Slagersvak nr1-2024 Online

SLAGERSVAK NR 1 2024 19 veranderingen en bijdragen aan innovaties die de branche vorm zullen geven. Ondanks de aanzienlijke druk op de arbeidsmarkt, ook in de foodsector, realiseren we ons dat samenwerking essentieel is. Daarom roepen we op om gezamenlijk inspanningen te blijven leveren om studenten te ondersteunen bij onderzoek en praktijkuitdagingen. Bovendien willen we jongeren op middelbare scholen aanmoedigen om te kiezen voor een groene vervolgopleiding. Met meer dan 1.000 aanwezigen op dit event staat ondernemerschap centraal en het is onze gezamenlijke verantwoordelijkheid om de sector te blijven voeden met frisse ideeën en talent.” Italiaanse smaakmaker Maud van Eert was een van de exposanten en reageert met haar ‘Saved Flavours’ op het groeiende probleem van voedselverspilling door waardevolle reststromen, zoals uienschillen, knoflookschillen, wortelloof en preibladeren om te zetten in een smaakvolle Italiaanse smaakmaker. “Deze creatie, vrij van toegevoegd zout, bestaat uit 100% reststromen en is verkrijgbaar in een handig potje van 90 gram”, vertelt ze. “Met dit product wordt niet alleen een smaakmaker gecreëerd, maar wordt ook maar liefst 900 gram groente gered van verspilling. De veelzijdigheid van deze smaakmaker komt tot uiting in diverse toepassingen, waaronder het verrijken van vlees, in de bereiding van producten, bij barbecuegerechten of bij het smelten van boter. Een slager kan met dit product bijvoorbeeld lekker vlees, zoals een bavette, een Italiaanse touch meegeven.” Stoofvlees van de bok Met haar product ‘Bokkig’ vond Julia Berende een oplossing voor haar eigen dilemma op het gebied van bewust vlees eten. “Ik combineer bokkenvlees, een onderbenut restproduct van de geitenindustrie in Nederland, met de opkomende trend van authentieke gerechten als stoofvlees”, geeft ze aan. “Het is dus stoofvlees van bokkenvlees. Door deze combinatie maak ik bokkenvlees toegankelijker voor een breder publiek. Mijn onderzoek toont aan dat veel mensen terughoudend zijn om bokkenvlees te kopen, omdat ze niet weten hoe ze het moeten bereiden. Ik zie hierin een kans voor slagers, aangezien Bokkig niet alleen heerlijk is, maar ook betaalbaar en eenvoudig te bereiden. Het is wat vetter dan ander vlees, waardoor de stoof sneller klaar is dan normaal gesproken. In Nederland ben ik nog geen slager tegengekomen die met vlees van de bok werkt.” Kruidenboter voor de barbecue Roel van Nunen, een enthousiaste barbecue-liefhebber, heeft het traditionele kuipje kruidenboter een innovatieve draai gegeven. Geïnspireerd door zijn eigen passie voor barbecueën bedacht hij een sausvariant die zowel opgewarmd kan worden in de magnetron als au bain-marie. Roel: “Deze saus kan over het bereide gerecht worden gegoten voor een heerlijke smaakervaring. Als het niet gesmolten is, kan het ook als smeerbare boter worden gebruikt op vlees of brood. Ik heb er bewust voor gekozen om mijn product te positioneren bij slagers, omdat zijn doelgroep specifieke en bijzondere producten zoekt. Ik heb drie varianten ontwikkeld: Smokey Whiskey Maple Bacon Jam, Spicy Nduja Burnt Pepper en Golden Fig Caramelised Onion Blue Cheese.” Een bezoek aan de HAS Food Experience kan voor slagers belangrijk zijn, vooral vanwege de mogelijkheid om de nieuwste trends in de branche te ontdekken. “De studenten van de HAS kijken tot wel vijf jaar vooruit”, besluit Josephine de Vries. “Slagers weten daardoor wat de komende jaren in slagerijen te verwachten is. Het fungeert bovendien als een unieke kans om talent te scouten voor werving en selectie. Het succes van dit jaar betekent niet dat het evenement per se groter hoeft te worden, maar de nadruk ligt op het creëren van contact tussen studenten en professionals in het werkveld. Het gaat om inspiratie, waarbij niet alleen de studenten het werkveld kunnen inspireren, maar ook vice versa. Verbinding creëren blijft altijd vooropstaan.” Meer informatie: HAS green academy Tel. +31 (0)88 890 3600 has@has.nl | www.has.nl Italiaanse smaakmaker Stoofvlees van de bok Kruidenboter voor de barbecue

RkJQdWJsaXNoZXIy MTAyNDU4