Slagersvak nr 3 2023 Online

SLAGERSVAK NR 3 2023 26 COVERSTORY: SPAKO FOOD MACHINERY Onze redactie strijkt neer in de sfeervolle ontvangstruimte van Spako Food Machinery aan de rand van Asten. Sinds ons laatste bezoek, een half jaar geleden, is het bedrijf opnieuw uitgebreid. Nieuwe machines en robots in een eveneens nieuwe hal symboliseren de groei die Spako en Van Bussel doormaken. “We zitten hier in het hart van de Brainport Eindhoven. Industrie 4.0 is een populaire term. Wij noemen het liever blijven doorautomatiseren. Dat is een vereiste voor techniekbedrijven. Juist omdat we alle expertises in huis hebben, kunnen we zowel grote volumes draaien als maatwerk afleveren”, vertelt Thomas. Wat in al die jaren onveranderd is gebleven, is de Brabantse gastvrijheid inclusief zachte g. “We hebben hier nu eenmaal een mentaliteit van de mouwen opstropen, maar werk mag best leuk zijn. Klanten vooruit helpen, is het mooiste dat er is.” Ambacht of industrie? Voor een reportage die kan worden gebruikt in onze vakbladen Meat&Co, Fish&Co en SlagersVak, lijkt het op voorhand handig om te differentiëren. Maar door onderscheid te maken, zouden we de werkwijze van Spako deels teniet doen. Het maakt ze in Asten immers weinig uit of een klant een ambachtelijke slager, semi-industriële visverwerker of grote vleesfabriek is. “Wij gaan er prat op dat iedereen met een automatiseringsvraagstuk goed geholpen wordt. En dan maakt het ons niet uit of je een slager bent die een oplossing zoekt voor zijn rook- en kookprocessen, een voedingsmiddelenfabrikant die duizenden liters soepen en sauzen verwerkt per dag of een palingverwerker die continu duizenden palingen wil roken. Uiteraard verschilt de aangeboden oplossing, maar dat de klant naar tevredenheid wordt geholpen, is het belangrijkste! Daar zie ik op toe.” Spako Food Machinery geniet de uitstraling van een nieuw bedrijf, maar kan bogen op een decennialange traditie als machinebouwer in de vleesverwerkende industrie. Inmiddels richt de familieonderneming uit Asten zich op verschillende foodsectoren, waaronder ook de visindustrie en slagersbranche. “Na onze overname enkele jaren geleden zijn we Spako gaan opbouwen alsof we een nieuw bedrijf zijn, maar gelukkig konden we doorbouwen op de goede naam die het merk had in de sector. Het bedrijf staat inmiddels zoals het naar ons idee hoort te staan”, vertelt Thomas Waals, co-owner en directeur van Spako Food Machinery en Van Bussel Metaaltechniek. Juist vanwege de nauwe samenwerking met buurman Van Bussel Metaaltechniek, dat in allerlei sectoren actief is, en het feit dat bij Spako machines seriematig kunnen worden ontwikkeld en gemaakt, kan ook – of beter gezegd juist – de ambachtelijke slager uitstekend worden geholpen. “Wij zijn onder meer gespecialiseerd in koelen en verwarmen. Zodoende zijn we onze kleinere machines gaan doorontwikkelen. In het ambachtelijke kanaal is voedselveiligheid steeds belangrijker geworden. Dan komt het heel nauw om temperaturen goed in te regelen en de rook- en kookprocessen goed te kunnen monitoren. Het past bij de roep om automatisering”, legt Thomas uit. De nieuwste innovatie van Spako is hier ook een mooi voorbeeld van. “Het gaat om onze combikast SPM80 die we hebben voorzien van een aparte unit voor wat wij koud roken noemen. De eerste rookkast draait inmiddels naar behoren bij een beenhouwer in België, die de kast gebruikt om buikspek onder 30 graden te roken en zalm te roken onder 18 graden. De kast is uitgerust met ons Touch-Smoke-systeem, een afwijkende besturing en een koelunit erop. Onder 25 graden roken vergt een hele andere toepassing dan boven de 30 graden. Behalve buikspek en zalm gebruikt deze klant de rookkast ook om rookworsten te maken. Deze combikast is uniek en zal worden gepresenteerd tijdens Meat Expo in Kortrijk.” Ambacht is volop in beweging “Wat wij op grote schaal ontwikkelen, kunnen we ook schaalbaar maken voor het ambacht en andersom. Zodoende kennen we hier een mooie mix van twee werelden. Het biedt onze engineers ook een fijne afwisseling tussen standaardtoepassingen en maatwerksystemen. Techniek kent geen ambacht en industrie. Wel capaciteit en kwaliteit”, lacht Thomas. “De markt voor het ambacht is volop in beweging. Vroeger lag de toonbank in een SLAGERIJEN VRAGEN STEEDS MEER OM GROTERE KETELS EN GEAUTOMATISEERDE OPLOSSINGEN. HET IS VOOR ONS OOK ERG LEUK OM MET KLEINERE BEDRIJVEN ZAKEN TE DOEN

RkJQdWJsaXNoZXIy MTAyNDU4