Slagersvak nr 3 2023 Online

SLAGERSVAK NR 3 2023 43 passend is. Is ze drachtig, hoeveel weken, heeft ze al geworpen et cetera: al die informatie zit in het systeem en op basis van die gegevens krijgt elk dier het voer dat bij haar past. Maar ook de distributie van het stro verloopt geheel automatisch. Het stro wordt in het luchtkanaal gebracht en uitgestrooid over de verschillende stallen, waar de temperatuur constant 18 graden is. Ook bij hete zomers en koude winters”, legt hij uit. “Het allermooiste zou zijn als we onze dieren nog buiten zouden kunnen laten lopen, maar stikstofwetgeving en milieuwetten gaan helaas slecht samen. Uitloop buiten is zodoende geen optie voor ons. Daarom hebben wij gekozen voor grotere stallen en geen kooien. Ons kwaliteitslabel garandeert voedselveiligheid, optimaal dierenwelzijn en de huidige milieunormen.” Kwaliteitsbewaking Duroc d’Olives heeft de afgelopen vijftien jaar een organische groei doorgemaakt. “Het begon met een aantal slagerijen ‘rond de deur’, daarna beleverden we gans Vlaanderen en toen kwamen ook Nederland en Wallonië. Sinds dit jaar hebben we zelfs een grossier die levert aan slagers in Noord-Frankrijk. Fransen pleiten al heel snel voor iets Frans, maar zoals overal gaan slagers steeds vaker op zoek naar iets anders om zich te kunnen onderscheiden van de supermarkt of de buurman. Wij overtuigen door smaak én prijs-kwaliteit. Die twee aspecten zijn voor de consument het belangrijkste. Pas daarna volgen dierenwelzijn en duurzaamheid. We selecteren en halen onze dieren vooral uit Spanje, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk. Wij meten de dieren levend uit op 3-4% musculair vet. Dat is een vereiste, omdat bij een magerder dier het vlees qua smaak en kwaliteit in de buurt komt van regulier vlees en dat is onwenselijk”, weet Van Laere. “Bij ons is er sprake van een onophoudelijke opvolging van de vleeskwaliteit. Wij voeren wetenschappelijke controles uit op vetzuur, vleeskleur en houdbaarheid. Er zijn helaas veel merken die een label voeren maar daarin niet echt uitzonderlijk zijn. Duroc d’Olives is écht anders.” Ondersteuning van slagerijen Behalve vlees heeft Duroc d’Olives ook vleeswaren in hun assortiment. “Veel slagers kunnen slechts een deel van hun assortiment zelf maken. Wij bieden mooie aanvullingen. Bijvoorbeeld met Italiaanse charcuterie, die speciaal voor ons wordt gedroogd in een Parma-drogerij. Onze salami’s zijn heel populair. Logisch, want de Italianen hebben het drogen van vlees uitstekend in de vingers. Ook hebben we tegenwoordig twee soorten kroketten in ons assortiment, met daarin varkenswangen. Uitzonderlijk lekker. Vooral de betere horecazaken nemen dit op in hun aanbod.” Slagerijen kunnen via Duroc d’Olives ook rekenen op ondersteuning ‘met storytelling en promotie’. “Dan moet je denken aan receptenboekjes, gadgets, koeltassen en social media-activiteiten. Daarnaast organiseren we elk jaar de Openboerderijdagen, waar we slagers onder het genot van een hapje en een drankje ontvangen voor demonstraties, workshops en een bezoek aan onze stallen” Duroc d’Olives neemt dit najaar deel aan Meat Expo in Kortrijk, enkele kilometers ten zuiden van Kruisem. “Een thuiswedstrijd”, lacht Van Laere. “Helaas valt deze beurs samen met de VAS-beurs, want we hadden ook graag daaraan deelgenomen na het succes van onze deelname aan Slavakto eind vorig jaar.” Meer informatie: Duroc d’Olives Tel. +32 (0)9-355 27 31 | info@durocdolives.be | www.durocdolives.eu Stand Meat Expo 2023: 429

RkJQdWJsaXNoZXIy MTAyNDU4