Slagersvak nr 2 2023 Online

SLAGERSVAK NR 2 2023 37 Erik Hoogink is in het dagelijks leven eigenaar van de Acht Uitzendgroep, maar van beroep slager. Acht Uitzendgroep verzorgt slagers voor ambachtelijke bedrijven, horeca en VVP-slagerijen. In mijn columns kijk ik naar de branche en naar de samenleving. Soms kritisch, soms met een knipoog. Ook te lezen op www.acht-uitzendburo.nl Erik Hoogink De eerste zuivering was mijn doop in de Nederlandse Hervormde Kerk. Een grote man, dominee De Reus, vond het nodig om koud water over mijn dun behaarde hoofd te gieten. Niet dat ik het me herinner, maar nog steeds heb ik een hekel aan koud water. Het zal wel voortkomen uit de traumatische ervaring met De Reus en zijn koude water. Twintig jaar later, het jaar van mijn vierde lustrum, ben ik gehuwd. Mijn verloofde droeg een zuivere, witte trouwjurk en we werden in een witte Chevrolet Impala naar de kerk gereden. We kregen de zegen en mochten gaan bouwen aan een lang en gelukkig leven. Dominee Bouwen vergiste zich in mijn naam en sprak mij driemaal aan met de naam van mijn broer Kees. Mijn verloofde greep in en riep de dominee tot de orde. Ook een zuivering. In het voorgesprek mochten wij aangeven welke liederen we wilden zingen tijdens de plechtigheid. Voor mij was dat duidelijk. Het lied dat ik als padvinder iedere zaterdag zong: God roept ons broeders tot de daad (gezang 475). Om voor mij onbegrijpelijke redenen werd vers één niet gezongen, de overige twee verzen wel. Misschien is hierin de oorzaak te vinden dat wij later besloten om kinderloos te blijven. Zelfstandig Mijn persoonlijke, zesde lustrum was het jaar dat ik zelfstandig ondernemer werd. Slagerij Erik Hoogink werd geboren. Zo’n bedrijf vertroetel je als een kind en het is dan ook een echt handenbindertje. Het eerste lustrum werd gevierd met een grote verbouwing. Een verbouwing is dan ook een soort zuivering, want het oude breek je af en de nieuwe tijd verwelkom je door de feestelijke opening. Mijn 40ste verjaardag, het achtste lustrum, werd gevierd met een ballonvaart. Je luchtdoop is dan een glas champagne dat over je hoofd wordt uitgegoten. In de loop van de jaren is ieder lustrum wel op een of andere manier gevierd. Het vieren van lustra is leuk, maar de gedachte dat je een verleden achterlaat en met een zuiveringsritueel aan een nieuwe tijd begint, is een prachtig gegeven. Dit jaar is het 21ste lustrum van de eenheidsworst. De eenheidsworst werd in 1918 ingevoerd. Door schaarste was voeding eenzijdig met een gebrek aan eiwitten. De oplossing was de eenheidsworst. Daarmee was de uitvinding van ‘goedkoop vlees voor de massa’ een feit. Anno 2023 is het een mooi moment om de vleesbranche te zuiveren van eenheidsworst en je op te maken voor een nieuwe tijd. Het einde van het tijdperk-‘goedkoop vlees’ en het begin van het tijdperk-‘zuiver vlees’: biologisch en ecologisch verantwoord. EENHEIDSWORST Een periode van vijf jaar wordt afgesloten met een feest, in de Romeinse tijd een zuiveringsritueel. Zelf heb ik mijn twaalfde lustrum al meegemaakt, maar de meeste lustra heb ik niet afgesloten met een zuiveringsritueel. Bepaalde zaken kun je echter wel als zuiveringsritueel beschouwen. COLUMN

RkJQdWJsaXNoZXIy MTAyNDU4