Slagersvak nr 3 2023 Online

SLAGERSVAK NR 3 2023 36 CASESTUDY: UNILEVER FOOD SOLUTIONS BIJ KEURSLAGER POLEIJ ‘Soepen enorm in trek’ “Vier jaar geleden zijn we zelf soepen gaan maken”, vervolgt David. “Elk jaar zag je de hoeveelheid liters verdubbelen. Van 1.000 liter verse soep in het eerste jaar naar 8.000 liter in het afgelopen jaar. En dan heb ik onze cateringactiviteiten nog niet eens meegeteld. In de winter verkopen we natuurlijk meer soep dan in de zomer, mede vanwege de erwtensoep. Maar zelfs in juli en augustus zitten we nog op zo’n 70 liter per week. Alle soepen maken we met verse ingrediënten. De basis van meerdere van onze soepen bestaat uit bouillons en soepen van Knorr Professional. Die zijn echt heel goed en bovendien laag in zout en veelal glutenvrij.” Unilever Food Solutions biedt slagerijen en versspeciaalzaken een ruim Knorr Professional assortiment aan van soepen, sauzen, bouillons, maar ook pasta's, pastasauzen, aardappelpuree en kruidenmixen. Daarnaast bieden ze ook merken aan als Conimex en De Vegetarische Slager. Shandra de Graaff onderhoudt als regiomanager nauw contact met klanten en adviseert hen over welk product het beste past bij de wensen van de klant. “Wij verkopen onze producten via de groothandels, maar wij houden wel voeling met slagerijen om te zien waar hun behoeften en wensen liggen.” Zodoende komt Shandra regelmatig over de vloer bij verschillende versspeciaalzaken, zoals bij Poleij. Zij geeft aan dat ze de afgelopen jaren een duidelijk ontwikkeling ziet bij slagerijen die zich (willen) ontwikkelen tot complete verswinkels, waar behalve vlees en vleeswaren ook soepen en (verse) maaltijden in belangrijke mate deel uitmaken van het standaard assortiment. “Zeker soepen zijn de laatste jaren enorm in trek. Wij bieden daarvoor de juiste mix aan producten. De ene slager wil zelf soepen maken, de ander koopt ze liever in. Ons assortiment klassieke soepen is zeer uitgebreid, deze zijn kant-en-klaar te gebruiken of te personaliseren door ingrediënten toe te voegen. We blijven onze soepen continu doorontwikkelen. Enerzijds om ze goed op smaak te hebben en anderzijds om mee te gaan in de trends qua gezondheid. Zodoende zijn onze soepen recent verlaagd in zout, zonder in te leveren op smaak.” ‘De basis is echt ontzettend goed’ David geeft aan dat een laag zoutgehalte in sauzen, soepen en andere basisingrediënten min of meer een vereiste zijn. “Koks, slagers en traiteurs willen zelf zout kunnen toevoegen. Als het er al in zit, kun je het er niet uithalen. Maar het is wel medebepalend voor de smaak. Als ik een mooie fond ga maken, dan wil ik geen basis met zout erin. De door mij gekozen kruiden, specerijen en het mengproces zorgen voor de smaak. Die zorgen voor de harmonie en daar heeft zout niks mee te maken”, aldus David, die een achtergrond als kok heeft en zodoende weet waarover hij praat. De eigenaar-slager is enorm te spreken over de rode wijnsaus van Knorr Professional. “De basis van die saus is echt enorm goed. Daar kun je zelf niet tegenaan koken, zelfs niet als je kok bent geweest. De overige sauzen van Unilever hebben net zo'n ontzettend goede basis. En de kwaliteit van al hun basisartikelen is zeer constant. Hetzelfde geldt voor hun rijst, bami, couscous en pasta’s, die we gebruiken voor onze maaltijden. Het is voor consumenten heel belangrijk om te weten dat het product dat ze kopen deze week precies hetzelfde is qua smaak en structuur als vorige week.” Voor het bereiden van maaltijden heeft Poleij Keurslager en Verstheater in het recente verleden een traiteur aangetrokken. “Bedrijfstechnisch werd het op een gegeven te druk om alles nog alleen te doen. We hebben er toen iemand bij gezocht, met dien verstande dat er een minimale omzet gedraaid zou moeten worden om het traiteurschap in de slagerij overeind te houden. Die Buikspek met bami en zoetzure saus

RkJQdWJsaXNoZXIy MTAyNDU4