Slagersvak nr 3 2023 Online

SLAGERSVAK NR 3 2023 39 Daarvoor waren bepaalde veranderingen noodzakelijk, ook softwarematig. Dat was allemaal al geregeld toen de lijn werd neergezet, zodat we de lijn direct in productie konden nemen.” Ander type ketting Innovatieve elementen van de PVLH 251 zijn het nieuwe vulpijpsysteem dat op hoge snelheid hoge volumes kan verwerken en – bovenal – een ander type transportketting. “De vorige versie van deze machine had een doorlopend bandsysteem, waardoor je veel vrijheid had in lengte, dikte en gewicht van een worstje. Die machine had echter ook meer instellingen en sensoren. Dat maakte die machine een stuk complexer, inclusief meer slijtdelen en derhalve ook duurder. Daarom zijn we overgestapt naar een transportketting systeem. En dus van een variabele naar een vaste maatvoering, waarbij de lengte van de ketting is afgestemd op het gewenste gewicht. Het proces is een stuk voorspelbaarder geworden. De grootste uitdaging was om een machine met een vaste kettinglengte te ontwikkelen die erin slaagt om dezelfde producten te maken als een machine met het doorlopende bandsysteem. Dat betekende dat we de grens hebben opgezocht van de mogelijkheden. Daarbij heb ik veel hulp gehad van Ronald Roy, Christian Jörg en Andreas Heckenberger en onze R&D-afdeling in Zuid-Duitsland, waar in het voortraject uitvoerig is getest met de wat stevigere deegsoorten die Simons gebruikt voor bepaalde vleeswaren”, verduidelijkt Van Eeden. “Zeker voor de ringworst waren enkele aanpassingen noodzakelijk, mede omdat de geleiding van de kransdarm in dit kettingsysteem anders was, maar het eindresultaat is fantastisch. We hebben getest met 3.500 producten per minuut, maar op verzoek van Simons draait de lijn nu circa 2.000 stuks per minuut. Dit zorgt ervoor dat mensen in de productie de worsten gemakkelijk kunnen verwerken voordat ze in de droog- of rookkast gaan.” Volgende automatiseringsstap Tien verschillende lijnen in de productiehal worden door drie 750 liter cutters en een doorloopcutter gevoed. Zes lijnen worden ingezet voor knakworsten en soortgelijke producten, twee lijnen zijn bestemd voor de productie van de knoflookworsten en Sucuk, een speciale droge worst die vooral onder de Turkse consumenten erg populair is. Twee lijnen worden gebruikt voor Boterhamworst soorten. Net als de andere lijnen die naast de PVLH 251-lijn staan opgesteld, opereert deze Handtmann-lijn standalone. Simons Halal Food is de eerste producent in Nederland die met deze lijn werkt. “Hij staat er nu een aantal weken en draait volledig naar behoren”, bevestigt Verheijden. “We maken op deze lijn knakworsten, cocktailworsten en ook stevigere producten als een braadworst of ringworst. Handtmann is goed omgesprongen met onze wensenlijstje. Ook de duurtest doorstaat deze lijn uitstekend.” Onderdeel van deze lijn is een hanglijn, die de worsten automatisch ophangt, waarna ze op een droogkar worden gehangen en in de droog- of rookkast worden gezet. “Doordat we onze producten steeds meer zijn gaan mechaniseren, kunnen we hier met één dagdienst tot zo’n 110.000 kilo vleeswaren per dag produceren. Doorgaans produceren we zes dagen in de week, enkel tijdens de zes weken zomervakantie maar vijf dagen. Om te kunnen concurreren met andere vleesfabrikanten wereldwijd, ontkom je niet aan verdere automatisering van je productie. Deze lijn draagt daar verder toe bij. De goede prijs-kwaliteitverhouding, continuïteit en betrouwbaarheid van de machines zorgt ervoor dat we graag blijven samenwerken met Handtmann.” Meer informatie: Handtmann Benelux | Tel. +31 (0)33-455 4333 (Nederland) Tel. +32 (0)56-353 254 (België) | www.handtmann.nl | www.handtmann.be Stand VAS-beurs: A056 | Stand Meat Expo: 481 ▲ Service engineer Peter van Eeden van Handtmann Benelux en operationeel directeur Mike Verheijden van Simons Halal Food ▲ De PVLH 251-lijn zoals bij Simons Halal Food opgesteld

RkJQdWJsaXNoZXIy MTAyNDU4