vol passie vertelt over wat hij of zij het mooiste beroep van de wereld vindt. Dat is logisch, want waar veel kinderen in hun basisschooltijd brandweerman of profvoetballer willen worden, geldt gelukkig nog steeds dat er ook een groepje kinderen is dat – later als ze groot zijn – slager wil worden. Wat me telkens weer opvalt, is hoe vaak tijdens zo’n gesprek de bel klinkt als teken dat er een nieuwe klant de voordeur passeert. Corona is dan wel (zo goed als) voorbij, de consument vindt nóg steeds de weg naar de winkel. Zij het niet meer in dezelfde mate als in 2021 en 2020. “DE SUPERMARKT WAS ALTIJD AL EEN CONCURRENT VAN DE SLAGER OP BASIS VAN PRIJS, MAAR HET PRIJSVERSCHIL GROEIT OP DIT MOMENT DERMATE HARD DAT HET VOOR EEN SLAGERIJ MOEILIJKER VOL TE HOUDEN IS” Vaktijdschrift voor de totale slagersbranche Verantwoordelijke uitgever Nederland: GPmedia BV Van Schaeck Mathonsingel 8 6512 AP Nijmegen Telefoon: +31 (0)24 3 246146 E-mail: info@gpmedia.nl Internet: www.gpmedia.nl www.slagersvak.biz Verantwoordelijke uitgever België: GPmedia BV Postbus 10000 2300 Turnhout (B) Uitgever: Peter Peeters Redactie: Martijn Schwillens (hoofdredacteur) m.schwillens@gpmedia.nl Sabine Weller (redacteur) s.weller@gpmedia.nl Sales: GPmedia BV Gerdo van de Peppel (verkoopleider) g.peppel@gpmedia.nl Kevin Peeters k.peeters@gpmedia.nl Emiel Bruning e.bruning@gpmedia.nl Alle orders worden afgesloten en uitgevoerd conform de Regelingen voor het Advertentiewezen, gedeponeerd ter griffie van de Arrondissements rechtbanken en bij de Kamer van Koophandel. Vaktijdschrift SlagersVak heeft het HOI Keurmerk. Dit betekent dat de oplage is gegarandeerd en gecontroleerd. Abonnementen: www.gpmedia.nl of via info@gpmedia.nl Per jaar € 24,- Het abonnement kan elk gewenst moment ingaan. Vormgeving: GPmedia BV Telefoon: +31 (0)24 3 246146 Internet: www.gpmedia.nl Fotografie: Maaike van Esch Druk: PRinterface ISSN: 1872-9363 © Copyright 2022 Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotokopie microfilm of welke andere wijze dan ook, zonder voorafgaande toestemming van de uitgever. SlagersVak besteedt de grootst mogelijke aandacht aan de juistheid van de informatie die in het vaktijdschrift wordt opgenomen. Fouten zijn echter niet volledig uit te sluiten. De uitgever en de auteurs zijn dan ook op geen enkele wijze verantwoordelijk voor schade, van welke aard ook, die is ontstaan als gevolg van handelingen en/of beslissingen die gebaseerd zijn op de bedoelde informatie. slagersvak Verschijnt 4 keer per jaar - Erkenningsnummer (2590-082X) Vaktijdschrift voor de totale slagersbranche | April 2022 | 3e jaargang no. 1 COVERSTORY ‘GEITENVLEES IS EEN PREMIUM PRODUCT DAT FLINK AAN POPULARITEIT AANHETWINNEN IS’ Special SLAGERSCONCEPTEN & INGREDIËNTEN De vraag is: is het aantal klanten dat u in 2019 mocht verwelkomen voldoende om uw zaak draaiende te houden? Na twee bijzondere ‘coronajaren’, waarin eigenlijk elke slager in Nederland en Vlaanderen te maken had met (record)omzetten, wordt de branche op dit moment extra hard getroffen door (gebrek aan) overheidsbeleid én de oorlog in Oekraïne. Slagerijen die investeren in vlees-van-dichtbij ervaren nu al dat boeren te maken hebben met duurder veevoeder en dit door moeten berekenen aan de slager, die ook zijn eigen verkoopprijs voor de consument daardoor moet opplussen. Nog los van het feit dat zij als MKB’er niet kunnen rekenen op enige compensatie voor duurdere energie, inkoop en personeel. Bovendien ziet de slager dat het leven van zijn klanten, de consument, een stuk duurder is geworden. Aangezien de prijzen voor vlees in de supermarkten diezelfde prijsstijging (nog) niet hebben doorgemaakt, ontstaat een groter gat tussen wat mensen (nog) willen én kunnen besteden aan vlees, vleeswaren en maaltijden. De supermarkt was altijd al een concurrent van de slager op basis van prijs, maar het prijsverschil groeit op dit moment dermate hard dat het voor een slagerij of versspeciaalzaak moeilijker vol te houden is. Die kan enkel hopen dat de klanten die de afgelopen twee jaar de weg naar de slagerswinkel vonden en hun keuze baseren op kwaliteit en onderscheidend assortiment (en daarvoor gerust wat meer willen betalen), dit ook in 2022 trouw blijven doen. Helaas zijn de eerste gevolgen al te zien in het straatbeeld. In weekblad ‘Groot Waterland’ kondigde Slagerij Runderkamp Havenhof uit Volendam onlangs aan de deuren te gaan sluiten. “De belangrijkste redenen zijn de steeds maar oplopende kosten van inkoop, huur, energie en salarissen en een omzet die niet genoeg meestijgt met de kosten”, laat het ondernemersechtpaar Peter en Judy Runderkamp weten. Andersom is gelukkig ook nog steeds waar, getuige de honderden slagerijen, versspeciaalzaken en foodstores die erin slagen om de doelgroep die – ongeacht corona of oorlog – bereid is om wat meer uit te geven voor zijn vlees, delicatessen en maaltijden, op maat te bedienen. En zodoende nog steeds een (rijkelijk) belegde boterham verdienen. Hoe vergaat het u? Laat het onze redactie (m.schwillens@ gpmedia.nl ) gerust weten. Om u te inspireren en op weg te helpen, bevat deze uitgave een special over slagerijconcepten en diverse verhalen van leveranciers die uw dagelijkse werkzaamheden wat kunnen vereenvoudigen. Veel leesplezier!
Made with FlippingBook
RkJQdWJsaXNoZXIy MTAyNDU4