Slagersvak nr 3 2023 Online

SLAGERSVAK NR 3 2023 23 INTERVIEW: MEATTECH TECHNOLOGISCH PLATFORM ‘VAN KLANKGROEP NAAR NETWERKCLUB’ Meattech Technologisch Platform bestaat twintig jaar. Wat begon als een klankgroep voor een 20-tal foodtechnologen in met name de vleesverwerkende industrie, heeft zich sinds 2003 ontwikkeld tot een netwerkclub waar foodtechnologen en andere professionals in de eiwitverwerkende industrie terecht kunnen voor kennis, vernieuwende inzichten en netwerken. SlagersVak ging in gesprek met de oprichters Paul Grimberg, Philip Schippers en Gerard Smelt: “Wij zijn een progressieve eiwitclub die onze leden wil blijven inspireren en informeren.” Waarom hebben jullie Meattech opgericht? Philip: “Wij merkten dat er binnen de sector behoefte was aan een klankgroep. Zodoende hebben we in maart 2023 Meattech opgericht. Daarvoor hadden we ook een communicator nodig. Dat werd in eerste instantie Elsevier, dat toen nog het vakblad Meat & Meals uitbracht. Caroline van der Plas was de eerste redacteur waarmee wij samenwerkten.” Paul: “Toen Elsevier met dat blad stopte, zijn we in zee gegaan met GPmedia. Die samenwerking loopt nu al vijftien jaar naar tevredenheid. Wij houden ons bezig met het inhoudelijke stuk en de communicatie verloopt via het blad en, de laatste jaren, ook via hun online kanalen.” V.l.n.r.: Paul Grimberg, Gerard Smelt en Philip Schippers, de oprichters van Meattech Technologisch Platform Hoe verklaren jullie de groei? Gerard: “Meattech kent zo’n honderd leden uit 65 deelnemende bedrijven. Telkens als mensen verhuizen naar een ander bedrijf, zien we een lichte toename. Ze verwijzen collega’s door naar Meattech. Ons doel was én is de kwaliteit en vooral de content hooghouden. In het begin ging het enkel om kennis vergaren, maar het is inmiddels een echte netwerkgroep.” Philip: “Leden komen en blijven doordat we ze tijdens de bijeenkomst veelal interessante onderwerpen aanbieden en ook om anderen te ontmoeten. Leveranciers en fabrikanten beseffen ook dat steeds meer kennis buiten het bedrijf ligt en zien een technologisch netwerk dan ook als een waardevolle aanvulling. Content en netwerken zijn onze belangrijkste pijlers. Alle communicatie met de leden vindt plaats via een speciaal ontwikkelde app. Op deze ledenapp worden presentaties van bijeenkomsten gedeeld en je kan direct in contact komen met de andere leden. Zo heb je een waardevol netwerk binnen de eiwitverwerkende industrie. Voor de fysieke kennisdeling organiseren we elk jaar meerdere seminars en sinds de pandemie wordt er ook regelmatig een webinar aangeboden.” Wat kunnen jullie bieden? Paul: “Het concept dat we hebben neergezet, met een vijftal bijeenkomsten per jaar, is vooruitstrevend gebleken.” Philip: “Vlees was het hoofdthema, maar wij zijn een progressieve eiwitclub. Plantbased is een terugkerend element geworden. Daarom houden wij onze seminars ook onder de noemer ‘Meat & Friends’ en is vaak de content interessant voor beide doelgroepen.” Ook het onderwijs heeft Meattech omarmd. Philip: “De HAS was twee jaar geleden bezig om de Masteropleiding Vleestechnologie te vernieuwen en vroeg ons om mee te denken over een vernieuwend concept. Daar is de masterstudie Alternatieve Eiwitten uit komen rollen, waarbij de industrie ondersteunend is aan de cursisten door middel van gastlessen en de Meattech Challenge, waarbij cursisten een hybride of vegan product ontwikkelen en presenteren als onderdeel van hun diplomering.” Gerard: “Binnen Meattech houden we ons continu bezig met de vraag: hoe kunnen we de leden blijven interesseren door interessante onderwerpen en gastsprekers te zoeken. En dat lukt al 20 jaar. Ook dankzij het Meattech-netwerk en leden die met ons meedenken. Want samen ben je toch sterker!” Hoe ziet de toekomst eruit? Gerard: “De inhoud van onze bijeenkomsten zal blijven variëren, want de eiwittransitie is in volle gang en daar gaan wij zeker niet aan voorbij. Meattech wil zoveel mogelijk de technologische en innovatieve inhoud opzoeken en die kennis verspreiden. Inspiratie en kennis doe je op door interessante gastsprekers uit te nodigen en door mensen te ontmoeten met een andere en frisse visie op het gebied van ingrediënten, eiwitten, consumentengedrag, trends en smaak.” Paul en Philip in koor: “We blijven streven naar uitdagende manieren om, zowel voor als samen met onze leden en kennispartners, kennis en kunde te verhogen met respect voor iedere onderneming en de leden van die onderneming. Want kennis is macht, maar elkaar kennen (relaties) is wellicht nog machtiger. En dat al 20 jaar! Daar zijn we enorm trots op.” Meer informatie: Meattech Technologisch Platform Tel. +31 (0)6-572 036 46 | info@meattech.nl | www.meattech.nl

RkJQdWJsaXNoZXIy MTAyNDU4