Slagersvak nr1-2024 Online

SLAGERSVAK NR 1 2024 20 BRANCHENIEUWS WROETVARKEN GAAT VERDER ONDER DE NOEMER KRULLVARKEN De varkenshouders van het Wroetvarken hebben onlangs de weg ingeslagen naar een nieuwe fase in hun productie onder de naam Krullvarken. Deze verandering komt voort uit dat het beeldmerk dat het Wroetvarken nog steeds eigendom is van de voormalige slachterij, die gestopt is met het slachten en verwerken van varkens. Door een lopende juridische Whoa-procedure (Wet homologatie onderhands akkoord) is het momenteel niet mogelijk voor de varkenshouders om eigenaar te worden van dit beeldmerk, wat tot grote onzekerheid leidde binnen de gehele Wroetvarkenketen. voor meer bewegingsruimte, wat de kwaliteit van het vlees ten goede komt. “Iedere aangesloten grossier is trots om deel uit te maken van dit bijzondere varkensvleesconcept. Ze zien het als een kans om samen met de consument verdere stappen te zetten op het gebied van dierenwelzijn, milieu en niet te vergeten de ongeëvenaarde smaak en kwaliteit van het vlees.” Meer informatie: Krullvarken info@krullvarken.nl | www.krullvarken.nl VEELZIJDIGHEID EN INSPIRATIE STAAN CENTRAAL TIJDENS WEEK VAN DE SLAGER Van 15 tot en met 20 april 2024 staat het ambacht van de slager opnieuw in de schijnwerpers tijdens de ‘Week van de Slager’. Deze jaarlijkse viering, georganiseerd door Stichting Opleidingsfonds Slagersbedrijf en uitgevoerd door Koninklijke Nederlandse Slagers, heeft als doel de veelzijdigheid en variatie van het slagersvak te tonen en jongeren en zij-instromers te inspireren om deel te nemen aan deze eeuwenoude ambachtelijke traditie. Voor de elfde keer wordt dit jaar de Week van de Slager georganiseerd, waar slagers laten zien hoe hun ambacht is geëvolueerd. Het programma, hoewel nog niet volledig bekend, zal zich richten op de culinaire aspecten van het vak. De slagersbranche beantwoordt aan de groeiende vraag naar een meer culinaire invulling van het assortiment. Jong en oud, zij-instromers en studenten worden aangemoedigd om deel te nemen aan deze week, waar de passie voor het slagersvak tot leven komt. De Week van de Slager biedt verschillende activiteiten om de veelzijdigheid van het slagersambacht te ervaren. De afgelopen jaren openden slagers hun deuren voor workshops, proeverijen, rondleidingen in de slagerij, inspiratiestages en gastlessen op scholen. Bovendien is er gedurende het hele jaar toegang tot het online platform ‘Festival van de Slager’, waar podcasts, filmpjes en verhalen een kijkje geven in het werken en leren binnen de slagerswereld. Ontdek, proef en leer tijdens deze week vol passie voor het ambacht van de slager. Meer informatie: Koninklijke Nederlandse Slagers Tel. +31 (0)70 3906365 | info@knsnet.nl | www.knsnet.nl Om deze uitdagingen het hoofd te bieden, hebben varkenshouders en grossiers besloten gezamenlijk over te stappen naar het nieuwe concept van Krullvarken. Deze keuze is niet zomaar gemaakt, gezien de historische connectie tussen Wroet en Krull, waardoor er al een stevige basis van vertrouwen en samenwerking bestond. Beide concepten delen de essentie van de wroetstal, waar varkens hun natuurlijke gedrag kunnen uitoefenen. “Belangrijk om te benadrukken is dat de varkenshouders, de zorg voor de dieren en de wroetstallen onveranderd blijven”, zo geeft het bedrijf aan in een nieuwsbrief. “Krullvarken behoudt hetzelfde extra smaakvolle vlees, voorzien van intramusculair vet met een spekrandje, wat een ouderwetse en authentieke smaak garandeert.” Verdere stappen zetten De slogan ‘Kies Keurig, Kies Krull. Kwaliteitsvlees uit de wroetstal’ richt zich op consumenten die bewust kiezen voor een duurzame en diervriendelijke manier van varkens houden. De groepsgrootte van 20 tot 32 dieren per stal zorgt

RkJQdWJsaXNoZXIy MTAyNDU4