Slagersvak nr 2 2023 Online

SLAGERSVAK NR 2 2023 3 COLOFON EN DE VISIE Martijn Schwillens Hoofdredacteur vaktijdschrift SlagersVak m.schwillens@gpmedia.nl Vaktijdschrift voor de totale slagersbranche Verantwoordelijke uitgever Nederland: GPmedia BV Van Schaeck Mathonsingel 8 6512 AP Nijmegen Telefoon: +31 (0)24 3 246146 E-mail: info@gpmedia.nl Internet: www.gpmedia.nl www.slagersvak.biz Verantwoordelijke uitgever België: GPmedia BV Postbus 10000 2300 Turnhout (B) Uitgever: Peter Peeters Redactie: Martijn Schwillens (hoofdredacteur) m.schwillens@gpmedia.nl Koen Fens (redacteur) k.fens@gpmedia.nl Sales: GPmedia BV Gerdo van de Peppel (verkoopleider) g.peppel@gpmedia.nl Kevin Peeters k.peeters@gpmedia.nl Emiel Bruning e.bruning@gpmedia.nl Alle orders worden afgesloten en uit- gevoerd conform de Regelingen voor het Advertentiewezen, gedeponeerd ter griffie van de Arrondissementsrechtbanken en bij de Kamer van Koophandel. Vaktijdschrift SlagersVak heeft het HOI Keurmerk. Dit betekent dat de oplage is gegarandeerd en gecontroleerd. Abonnementen: www.gpmedia.nl of via info@gpmedia.nl Per jaar € 24,- Het abonnement kan elk gewenst moment ingaan. Vormgeving: GPmedia BV Telefoon: +31 (0)24 3 246146 Internet: www.gpmedia.nl Druk: PRinterface ISSN: 1872-9363 © Copyright 2023 Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotokopie microfilm of welke andere wijze dan ook, zonder voorafgaande toestemming van de uitgever. SlagersVak besteedt de grootst mogelijke aandacht aan de juistheid van de informatie die in het vaktijdschrift wordt opgenomen. Fouten zijn echter niet volledig uit te sluiten. De uitgever en de auteurs zijn dan ook op geen enkele wijze verantwoordelijk voor schade, van welke aard ook, die is ontstaan als gevolg van handelingen en/of beslissingen die gebaseerd zijn op de bedoelde informatie. slagersvak Verschijnt 4 keer per jaar - Erkenningsnummer (2590-082X) Va k t i j d s c h r i f t vo o r d e t o t a l e s l a g e r s b r an c h e | M e i 2 0 2 3 | 4 e j a a r gang no . 2 SPECIAL AUTOMATISERING & VLEES EN VLEESWAREN COVERSTORY RIVAL FOODS Volgende generatie plantbased producten: ‘Qua beleving vergelijkbaar met dierlijk vlees’ Slagersvak nr 2 2023.indd 1 09-05-2023 09:03 De Visie Vier keer per jaar mag ik mij via dit hoofdredactioneel commentaar direct tot u richten. Zodoende krijg ik niet vaak de kans om u te feliciteren. Maar nu ik die mogelijkheid heb, doe ik dat dan ook van harte: Proficiat! Deze felicitatie komt u toe omdat Wakker Dier heeft aangetoond dat de consument vertrouwen heeft in de slager – en de horeca – als het aankomt op hun vleesconsumptie. Nou ja, het is niet alsof Wakker Dier u persoonlijk een veer in de spreekwoordelijke kont heeft gestoken natuurlijk. Het is echter wél één van de conclusies die getrokken kan worden uit het artikel ‘Vleesverkoop supermarkten daalt twee jaar op rij met zo’n 7 procent’, dat Trouw begin mei publiceerde. U weet, als de termen ‘eigen onderzoek’ en ‘Wakker Dier’ voorbij komen in een artikel, dan zit er ergens een addertje onder het gras. Niet dat ik de cijfers van Wakker Dier hierbij in twijfel trek. Sterker nog: ik geloof meteen dat er voor het eerst in jaren minder dan 400 miljoen kilo vlees is verkocht in de supermarkt. Het gaat mij meer om de conclusie die onder meer door Olof van der Gaag (betrokken bij GroenLinks) en diverse media werden getrokken: de vleesverkoop in de supermarkt daalt, dus Nederlanders eten minder vlees. CONSUMENTEN KIJKEN STEEDS KRITISCHER NAAR DE HERKOMST VAN HET VLEES. EN DAT IS WAAR UW VAKMANSCHAP OM DE HOEK KOMT KIJKEN. DE CONSUMENT GELOOFT IN DE KEUZES DIE DE SLAGERIJ MAAKT Uit onafhankelijke cijfers van de WUR blijkt dat het aantal kilo’s vlees en vleeswaren dat gemiddeld in ons land genuttigd wordt (ruim 76 kilo per persoon) al jarenlang stabiel blijft. Die zeven procent laat zich simpelweg verklaren door twee coronajaren waarin de horeca (grotendeels) gesloten was en het feit dat de consument – die in die coronajaren de slager juist vaker wist te vinden – nog steeds aanklopt bij de slager voor een duurzaam en lekker stukje vlees. Het totaal aantal kilo’s is niet minder geworden. Wél is het kanaal waar de consument het koopt, aan verandering onderhevig. Niet geheel onlogisch, want de ‘inflatiebonus’ die de retail zichzelf heeft toebedeeld, heeft het vlees in de supermarkt bijna net zo duur gemaakt als bij de slager. Uw hoofdredacteur sluit overigens niet zijn ogen voor een nieuwe werkelijkheid. De eiwittransitie is in gang (al blijft het opmerkelijk dat zelfs in een halflege door stakingen getroffen Albert Heijn het vegavak als enige vol blijft liggen) en consumenten kijken steeds kritischer naar de herkomst van het vlees. En dat is waar uw vakmanschap om de hoek komt kijken. De consument gelooft in de keuzes die u maakt. In onze special ‘Vlees en vleeswaren’ vindt u verschillende voorbeelden van verantwoorde keuzes – zowel qua dierlijke als plantaardige eiwitten – waarin u de consument optimaal kunt blijven bedienen. En ongetwijfeld in mei 2024 weer kunt rekenen op een indirect compliment van Wakker Dier. Veel leesplezier en inspiratie gewenst.

RkJQdWJsaXNoZXIy MTAyNDU4