Slagersvak nr2-2020 Online

S l a g e r s V a k n r 2 2 0 2 2 15 heeft gedaan, kwam ik in contact met Louter. Die hebben de keuken ingericht en voor de apparatuur legden zij het contact met MKN. De overtuiging dat ons concept zou aanslaan en dat er markt voor was, hadden wij. Maar je moet wel de juiste faciliteiten en apparatuur hebben. Louter en MKN hebben daar uitstekend invulling aan gegeven”, stelt Goënga. Mats Kortekaas van Louter vult aan: “De keuken is ook zo ingericht dat we bij verdere groei heel gemakkelijk extra apparatuur –en daarmee extra capaciteit kunnen neerzetten zonder dat de keuken verbouwd hoeft te worden als Erwin de productie wil opschalen.” CONCEPT SLAAT AAN Getuige het feit dat Quelderhuys 9000 maaltijden maakt, is het concept aangeslagen. En de rek is er volgens Goënga nog niet uit. “Dat baseer ik puur op de demografie van Texel. 30 procent van alle werkenden gaat binnen nu en acht jaar met pensioen. Dat is een doelgroep, maar tegelijkertijd ook een probleem voor het eiland. Gelukkig hebben we het wiel nu uitgevonden en kunnen we gemakkelijk opschalen.” Tangelder: “Niet iedereen zit op ‘ping’-maaltijden te wachten en het eten niet echt smakelijk is. Versgemaakt is misschien een paar dubbeltjes duurder qua kostprijs, maar zoveel smakelijker en gezonder. Als je zou doorrekenen wat een goede kwaliteit van maaltijden betekent voor de gezondheid en vitaliteit van mensen, dan zijn die maaltijden van het Quelderhuys eigenlijk goedkoper dan de maaltijden die op een andere manier worden bereid en aangeboden. Bovendien is het bewezen dat versbereide maaltijden gezonder zijn.” Goënga: “Duurzaam zijn en doen, zijn twee verschillende dingen. Daarom werken we hard aan onze storytelling. Met filmpjes en verhalen over de afkomst van de producten. We brengen er emotie in. Als de mensen weten dat het stukje vlees in de maaltijd afkomstig is van een boer van het eiland, dan vinden de bewoners – allen afkomstig van Texel – het ineens een stuk lekkerder. Zo werkt dat nu eenmaal. De koks van de zorginstellingen zijn onze ambassadeurs. Zij moeten het presenteren alsof ze het zelf hebben gemaakt.” MEER DOEN MET MINDER Tangelder geeft aan ‘trots te zijn’ dat MKN een bijdrage heeft mogen leveren aan wat er bij het Quelderhuys is neergezet. “Alles wat in theorie is besproken, is hier in de praktijk neergezet. Het was een feest om dat gesprek te voeren. Vooral ook omdat Erwin dezelfde visie en uitgangspunten had t.a.v. duurzaamheid. Het was ons doel om onmogelijke dingen mogelijk te maken. Op basis van de benodigde capaciteit en capaciteitsberekening hebben we hier de MKN FlexiCombi MagicPilot Combisteamers en MKN FlexiChef van 100 liter neergezet. Als Erwin doorgroeit en naar 150 liter wil, dan bieden we die mogelijkheid samen met Louter. Zowel Tangelder als Goënga bevestigt dat dankzij de MKN FlexiCombi Combisteamers meer productiecapaciteit gerealiseerd kan worden dan bij vergelijkbare merken. “De kostprijs per charge gaat omlaag omdat de capaciteit per geproduceerde charge hoger is. De beladingscapaciteit van de MKN FlexiCombi Combisteamers is vele malen hoger dan dat het geval is bij anderen. Zodoende moet je goed nadenken over het productieproces. De bereidingstijden in de FlexiChef zijn enorm snel doordat er onder druk bereid wordt. De druk waarmee de FlexiChef werkt is hoger dan de ‘anderen’. Hierdoor worden de bereidingstijden aanzienlijk verkort en kan er meer geproduceerd worden in minder tijd. Concreet betekent dat dus dat er meer charges geproduceerd kunnen worden en derhalve ook de productiekosten lager zijn. MKN beschikt over culinair specialisten die meedenken over hoe je de apparatuur het beste kunt inzetten, zodat je de FlexiCombi combisteamers en FlexiChef zo flexibel mogelijk kunt inzetten en vervolgens ook de verdieping kunt ingaan. Door de apparatuur optimaal te gebruiken, kun je zo efficiënt mogelijk produceren met een hele hoge kwalitatieve output. Eigenlijk streven we allebei hetzelfde na: flexibeler en beter zijn dan de concurrentie. Tegenover een korte return-of-investment.” Meer informatie: MKN Maschinenfabrik Kurt Neubauer GmbH & Co.KG. Tel. +31 (0)6-50415206 | tan@mkn.de www.mkn.com | youtube.com/mkngmbh

RkJQdWJsaXNoZXIy MTAyNDU4