Slagersvak nr2-2021 Online

s l a g e r s v a k n r 2 2 0 2 1 33 Dat doen wij in onze eigen worstmakerij in Haarlem”, vervolgt hij. “Maar het allerleukste is om slagerijen te helpen om meer klanten te krijgen. Om 5% meer te verkopen met dezelfde prijs- stelling. Postma Vleeswaren is niet alleen een groothandel, maar vooral ook een sparringpartner voor onze klanten. Waar zit iemands eigenheid, welke producten lopen er goed, welke nieuwe producten passen bij zijn zaak? Zo hebben we een slager in Midden-Nederland op weg geholpen met een unieke grillworst, kuithammetjes en paardenworst, waarvoor de mensen inmiddels terug- komen. Dat is niet iets van een paar weken, maar van de lange adem. Pas na 26 weken meet je het echte effect”, weet Van den Berg. “Slagers mogen echt leren verder vooruit te kijken dus. Maar we helpen soms ook op een heel ander vlak. Een slager die het telkens heel druk had en een worsten- maker in dienst had die eigenlijk nooit toe kwam aan speciale producten, hebben we ontzorgd door de bulk weg te halen en die voor hem volgens zijn eigen receptuur te produceren. Hierdoor heeft zijn worstenmaker zeeën van tijd gekregen en kan hij zijn creativiteit kwijt. Bij deze slager is tegenwoordig elk weekend een feestje met nieuwe thema’s en verrassende nieuwe dingen.” Slagers kunnen bij Postma Vleeswaren terecht voor een breed assortiment. “Producten waarvan slagers weten dat ze er weinig van verkopen, leveren we in kleinere batches maar op een zeer hoog kwaliteitsniveau. Zoals katenspek of kippenham. We maken en leveren ruim 80 klantspe- cifieke producten naast ons reguliere assortiment.” ONDERSCHEIDENDE ROL “Ik zeg altijd: ‘Word als slager niet zoals de Rooms-Katholieke Kerk: alleen volle bak met Kerst.’ Dat besef is er gelukkig bij een groot aantal slagers, die zeker in de coronatijd hebben gemerkt dat de consument weer gemakkelijk bij hen binnenloopt. Als je vroeger een slagerij opende, wilde je graag bij een supermark zitten omdat daar altijd volk is. Maar let op, supermarkten gaan het zwaar krijgen, omdat thuisbezorging een enorme vlucht gaat nemen. Die krijgen dus proble- men met hun vierkante meters. Slagersondernemers mogen zich gerust wat meer beseffen dat de supermarkt de naastgelegen slager hard nodig gaat hebben in de toekomst. In die zin worden de rollen wat meer omgedraaid. De vraag zal komen: zou je hier willen komen zitten? Want als de klant naar de slager moet, neemt ie meteen een pak koffie of melk mee bij de supermarkt. Die heeft traffic nodig om een bepaalde omzet te realiseren en daarbij heeft hij straks een slager en andere speciaalzaken in de buurt dus hard nodig. Daar ben ik van overtuigd.” Sowieso is er een mooie toekomst voor slagers die zich weten te onderscheiden. “Wist je dat er zeven slagers in Heemstede zijn? Zeven! Op 27.000 inwoners. Allemaal hebben ze hun eigen- heid en authenticiteit, want ieder heeft zijn eigen visie op vlees. Die zeven slagers hebben een 55% marktaandeel. Door corona heeft Nederland er een heleboel hobbykoks bijgekregen. Sommige restaurants zijn gezien, omdat mensen weten dat ze voor die paar tientjes per persoon die ze neerleggen ook heerlijk vlees in huis kunnen halen en vaak lekkerder eten dan in een doorsnee restaurant. Oftewel een gezellige avond kunnen hebben aan de eigen keukentafel. Daar liggen enorme kansen voor sla- gers”, zegt Van den Berg. “En over kansen gesproken, de jeugd komt eraan. 80 pro- cent van de jongeren wil naar de slager, maar zij willen wel écht geholpen worden. Dus informatie over nutriën- ten, voedingswaarden, herkomst van het vlees, e-nummers et cetera. Ze willen best geld uitgeven aan goed vlees. Zorg ervoor dat je ze van goed en eerlijk advies voorziet. Ze op weg helpt met de bereiding, zodat je binnen hun vriendengroep bekend komt te staan als dé vleesspecialist en hun familie en/of vrienden de volgende keer ook bij jou hun vlees komen kopen. Besef je goed dat de doelgroep die bij de slager komt altijd wat meer te besteden heeft. Keer dus niet de rug naar vegetarische of vegan producten, maar zie dat als een extra kans. Binnen de vriendengroep die bij jou koopt voor de barbecue zijn altijd wel vege- tariërs of mensen die geen vlees kunnen eten of dat niet gepast vinden. Voorkom dat je voor dit aanbod iemand moet doorverwijzen naar de supermarkt. Vegetarische specialiteiten kan een prima toevoeging zijn op je assor- timent. Ook hier denken wij graag met de slager mee.” Meer informatie: Postma Vleeswaren Tel. +31 (0)23-5240379 | info@postmavleeswaren.nl www.postmavleeswaren.nl

RkJQdWJsaXNoZXIy MTAyNDU4